Basics voor besparen 2 : Inzicht geeft uitzicht

Als je je administratie op orde hebt, is deze stap in principe niet zo spannend. Je hebt immers al je papieren op een plek waar je ze gemakkelijk vinden kunt. Dus dan moet het een makkie zijn om goed in beeld te krijgen wat je per
maand binnenkrijgt aan geld, en wat je per maand uitgeeft. Misschien denk je: ja hállo: ik heb gewoon altijd meer uitgaven dan inkomsten dus houd ik aan het eind van mijn saldo altijd een stukje maand over. Tja, maar zo gemakkelijk kom je niet van me af. Zelfs áls dat allemaal zo is, dan nog moet je eerst weten waar de pijnpunten in jouw inkomsten en uitgaven zitten. Pas dan kun je er iets aan doen tenslotte!

Een overzicht maken van je inkomsten en uitgaven kun je op allerlei manieren doen. Op papier, in een Excel-sheet, online, net wat jij handig vindt. Op internet zijn genoeg voorbeelden te vinden van invulschema’s. Bij Nibud, allerlei kleine clubjes, en ook de banken bieden vaak wel iets aan. Ik zie bij Rabobank bijvoorbeeld de Budgetplanner. Nu gaat budgetteren natuurlijk nog een stap verder, dat is kijken naar de toekomst – wat je dan per maand gaat uitgeven. Nu zitten we nog in de fase van het in kaart brengen van hoe het nu gaat. Pas daarna ga je kijken waar je naartoe wilt met je uitgaven per maand.

Een online huishoudboekje kan ook uitkomst bieden. AFAS Personal is een bekende (voorheen Yunoo), maar er zijn er nog veel meer. Kijk maar eens even op dit overzicht op Wijzer in geldzaken! Met zo’n huishoudboekje worden jouw inkomsten en uitgaven in categorieën ingedeeld en krijg je snel en gemakkelijk inzicht in hoe je ervoor staat.

Maar nogmaals: niet iedereen is zo digitaal ingesteld. En met een schriftje met een rekenmachine kun je ook prima uit de voeten om inzicht te krijgen in je inkomsten en uitgaven. Om vervolgens te gaan kijken op welke manier je die beter in balans kunt krijgen.

 

Lees ook:Overzicht…inzicht…rust
Lees ook:Krijg inzicht in je uitgavenpatroon, houd online een gratis huishoudboekje bij
Lees ook:Basics voor besparen 3 : Meer inkomsten mogelijk?
Lees ook:Huishoudboekjes zijn net paddestoelen
Lees ook:Leuk besparen met nieuwe app

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.