Nog maar één jaar geld bij overlijden partner

Nog zo’n maatregel uit het regeerakkoord waar je nog niet heel veel over leest. Alles valt in het niet bij het zorgpremiegeweld. Maar de gevolgen van de bezuiniging op de Anw zijn toch ook niet mals. Achterblijvende partners kunnen daardoor flink in de problemen komen. Wat was dat ook alweer – de Anw?

Anw staat voor Algemene nabestaandenwet, dus de wet die zorgt voor inkomen voor partner en kinderen van iemand die overleden is. Want ga er maar aan staan. Je bent een gelukkig getrouwde jonge moeder, hebt een paar leuke kleine kinderen rondlopen, als plotsklaps je geliefde echtgenoot komt te overlijden. Hij had een fulltime baan, jij bent al jaren thuis om de boel te runnen. Hoe moet dat dan financieel? Als het even meezit is er in de pensioenregeling van manlief een iets behoorlijks voor jou en je kinderen opgenomen. En de overheid zorgt een stukje voor je met een Anw-uitkering. Dus qua geld komt het wel goed. Toch?

Aan de Anw uitkering zijn alweer een aantal jaren flink wat voorwaarden verbonden. Voorheen had je de AWW, die veel ruimer was. Eén van de mogelijkheden om Anw te krijgen is als je kinderen verzorgt onder de 18 jaar. En dan krijg je die totdat de jongste 18 is. Dat is wat Rutte en Samsom betreft per 2015 verleden tijd. Maximaal één jaar Anw, daar moet je het mee doen. Daarna moet je voor dat stuk van het benodigde inkomen maar iets anders geregeld hebben. Pffff….dat kan behoorlijk pittig zijn!

Dit maakt het heel belangrijk om eens even goed te kijken naar dat overlijdensrisico. Wat gebeurt er met jouw inkomsten als je partner komt te overlijden? Hoe zit het met dat partnerpensioen in zijn (of haar natuurlijk) pensioenregeling? Niet iedereen heeft een pensioenregeling. ZZP’ers, andere ondernemers, maar ook een flink aantal werknemers moeten het zelf maar regelen. En is er niets geregeld, dan is er dus ook geen inkomen als de kostwinner overlijdt. Ja, een Anw. Voor één jaar. En daarna? Als je niet kunt werken of dat niet kunt vinden (en die kans is groot tegenwoordig)….bijstand…. Misschien maar even nadenken over een behoorlijke (extra) overlijdensrisicoverzekering? Die zijn gelukkig alleen maar goedkoper geworden de laatste jaren.

Lees ook:Vrouwen verdienen bijna de helft minder dan mannen
Lees ook:Vrouw, regel ‘t zelf!
Lees ook:5 manieren om te besparen op een echtscheiding
Lees ook:Zorgtoeslag
Lees ook:Bezwaar maken tegen huurverhoging 2013 kan lonen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.