Categorie: "Financiële educatie"

Voed je kinderen op!

woedendkindJe kent het vast wel. Kinderen in winkels die dreinen om hun zin te krijgen. Vooral in de Bart Smit of Intertoys. Moeders die zich kapot schamen en er maar aan toegeven omdat ze van het gezeur af willen zijn. En wat voor signaal geven ze daarmee af?

Hoe nodig is nieuw?

schoolspullenVeel gezinnen hebben gewoontes om op specifieke momenten nieuwe spullen te kopen. Eén van die momenten is het begin van het schooljaar. Hét moment voor een nieuw fruitbakje, een nieuwe drinkfles, broodtrommel of gymtas. En ach, ook nieuwe multomappen, pennen en potloden. Een schooltas misschien, en ga zo maar door. Een verjaardag is hét moment voor nieuwe kleding, net als Kerst- en andere feestdagen. Aan de ene kant is het een mooi systeem: buiten de speciale momenten geen gedoe, iedereen weet wanneer er iets nieuws gekocht kan worden.

De vraag is alleen: hoe nodig is het om al die spullen steeds nieuw te kopen? Heeft je kind niet nog meer dan genoeg prima kleren in de kast liggen, waardoor het eigenlijk niet nodig is om een nieuwe broek te kopen voor Kerst? Waarschijnlijk wel. De broodtrommel van vorig schooljaar, is daar iets mis mee? De rugzak, is die te klein of stuk? Waarschijnlijk niet. Dan is het dus helemaal niet nodig om die spullen nieuw te kopen. Natuurlijk, leuk is het wel. Een glanzend nieuw fruitbakje. Een multomap met de meest hippe trendopdruk. Een smetteloos wit overhempje aan de feesttafel. Ja, leuk is het zeker. En als je genoeg geld te besteden hebt is het ook logisch dat je dat soort dingen doet.

Maar: heb je minder geld te besteden dan voorheen? Moet je besparen om rond te kunnen komen? Dan kun je deze aankopen prima laten. En ja, dat kun je de kinderen ook prima uitleggen. Je doet ze niets tekort als je onnodige aankopen achterwege laat. Sterker nog, je leert ze een hele belangrijke financiële les. Dat je geen onnodige uitgaven doet als je het geld daar niet voor hebt. Dat je moet rondkomen met wat je binnenkrijgt. En dat je echt niet ongelukkiger wordt zonder nieuwe gymtas. Zéker niet als papa een paar keer extra met je gaat voetballen buiten!

Besparen op ijsjes

ijskaartZo, we zullen er weer eens een lekkere dooddoener ingooien. Besparen is voor een enorm gedeelte een kwestie van karakter. Je niet schamen om minder uit te willen geven dan een ander. Het geen probleem vinden om ‘nee’ te zeggen tegen je kinderen. Tevreden te zijn met een goedkoper alternatief. Ook als het bijvoorbeeld om ijsjes gaat. De vakantie komt eraan, dat wordt weer lekker veel ijsjes eten tenslotte!

Als je weinig te besteden hebt, hoeft dat niet te betekenen dat je de kinderen geen ijsje kunt geven. Dat kan alleen wel een heel simpel waterijsje uit je eigen vriezer zijn, in plaats van een Magnum bij de snackbar. Van die simpele zelf-bevries-ijsjes, van die langwerpige plasticjes, ideaal vind ik ze. Mijn kids zijn er dol op, ook al is het niet meer dan bevroren limonade. En je hebt er … weet ik het, 10 voor €0,50 ofzo? Alleen nemen niet alle kinderen daar genoegen mee. Voor sommigen moet en zal het een Magnum zijn. Of zoiets. Tja.

IJsjes, dat is nou echt zo’n impulsproduct. Je loopt langs de snackbar en hebt opeens een onbedwingbare zin in ijs. Dat ga je kopen bij de snackbar, ook al is het in de supermarkt ernaast natuurlijk veel goedkoper. Een pak ijs voor de prijs van één los ijsje. Maar toch. Dan zit je met de rest van het pak, en je was niet onderweg naar huis. Ook als je met genoeg mensen bent om het hele pak op te maken heb je dan het probleem dat iedereen iets anders wil. Dus is het handiger om losse ijsjes bij de snackbar te halen. Erg slim qua centen is het alleen niet.

Over commercie voor de kids gesproken

koekjes_kleinGisteren een mooi voorbeeld van commercie voor kids. Ik ging met m’n jongste (7 jaar) even een paar boodschapjes halen, en hij mocht een koekje uitzoeken.  Na lang dubben voor het koekjesschap – ik had inmiddels de andere boodschappen bij elkaar gesprokkeld – was hij eruit: de Prince koekjes met vanillevulling. Lekker ja, leuk plan. Maarrrr soortgelijke koekjes liggen ook onderin bij de merkloze artikelen (of ik moet eigenlijk zeggen onbekende merken), voor véél minder geld. Om precies te zijn: Prince was € 1,67, de andere € 0,49. Dat scheelt enorm – ongeveer de hoeveelheid zakgeld die m’n mannetje per week krijgt. Desondanks wilde hij de Prince koekjes, want die hadden goud (vertaling: Goût vanille) en de andere niet.

Ik besloot te gaan voor een vergelijkend warenonderzoek. Allebei de pakken gekocht om allebei tegelijk te proeven. Met als afspraak dat als we de Prince nou echt niet heel veel lekkerder vonden dan de Brink, dat het de volgende keer de goedkope werden. Natuurlijk vond mijnheer zelf de Prince koekjes het lekkerst. Tja, daar zat een afdruk van een prins in geponst. Gelukkig had ik nog twee mannen rondlopen en die vonden ze ongeveer even lekker. Ikzelf ook. Ja, enig smaakverschil was er wel – maar niet drie-dubbel-zo-lekker. Wil hij de volgende keer toch de Prince? Mag hij van zijn zakgeld het verschil betalen…

Vrouw, regel ‘t zelf!

Ergens vind ik het jammer dat het nodig is: een speciale training voor vrouwen over geldzaken. Maar dat het nodig is, dat zie je vaak genoeg om je heen. Vrouwen die alleen komen te staan, die echt worstelen met hoe ze hun geldzaken moeten regelen. Alleen door echtscheiding, of overlijden van hun partner. De partner, die altijd alle administratieve dingen in huis deed.

Kijk op geld

Al surfend kom je nog eens iets tegen! Een programmaserie over omgaan met geld bijvoorbeeld: Kijk op geld van ETV.nl. Vooral interessant voor wie zich voor het eerst gaat bezighouden met beter omgaan met z’n centen. Maar natuurlijk ook leuk voor als je al heel bewust bezig bent met je geld. Wie weet leer je nog iets nieuws… kijk maar eens naar aflevering 1 hieronder.

Doe-gedoe voor geldmazzel

Het is al eventjes uit – en ik moet eerlijk bekennen dat ik het nog niet gelezen heb. Maar daar komt snel verandering in! Het boek van Eef van Opdorp en Daniëlle Knapen is ongetwijfeld superleuk om te lezen. En leerzaam, en nuttig, want daar gaat het uiteindelijk om. Het heet Geld, gezin en geluk en het gaat… niet over besparen. Tenminste, dat woord willen ze liever vermijden, lees ik in deze recensie. Die me trouwens qua titel van het boek wel even op het verkeerde been zette, maar wel met de mooie omschrijving ‘Doe-gedoe voor geldmazzel’ kwam.

Besparen voor studenten

Studeren op zich is al helemaal niet goedkoop. Voor je het weet hetb je een forse studieschuld aan je broek. Na je afstuderen ben je daar nog vele jaren voor aan het terugbetalen. Waardoor je niet aan het kopen van een huis toekomt. Het kan dus geen kwaad om je studietijd zo goedkoop mogelijk door te brengen.

Je kind en geld…

Het is zó belangrijk, en gelukkig komt er steeds meer aandacht voor: kinderen leren omgaan met geld. Jong geleerd, oud gedaan… de jeugd heeft de toekomst… je kent de clichés wel. Het gaat allemaal op voor omgaan met geld.

Trendsetter…levensgenieter…wat ben jij?

Zometeen ga ik de deur uit om voor de stichting LEF (Leven En Financiën) een gastles te geven op een ROC. Op vrijwillige basis, het kader van de financiële educatie – waar ik graag mijn steentje aan bijdraag. We gaan het met de studenten vandaag hebben over geldtypes. Als het even meezit hebben ze een test gedaan op Edgie.nl, waaruit blijkt welk geldtype ze zijn. Natuurlijk heb ik ‘m zelf ook nog even gedaan. Al wist ik al dat ik een hele duidelijke uitkomst heb.

Waarom zou ik?

Vorige week was ik bij een nieuwe budgetcoach-klant. Waar ik soms een aantal vuilniszakken ongeopende post aantref, was dat hier niet het geval. Dit was eigenlijk nog erger. Er was nagenoeg niets aan papierwerk. Gewoon écht bijna niets!

Geen bergen papier of dozen vol ongesorteerde troep. Geen half bijgehouden map met losse papieren. Gewoon echt niets. Alleen een klein stapeltje met papieren waarvan de klant wist dat hij er nog iets mee moest. Op mijn vraag hoe waar hij zijn papieren bewaarde reageerde hij heel laconiek: nergens. Als hij gedaan heeft wat hij moest doen, gooit hij altijd alles meteen weg. Waarom zou hij het bewaren?

Gratis seminar Kinderen en geld

Financiële opvoeding… je kunt er zóveel mee betekenen voor de toekomst van je kind! Als kinderen tijdens hun jeugd een aantal belangrijke geldlessen meekrijgen, hebben ze daar de rest van hun leven heel veel profijt van. Dat wil jij jouw kinderen toch niet onthouden? Maar hoe doe je dat, je kind voorbereiden op financiële zelfstandigheid? Misschien ben je er zelf ook wel niet zo goed in…

Als je wilt besparen….

… dan ga je natuurlijk niet lenen! Geld lenen kost immers alleen maar geld, die slogan kennen we nu allemaal inmiddels wel. Onder lenen valt óók roodstaan op je betaalrekening. En óók aankopen in termijnen betalen. En óók uitgestelde betaling. Daar moet je allemaal niet aan beginnen. En als je er al aan begonnen bent – dan is het wijs om er zo snel mogelijk vanaf te komen. 

Verdampend geld

Dat je geld kan verdampen… het is toch een vreemde gewaarwording. Helaas is het wel zo. En op allerlei manieren. Inflatie is er één van: als je met hetzelfde bedrag aan euro’s volgend jaar minder kunt kopen, is er toch wat verdampt. Niet van je euro’s, maar wel van de waarde ervan. En het kan erger.