Categorie: "Winkels"

V&D cadeaubon? Ik zeg: gauw besteden!

vd cadeaukaartHet is een heel raar idee, Nederland zonder V&D. Toch is de kans best aanwezig dat het gaat gebeuren, ook al heeft de warenhuisketen nu wel wat lucht gekregen van de verhuurder van een aantal panden. V&D failliet… dat zou echt een grote verandering betekenen voor veel Nederlandse binnensteden. Of het werkelijk tot een faillissement komt is natuurlijk nog maar afwachten. En dan volgt er ongetwijfeld een doorstart op de één of andere manier. Maar toch, het kan ook zomaar zijn dat V&D werkelijk ter ziele gaat.

Gratis workshop met koffie en cupcake

ladiesdayBen jij wel een beetje handig met klussen? Dan heb je dit waarschijnlijk niet nodig maar vind je het wel leuk. Ben je niet zo handig… dan kun je iets leuks nieuws leren op deze Ladies day van Karwei. Aanstaande zaterdag, 11 oktober, door het hele land: gratis workshop waarbij je een voederhuisje, een pronkkastje of een steigerhouten huisje kunt maken. Kopje koffie erbij, lekkere cupcake, allemaal gratis. Dus als je niets bijzonders te doen hebt: why not?

Grote of kleine pot Nutella?

NutellaAls je op de centen let, vergelijk je natuurlijk de prijzen van wat je koopt in de supermarkt. Misschien ligt het voor de hand, maar kijk je daarbij wel op de goede manier naar de prijzen? De prijs per verpakking zegt weinig, als er verschillende hoeveelheden in verpakkingen zitten. Gelukkig zetten supermarkten, al is het dan wel in héle kleine lettertjes, ook de prijs per kilo op de schappen. Dat zegt veel meer – daaraan zie je ook dat een grotere verpakking van hetzelfde spul uiteindelijk goedkoper uitpakt, al betaal je nu meer. Dan moet je natuurlijk wel de hele verpakking leegmaken, anders is het relatief weer duur.

Zomaar €25 shoptegoed bij Bijenkorf card

dwazedagenDe Bijenkorf… hoort die eigenlijk thuis op een blog over besparen? Mijn eerste gevoel zegt dat je niet bepaald geld bespaart als je de Bijenkorf binnenwandelt. Zelfs tijdens de Drie Dwaze Dagen. Want okay, dan mogen er misschien prachtige aanbiedingen zijn (heel eerlijk zou ik het niet weten want ik kom er nooit), gaat dat om spullen die je nodig hebt? Waaraan je geld moet uitgeven als je op de centen moet letten?

Hoe dan ook, De Bijenkorf wil natuurlijk graag klanten. Dus lokken ze met een Bijenkorf Card die gratis is, zolang je die alleen binnen De Bijenkorf gebruikt. Het is dus een creditcard hè, voor alle duidelijkheid. Gebruik je ‘m alleen daar, en betaal je de rekening van je uitgaven altijd binnen 21 dagen, dan betaal je er niets voor. Ook geen rente. En toch krijg je € 25 shoptegoed cadeau bij zo’n Card. En altijd 10% korting op bijna alle cosmetica.

Dus? Altijd doen? Dief van je eigen portemonnee als je ‘t niet doet? Nou nee… niet mee eens. Zo’n card is zo verraderlijk als het maar zijn kan. Tuurlijk, als jij je netjes aan alle bovengenoemde regeltjes houdt betaal je er niets voor. Ze liegen heus niet. Maar ze verleiden wel. Want als je dan toch zo’n card hebt, waar je ook elders mee kunt betalen… dan is het wel makkelijk natuurlijk. Dus voordat je het weet heb je een creditcard mét kosten in je zak. En binnen 21 dagen betalen lukt vast wel. Maar soms misschien ook niet. Of je vergeet het gewoon per ongeluk. Dan betaal je een hele dikke rente van 15%. Dussehhhh… oppassen geblazen!

Enige compensatie voor Neckermann-gedupeerden

Het onderwerp Neckermann werd gisteren behandeld in het consumentenprogramma Kassa. Gelukkig, want zo’n consumentenprogramma krijgt nog weleens iets voor elkaar voor benadeelde consumenten. Niets werkt beter dan een TV-camera voor het oplossen van problemen…als een bedrijf zich dan halsstarrig opstelt is dat erg slecht voor het imago natuurlijk. En het doorgestarte Neckermann kan wel een beter imago gebruiken zeg maar.

Er blijkt dus iets van een coulanceregeling te zijn voor gedupeerden van het faillissement. Ook al hoeft dat niet, het oude bedrijf is officieel failliet, je krijgt toch iets van je geld terug. Niet dat je altijd het volle pond terugkrijgt, maar het is beter dan niets.

Kan dat zomaar, dat Neckermann?

neckermannMet stijgende verbazing lees ik steeds weer de nieuwe reacties onder mijn eerdere blog over het faillissement en de doorstart van Neckermann. Ik ben geen jurist en weet gelukkig niet uit eigen ervaring hoe dit soort processen werken, maar mijn logische verstand en rechtvaardigheidsgevoel zeggen dat het toch niet zo kan zijn dat al deze mensen hun geld kwijt zijn? Het kan toch niet zo zijn dat je iets bestelt bij een bedrijf, dat het zich failliet laat verklaren, doorgaat met dezelfde activiteiten, en dat je dan gewoon je geld kwijt bent?

Natuurlijk weet je als klant niet hoe een bedrijf er financieel voorstaat. Het zou ook van de gekke zijn als je je daarin moet gaan verdiepen voordat je een aankoop doet. Betekent dit dat je simpelweg nóóit een aankoop (of in ieder geval bij grotere bedragen) vooruit moet betalen? Omdat je het geld kwijt bent als het bedrijf per ongeluk tussen betaling en levering failliet gaat?  Consuwijzer geeft geen verheugende informatie, de stelling is inderdaad dat je bij een aanbetaling je geld meestal kwijt bent bij een faillissement. En bij een echt faillissement snap ik dat ook nog wel.

Maar kom op, het bedrijf gaat gewoon door…. dan kan het toch niet al die mensen in de kou laten staan?

Zo zullen de doorstarters van Neckermann het vast niet zien. Die zullen vast aangeven dat ze betalen aan de curatoren voor het doorstarten, en dat de klanten die bij het failliete Neckermann besteld (en vooruit betaald) hadden simpelweg schuldeisers van dat oude bedrijf zijn. Dat de curatoren het maar moeten regelen en dat zij er niet voor verantwoordelijk zijn. Werkt dat zo? Ja, nu ik er verder ingedoken ben volgens mij helaas wel. Al is er dan formeel sprake van een herstart, en niet van een doorstart. Want een doorstart zou betekenen dat het bedrijf vlak vóór het faillissement is overgenomen. Dat is hier niet aan de orde ben ik bang. En dat is ongelooflijk zuur als je in goed vertrouwen een bestelling hebt gedaan in het online warenhuis, die vooruit betaald hebt en vervolgens je geld kwijt blijkt te zijn.

Nog veel erger vind ik het dat het  ’nieuwe Neckermann’ vervolgens mensen niets laat horen. Slecht nieuws kun je dan toch beter in één keer brengen dan gewoon de telefoon niet op te nemen en mails niet te beantwoorden. Geen goed begin van het nieuwe Neckermann moet ik zeggen.

Het is zó goedkoop…

euromuntjesNatuurlijk, als je wilt besparen zijn grote bedragen een probleem. Grote bedragen aan vaste lasten al, grote bedragen aan ongeplande uitgaven al helemaal. Zulke grote uitgaven zul je dan ook waarschijnlijk alleen doen als het écht nodig is. Als het echt niet anders kan. Tenminste, dat hoop ik dan maar.

Toch moeten we juist ook uitkijken voor de kleine uitgaven. Voor de dingen die je koopt omdat ze zo goedkoop waren. Zo goedkoop dat je ze niet kon laten liggen. Voor díe prijs. Ach, die paar euro. Dat maakt natuurlijk ook niet uit. Ik merk het bij mezelf bijvoorbeeld als ik door de Action struin. Dat ik overweeg dingen te kopen die ik echt niet vooraf bedacht had nodig te hebben. Welnéé! Maar als je ze dan ziet liggen… joh, dat kan weleens handig zijn… en ach, die paar euro. Of vaak zelfs niet eens. En voordat je het weet reken je toch bij de kassa een paar tientjes af.

Natuurlijk is dat geen probleem als je dat geld gewoon hebt. Alleen als je het niet hebt… dan voel je het later hard in je saldo. Moet je beknibbelen op andere uitgaven terwijl je dingen hebt gekocht die je niet nodig had. Zó naar. En ook zó’n bron van ruzie in een relatie als de één die zwakte heeft – en de ander niet. Kan ik me wat bij voorstellen. Als je zelf op elk dubbeltje let om rond te komen en je partner vervolgens onnodig geld uitgeeft aan niet-noodzakelijke spullen. Daar zou ik bijzonder giftig van worden.

Hoe voorkom je dit probleem? Het antwoord is even simpel als moeilijk: budgetteren. Bedragen vaststellen die per maand aan bepaalde posten uitgegeven mogen worden. En je daar vervolgens aan houden. Dat is makkelijk gezegd maar voor veel mensen bijzonder moeilijk gedaan. Budgetteren geeft ook handvatten om samen de financiën in de gaten te houden. Om elkaar aan te kunnen spreken op onnodige uitgaven. Dat is net even makkelijker als je samen heldere afspraken hebt gemaakt over hoeveel geld er aan welke dingen uitgegeven wordt.

Een andere remedie: uit de buurt blijven van winkels, vooral van die budgetzaken. Of nee, beter gezegd: er wel heen gaan voor bepaalde spullen. Spullen die je echt nodig hebt en daar gewoonweg veel goedkoper zijn. Caviavoer voor € 1 per zak. Ik roep maar wat. Maar dan een lijstje maken van de dingen die je gaat halen. En daar dan weer niet van afwijken. Ook al is het nog zo goedkoop, wat je ziet…

Neckermann failliet: besteld en al betaald?

neckermannHet is alweer een tijd geleden dat het Duitse postorderbedrijf Neckermann failliet ging. Toen maakte de Nederlandse vestiging een doorstart en hadden de Nederlandse consumenten dus nergens last van. Nu, bijna twee jaar later, blijkt toch ook de Nederlandse Neckermann het niet te redden en failliet te gaan. Moet jij je dus zorgen maken als je pas een online bestelling hebt gedaan en betaald, terwijl deze nog niet geleverd is? Dat lijkt wel mee te vallen.

Zoals zo vaak bij faillissementen is er ook hier weer sprake van een doorstart. Een heel beperkte weliswaar: ze gaan Neckermann.com met 15 man in de lucht houden. Dat is goed nieuws voor de klanten – ik neem tenminste aan dat dit ook betekent dat bestelde artikelen gewoon geleverd gaan worden. En er dus geen gedoe komt over wel of niet geld terugkrijgen uit een failliete boedel. Gelukkig maar.

Moet je nou nog wel gaan bestellen bij Neckermann? Ja, dat kan dus gewoon, waarom niet. Ik hoop alleen wel dat ze ook met acceptgiro als betaalmogelijkheid werken. Want als ik heel eerlijk ben, met al het gerommel rondom Neckermann, zou ik me liever niet wagen aan vooruitbetaling. Want wat als het niet lukt met die doorstart? Dan kun je met je vooruitbetaalde bestellingen alsnog in de knel gaan komen. En die ellende kun je je beter besparen lijkt me!

Lang leve de kringloop

kringloopHet was even stil, ik was een lekker weekje weg. In een stacaravan, om uit te proberen, en die hebben we nog aangeschaft ook! Ik ben helemaal gelukkig met dit heerlijke plekje om onze vrije tijd te gaan doorbrengen. En ook helemaal gelukkig dat ik nu een reden heb om naar de kringloopwinkel te gaan. Eerder kwam ik er weleens binnen maar ging ook zonder spullen weer naar buiten – als ik niets nodig heb koop ik niet snel iets. Zelfs als het bijna niets kost. Maar nu… nu heb ik wel dingen nodig! En die wil ik zo weinig mogelijk nieuw kopen, vind het een regelrecht feestje om voor heel weinig nog prima spullen uit de kringloopwinkel naar onze stacaravan te brengen.

Over commercie voor de kids gesproken

koekjes_kleinGisteren een mooi voorbeeld van commercie voor kids. Ik ging met m’n jongste (7 jaar) even een paar boodschapjes halen, en hij mocht een koekje uitzoeken.  Na lang dubben voor het koekjesschap – ik had inmiddels de andere boodschappen bij elkaar gesprokkeld – was hij eruit: de Prince koekjes met vanillevulling. Lekker ja, leuk plan. Maarrrr soortgelijke koekjes liggen ook onderin bij de merkloze artikelen (of ik moet eigenlijk zeggen onbekende merken), voor véél minder geld. Om precies te zijn: Prince was € 1,67, de andere € 0,49. Dat scheelt enorm – ongeveer de hoeveelheid zakgeld die m’n mannetje per week krijgt. Desondanks wilde hij de Prince koekjes, want die hadden goud (vertaling: Goût vanille) en de andere niet.

Ik besloot te gaan voor een vergelijkend warenonderzoek. Allebei de pakken gekocht om allebei tegelijk te proeven. Met als afspraak dat als we de Prince nou echt niet heel veel lekkerder vonden dan de Brink, dat het de volgende keer de goedkope werden. Natuurlijk vond mijnheer zelf de Prince koekjes het lekkerst. Tja, daar zat een afdruk van een prins in geponst. Gelukkig had ik nog twee mannen rondlopen en die vonden ze ongeveer even lekker. Ikzelf ook. Ja, enig smaakverschil was er wel – maar niet drie-dubbel-zo-lekker. Wil hij de volgende keer toch de Prince? Mag hij van zijn zakgeld het verschil betalen…

Naar welke supermarkt kun je het beste gaan?

ah basicJe hebt natuurlijk goedkope supermarkten en dure supermarkten. Tenminste, natuurlijk… zo zit het in mijn hoofd. En niet alleen in mijn hoofd volgens mij. Lidl en Aldi zijn goedkoop, Albert Heijn en Plus zijn duur. Ja toch? Nu zit de Plus hier op loopafstand dus heel eerlijk: daar halen wij nagenoeg alle boodschappen. Dat is ongetwijfeld geen goed voorbeeld voor een bespaarblogger, maar gemak is ook wat waard. Binnen in de supermarkt let ik trouwens wel op de keuzes die ik maak: als het even kan huismerk of merkloos. Alleen van een aantal specifieke artikelen nemen we standaard het A-merk.

Maar goed, als je nou niet één supermarkt om de hoek hebt en het qua afstand en gemak niet uitmaakt of je naar de AH  of de Lidl gaat? Of de Jumbo of de Aldi. Of de Dirk of de Vomar. Welke kies je dan? Want een Lidl en Aldi hebben wel het imago enorm goedkoop te zijn, dat stralen de winkels – en de kassières – ook uit. Toch blijkt dan dat je bij andere supermarkten – als je standaard de goedkoopste keuzes maakt – misschien nog wel goedkoper uit bent. De AH Basic lijn is voordeliger dan kopen bij Lidl, werd vorig jaar nog gemeld door de pers.

Ik denk ook nog dat het per persoon verschilt, welke supermarkt het goedkoopst uitpakt. Het is maar net wat voor artikelen je standaard koopt en hoe de prijzen daarvan gesteld zijn bij de verschillende winkels. Aanbiedingen spelen natuurlijk ook mee. Is het slim om verschillende supermarkten af te gaan voor verschillende artikelen? Supermarktshoppen, noemen ze dat. Ben je dan goedkoper uit. Een onderzoek van de Universiteit van Tilburg stelt van niet – daar kwam uit dat supermarktshoppers juist duurder uit zijn. Dat komt door verleidingen. Bij elk supermarktbezoek zie je wel weer iets dat je dan toch ook maar meeneemt. Of je het nu nodig hebt of niet. En dat is dan lang niet altijd goedkoop te noemen. Dus: één supermarkt kiezen is kennelijk het slimste. En verder zijn er talloze bespaartips om bij het boodschappen doen niet teveel uit te geven. Ongeacht welke supermarkt je bezoekt.

Vrijwilligerswerk bespaart!

logo scoutingAls ik zeg ‘vrijwilligerswerk bespaart’ denk jij misschien: ja logisch. Dan hoeft degene voor wie jij het werk doet je niet te betalen, dus dat bespaart hem geld. Maar dat bedoel ik niet. Wat bedoel ik dan wel? Nou, dat je geld bespaart door vrijwilligerswerk te doen. Hoe kom ik daar nou bij…het is een kwestie van tijd. Als je veel tijd over hebt en niet veel om handen, wat ga je dan doen? Dan ga je veel vaker winkelen. Of gewoon even de stad in. Of doelloos rondsurfen op internet. Het gevolg daarvan is dat je véél eerder onnodige uitgaven doet. Geld uitgeeft aan spullen die je niet echt had hoeven kopen. Teveel vrije tijd kost simpelweg geld.

Vul je je tijd met vrijwilligerswerk, dan komt het daar veel minder van. Zelf ben ik bijzonder druk met Scouting. Heerlijk om te doen, dat staat voorop. Kinderen een leuke tijd bezorgen en tussen de bedrijven door ook nog wat leren – ik vind het geweldig. Bijkomend voordeel is dat ik er maar zelden aan toe kom om gewoon maar even rustig te winkelen. Nu ben ik van mezelf al niet zo’n shopper, dat scheelt ook. Al zal het juist als je wél een shopper bent een groot effect hebben als je minder tijd overhoudt om te gaan shoppen.

Daarnaast is vrijwilligerswerk natuurlijk nuttig: je helpt er een organisatie of mens mee. Als je zorgt voor vrijwilligerswerk dat je zelf ook echt leuk vindt – en dat moet wel, anders houd je het niet vol – haal je er enorm veel plezier en voldoening uit. Dat kun je niet uitdrukken in geld, maar is wel heel veel waard. Tot slot staat het ook nog eens erg goed in sollicitaties als je als vrijwilliger actief bent. Dus ben of moet je op zoek naar een nieuwe baan, dan kan het je daarbij helpen.

Hoelang krijgen we nog papieren folders in de bus?

zeebloodymanHet einde van de papieren folders – elke week weer een hele stapel, waarvan de helft bij mij ongelezen de prullenbak ingaat – lijkt in zicht. Zeeman – de textielgigant – gaat minder folders drukken. De website blijkt voldoende in de informatiebehoefte te voorzien. Dat zegt algemeen directeur Bart Karis in het honderdste nummer van het vakblad RetailTrends. Op de lange termijn is de papieren uitgave wellicht helemaal niet meer nodig. ‘Waarom zouden we oerwouden blijven kappen, als het ook digitaal kan?’

Karis erkent dat het bedrijf e-commerce lang

Voordelige appeltaart


Ziet er lekkerrrrr uit, deze Appel Caketaart!

Als je iets te vieren hebt vandaag, of jezelf (en anderen) gewoon even fijn wilt verwennen met appeltaart: deze is in de aanbieding bij Deen voor € 2,50.

Getipt via mijn smartphone door Aanbieding Apps!