Zo bespaar je op je maandelijkse lasten

besparenZit je aan het einde van de maand vaak krap bij kas? Tel je de dagen tot je loon wordt gestort? En zou je best eens wat meer geld opzij willen leggen voor grotere uitgaven? Neem onderstaande tips dan ter harte. We leggen je uit hoe je in vijf eenvoudige stappen kunt besparen op je maandelijkse lasten. Sommige punten liggen wellicht voor de hand, maar probeer ze toch maar eens uit en je zult verbaast zijn hoeveel verschil ze maken. Tel uit je winst!

1. Zet de verwarming niet onnodig hoog

Natuurlijk is het prettig als het in huis behaaglijk is. In plaats van in je T-shirtje rond te lopen, kun je echter ook een dik vest aantrekken en de verwarming wat lager zetten. Kruip ’s avonds lekker met een dekentje op de bank en zet de verwarming op tijd laag of uit.

2. Koop een losse telefoon in plaats van een abonnement

Een abonnement afsluiten lijkt misschien voordelig, stiekem zijn zit je voor lange tijd aan tamelijk hoge maandelijkse kosten vast. Sterker nog, als je op basis van je contractduur uitrekent hoeveel je voor je toestel betaalt, kom je erachter dat je vele malen duurder uit bent. Bovendien kun je momenteel je telefoon bestellen met een aantrekkelijke korting. Sluit gewoon een sim only abonnement af; geen jarenlange contracten of hoge maandfacturen meer, dat scheelt een hoop.

3. Kijk kritisch naar maandelijkse incasso’s

Kritisch naar je maandelijkse afschriften kijken, loont zeker de moeite. Controleer goed waarvoor je bij wie bent verzekerd. Wie weet is je inboedel al wel via je huurbaas verzekerd en betaal je hier onnodig voor. Hetzelfde geldt voor je zorgverzekering. Heb je daadwerkelijk een aanvullende verzekering nodig? En hoe zit het met abonnementen op Spotify, Netflix, tijdschriften, kranten of speciale zenders? Maak je daar wel genoeg gebruik van? Zo niet, zeg deze dan ook op.

4. Douche korter en minder vaak

Probeer je douchebeurten te verminderen of verkorten. Twee keer per dag douchen is heerlijk, maar tikt behoorlijk aan qua waterverbruik. Heb een lange douche nodig om ’s ochtends wakker te worden? Probeer een ander ochtendritueel te bedenken dat jou op weg helpt en beperk je douchebeurt tot zo’n vijf tot tien minuten.

5. Let op je eetgewoontes

Buiten de deur eten is gezellig maar prijzig. Kook dus vaker gewoon thuis in plaats van te dineren in een restaurant. En neem naar je werk of tijdens een dagje uit je eigen boterhammen mee. Minder frisdrank en snoep inkopen, scheelt je tot slot ook tientallen euro’s op je boodschappenlijstje per maand (en uiteindelijk misschien zelfs op de tandartsrekening).