Categorie: "Budgetteren"

5 tips om te besparen op je telefoonkosten

1. Neem een sim only abonnement
Functioneert je toestel nog naar behoren? Dan is het onnodig een abonnement met nieuw toestel af te sluiten. Daardoor lopen de kosten vaak weer onnodig hoog op. Neem in plaats hiervan een sim only abonnement, bijvoorbeeld van Tele2. Daarbij hoef je geen duur toestel af te lossen en betaal je enkel voor de kosten van je gebruik (bellen, smsen en internet).

Basics voor besparen 7 – Budgetteren

BesparenblogHmmm… budgetteren bij de Basics voor besparen? Is dat niet Besparen voor gevorderden dan? Misschien wel, en ik weet niet of er veel mensen zijn die echt met budgetten werken in hun privéfinanciën, maar juist als je wilt of moet besparen is het wel heel verstandig om met budgetten aan de slag te gaan. Niet zomaar in het wilde weg, niet een standaard uitgavenpatroon uit een boekje, maar afgestemd op jouw eigen situatie. Afhankelijk dus van hoe je gezin eruit ziet, hoe je woont, waar je werkt, wat voor vervoer realistisch is, welke dingen je belangrijk vindt en welke minder.

Nu ga ik hier maar niet in detail proberen uit te leggen hoe dat werkt, budgetteren. Dat hebben ze bijvoorbeeld bij Nibud al heel prima gedaan – ook al noemen ze het daar Begroten. Zou er een verschil zijn? Heb er even een kleine search op gedaan en ja, er is een verschil. Begroten is alleen het bedenken wat de financiële gevolgen zullen zijn van bepaalde keuzes. Budgetteren gaat verder dan dat. Dat is afspraken maken over uitgaven en je eraan houden. Hé, dat ken ik ergens van. Al staat Discipline bij mij dus vóór Budgetteren. Nou ja. We houden het dus op budgetteren, dat lijkt me helder.

Terug naar het leren budgetteren. Want ja, dat is te leren. Of in ieder geval het maken van een plan dat je uit de financiële problemen zou moeten kunnen helpen of houden – dat is te leren. Het stukje ‘je eraan houden’ is nog veel lastiger, dat hebben we in de vorige aflevering al besproken. Er zijn hele cursussen Budgetteren te krijgen. Budgetteren kun je leren. Budgetteren is te leren. Leren budgetteren. Omgaan met geld. You name it.

Is het nou echt zo moeilijk? Niet als je de eerdere stappen van Basics voor besparen allemaal goed snapt. Want budgetteren gaat gewoon net een stap verder dan het in kaart brengen van je inkomsten en uitgaven. Het is het vooruit plannen van je uitgaven. Daarbij gebruik je natuurlijk wat je weet over je eigen uitgavenpatroon. Je vergeet niet dat er maanden zijn waarin kosten langskomen die er in andere maanden niet zijn. En dat er maanden zijn waarin je extra inkomsten krijgt. Je vergeet ook niet dat je moet reserveren voor onverwachte situaties. Dat je geld apart moet zetten voor het eigen risico van je ziektekosten. Dat soort dingen. Plan je een jaar vooruit en dan ben je al een heel eind. En zie je dat je niet uitkomt, dan ga je dus posten zoeken om op te besparen.

Ik weet het – als ik het zo opschrijf lijkt het allemaal zo simpel. En zo voelt het voor jou vast niet. Mijn advies: maak het niet ingewikkelder dan nodig. Begin gewoon eens even bij stap 1. Tegen de tijd dat je bij stap 7 bent kun je de stap naar budgetteren denk ik ook wel zetten…

Het is zó goedkoop…

euromuntjesNatuurlijk, als je wilt besparen zijn grote bedragen een probleem. Grote bedragen aan vaste lasten al, grote bedragen aan ongeplande uitgaven al helemaal. Zulke grote uitgaven zul je dan ook waarschijnlijk alleen doen als het écht nodig is. Als het echt niet anders kan. Tenminste, dat hoop ik dan maar.

Toch moeten we juist ook uitkijken voor de kleine uitgaven. Voor de dingen die je koopt omdat ze zo goedkoop waren. Zo goedkoop dat je ze niet kon laten liggen. Voor díe prijs. Ach, die paar euro. Dat maakt natuurlijk ook niet uit. Ik merk het bij mezelf bijvoorbeeld als ik door de Action struin. Dat ik overweeg dingen te kopen die ik echt niet vooraf bedacht had nodig te hebben. Welnéé! Maar als je ze dan ziet liggen… joh, dat kan weleens handig zijn… en ach, die paar euro. Of vaak zelfs niet eens. En voordat je het weet reken je toch bij de kassa een paar tientjes af.

Natuurlijk is dat geen probleem als je dat geld gewoon hebt. Alleen als je het niet hebt… dan voel je het later hard in je saldo. Moet je beknibbelen op andere uitgaven terwijl je dingen hebt gekocht die je niet nodig had. Zó naar. En ook zó’n bron van ruzie in een relatie als de één die zwakte heeft – en de ander niet. Kan ik me wat bij voorstellen. Als je zelf op elk dubbeltje let om rond te komen en je partner vervolgens onnodig geld uitgeeft aan niet-noodzakelijke spullen. Daar zou ik bijzonder giftig van worden.

Hoe voorkom je dit probleem? Het antwoord is even simpel als moeilijk: budgetteren. Bedragen vaststellen die per maand aan bepaalde posten uitgegeven mogen worden. En je daar vervolgens aan houden. Dat is makkelijk gezegd maar voor veel mensen bijzonder moeilijk gedaan. Budgetteren geeft ook handvatten om samen de financiën in de gaten te houden. Om elkaar aan te kunnen spreken op onnodige uitgaven. Dat is net even makkelijker als je samen heldere afspraken hebt gemaakt over hoeveel geld er aan welke dingen uitgegeven wordt.

Een andere remedie: uit de buurt blijven van winkels, vooral van die budgetzaken. Of nee, beter gezegd: er wel heen gaan voor bepaalde spullen. Spullen die je echt nodig hebt en daar gewoonweg veel goedkoper zijn. Caviavoer voor € 1 per zak. Ik roep maar wat. Maar dan een lijstje maken van de dingen die je gaat halen. En daar dan weer niet van afwijken. Ook al is het nog zo goedkoop, wat je ziet…

Kijk op geld…. aan de slag!

Heb jij je geldzaken redelijk op orde of is het bij jou een rommeltje met je papieren? Heb je overzicht over je financiën of heb je geen idee hoeveel je te besteden hebt en waar je geld naartoe gaat? Als je de verschillende afleveringen van het programma Kijk op geld volgt en meedoet, dan kun je daar vast veel aan hebben. En als jij het wel allemaal in beeld hebt… geef het dan door aan anderen!

Besparen of verleid worden?

reclamefoldersReclames en aanbiedingen vind ik altijd een beetje een dilemma als het gaat om besparen. Aan de ene kant kun je daarmee koopjes ontdekken waardoor je geld bespaart. Aan de andere kant kom je door het doornemen van reclamefolders ook juist weer in de verleiding om dingen te kopen waar je anders niet eens over nagedacht had. Omdat ze zo goedkoop zijn… Een tijd geleden schreef ik hier al eens een column over op Geld en Recht en de serie Beter uitkomen met Anneke.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor mails van aanbiedingensites, en zelfs voor websites met bespaartips. Want bij die bespaartips zitten ook altijd artikeltjes waarin gewezen wordt op aanbiedingen. Niet alle aangeprijsde artikelen zijn werkelijk goedkoop. Of wel goedkoop, maar gewoon helemaal niet nodig. Zo heb ik me ooit ingeschreven op mails van Vouchervandaag. Hartstikke grappig, hele goedkope aanbiedingen. Gratis opzetborstels voor m’n elektrische tandenborstel heb ik er wel eens gekocht (ja, gekocht, want het is gratis – maar verzendkosten betaal je natuurlijk wel), prima deal. Ondertussen betrap ik me erop dat ik toch meestal wel even naar de aanbieding kijk en soms even overweeg om iets volkomen onnodigs te kopen. Want het kost zo weinig.

Je focussen op folders, aanbiedingensites, gratis en goedkoop kan er dus uiteindelijk voor zorgen dat je meer geld uitgeeft dan nodig. En dat is natuurlijk ook weer niet de bedoeling.

Is besparen lijden met een grote IJ?

lijdenBest een interessante vraag. Is besparen lijden? Lijden met een grote IJ, dus in de zin van een straf en een drama? Dat hoeft niet per se zo te zijn. Ten dele hangt het af van je persoonlijke en financiële situatie, maar zeker ook van je instelling. De één klaagt steen en been over het gebrek aan geld en daarom moeten besparen. De ander maakt er met het grootste gemak een regelrechte hobby van. Een sport om met (veel) minder geld een net zo leuk leven te leiden. En dus niet lijden.

Natuurlijk is het gemakkelijk praten als het geen noodzaak is om te besparen. Als je wilt besparen omdat je meer wilt sparen, niet omdat je simpelweg niet uitkomt met je inkomen. Toch kun je er ook in een financieel lastig parket op een positieve manier omgaan met besparen. Creatief kijken naar je uitgaven en ze op zo’n manier herschikken dat het geen straf is. Daarbij is één van de basisprincipes van besparen heel belangrijk. Prioriteiten stellen. Bespaar vooral op de zaken die niet zo verschrikkelijk belangrijk voor je zijn. Zorg er op die manier voor dat je wel geld beschikbaar hebt voor de dingen die het leven voor jou leuk maken.

Ik vergeet niet snel het verhaal van bespaargoeroe Marieke Henselmans. Die als bijstandsmoeder geen cent had om haar kont te krabben maar toch altijd boeken is blijven kopen. Waar ik persoonlijk dan denk: dat geld had je wel beter kunnen besteden. Boeken kun je ook lenen bij de bibliotheek, dan ben je een stuk goedkoper uit. Maar nee, het kopen van boeken was voor Marieke heel belangrijk in haar leven. Dus had ze gelijk: dan moet je dat blijven doen. Als je onder de streep maar niet onder de nul uitkomt. Want door het kopen van die boeken was het besparen voor haar niet lijden. En dan hou je het veel langer en beter vol. Net als afvallen.

Doe nu alvast je decemberinkopen

videovansintHet is vast niet het eerste wat er in je op komt nu het eindelijk lente wordt, maar het is geldtechnisch heel slim om nu alvast wat decemberinkopen te doen. De allerlaatste winteruitverkoopjes gaan nu vaak voor 70% van de hand. Ook in speelgoedwinkels gaan de winterspullen zoals een slee en schaatsen vaak met korting over de toonbank. Als je dat

Budgetmaand: rondkomen van 50 euro per week

Als je boodschappen doet zonder te kijken wat iets kost, nooit je rekening checkt en gewoon genoeg geld hebt, weet je niet hoe het is om te moeten leven van een beperkt budget. Het is makkelijk om te roepen dat het makkelijk kan, rondkomen van 50 euro per week? Annemiek Verbeek besloot uit nieuwsgierigheid om een maand lang

Te trots voor hulp?

Soms gebeurt er iets waar ik me dan zwaar over verbaas. Ook al wist ik allang dat het bestond. Neem nou deze week. Een werkgever heeft een opdrachtgever van mij gevraagd om een budgetcoach aan te slag te laten gaan met één van de medewerkers. De medewerker heeft nogal eens gedoe over geld en dat merkt de werkgever, dus die wil daar wat aan doen. Is bereid om te helpen door de kosten van een budgetcoach te betalen.

Besparen? Maak een plan!

De meeste mensen willen het volgens mij eigenlijk wel: geld besparen. Eindelijk eens wat geld overhouden, of wat meer overhouden dan nu. Bij die vage wens blijft het voor velen. En dus gebeurt er niet veel. Want als je wilt besparen werkt het niet om dat alleen maar af en toe te roepen. Niet denken, maar doen! Alleen: hoe pak je dat aan?

Vrouw, regel ‘t zelf!

Ergens vind ik het jammer dat het nodig is: een speciale training voor vrouwen over geldzaken. Maar dat het nodig is, dat zie je vaak genoeg om je heen. Vrouwen die alleen komen te staan, die echt worstelen met hoe ze hun geldzaken moeten regelen. Alleen door echtscheiding, of overlijden van hun partner. De partner, die altijd alle administratieve dingen in huis deed.

Besparen op goede doelen

Als je nou zwaar krap zit in je geld. Je jezelf en je kinderen dingen die je graag zou doen of kopen moet ontzeggen. Simpelweg omdat je er geen centen voor hebt. Waarom blijf je dan geven aan goede doelen?

Helemaal niet rood staan!

Weten we het nu nog niet? Rood staan = geld lenen. Geld lenen kost geld. En in het geval van rood staan kunnen we daar nog ‘veel’ tussen zetten: rood staan kost veel geld. Sommige mensen weten dat niet, en vinden het ook niet interessant. Anderen weten het wel, maar staan toch iedere maand rood.