Categorie: "Telefoon en internet"

Nieuwe iPhone laten betalen door verzekering?

Machtig mooi, die nieuwe iPhone 6. Nou ja, hij blijkt wel te buigen, dat is minder. En ik vind het onzin om zoveel geld uit te geven voor een nieuwe mobiel als je op je centen moet letten, daar schreef ik pas nog over. Maar nu blijkt dat veel mensen een slinkse manier van financieren hebben. Ze claimen schade op hun oude mobiel bij de verzekering en kopen vervolgens een nieuwe. Niet dat de oude stuk was. Welnee, die kunnen ze ook nog verkopen op Marktplaats ofzo.

Het Verbond van Verzekeraars waarschuwt haar leden: Schade aan iPhone? Pas op voor rotte Apples. Mooie woordspeling, je zou bijna vergeten dat het om een treurig fenomeen gaat. Het claimen van niet-bestaande schade bij de verzekering. Het is simpelweg fraude en ik hoop dat verzekeraars er afdoende maatregelen tegen nemen. Waarschijnlijk zijn het dezelfde mensen die steen en been klagen als de premie van hun verzekering omhoog gaat. Terwijl die ook verhoogd wordt voor al die eerlijke mensen die dit soort trucs niet uithalen.

Heb je die iPhone 6 dan nodig?

iPhone-6-releaseHet is niet de eerste keer dat ik zoiets schrijf, maar ik begrijp de continue behoefte aan het nieuwste model mobiel – oh nee smartphone – echt helemaal niet. Nou begrijp ik wel meer niet, en zolang je genoeg geld hebt voor d ure abonnementen met altijd de nieuwste toestellen… doe lekker je best. Wat me alleen opvalt is dat ik om me heen veel mensen zie die klagen over te weinig geld, maar ondertussen om de haverklap met een nieuwe smartphone rondlopen.

Vandaag, ik kwam het toevallig tegen, wordt kennelijk de nieuwe iPhone gepresenteerd. Nu ongeveer geloof ik. Hij is groot, begrijp ik uit de eerste berichten. Ja, dat is mijn Samsung Galaxy Note ook. Let wel, ik heb de Note 1. Niet de Note 3. Hij doet  het nog steeds en inmiddels ben ik alweer een tijdje blij met m’n sim-only abonnementje van €10 per maand. Ik hoef geen nieuwe als er nog niets mis is met m’n oude toestel.

Goed, de iPhone 6 dus. Een must-have kennelijk voor alle Apple-fans, en dat zijn er nogal wat. En dus zullen er weer talloze iPhone 5-toestellen werkloos in de kast komen te liggen omdat je écht niet achter kunt blijven en persé de iPhone 6 nodig hebt. Verkoop die 5 dan in ieder geval nog op Marktplaats ofzo.

Maar heb je nou niet zoveel te besteden… vraag je dan even serieus af of het nodig is om aan zulke hypes mee te doen. Je kunt vast wel een belangrijker bestemming voor je geld bedenken toch?

 

Consumentenbond doet oproep: Beltegoeden moeten een jaar bruikbaar zijn!

Als je een mobiele telefoon (met abonnement) hebt, betaal je elke maand om te kunnen bellen, sms’en en internetten. Je krijgt een zogenaamd ‘tegoed’. Het deel dat je niet gebruikt, vervalt na een maand. Dat betekent dus, dat er een grote kans is dat je elke maand wat geld weggooit! Raar, want als je voor iets betaalt, is het van jou. Als jij een pot pindakaas koopt en maar half opeet, hoef je de andere helft ook niet aan het einde van de maand in te leveren. Bovendien gebruiken consumenten niet iedere maand evenveel minuten, sms’jes en data. De ene maand maken consumenten het tegoed niet op en moeten zij het inleveren. De andere maand verbruiken ze meer dan hun tegoed en moeten ze bijbetalen, vaak tegen een veel hoger buiten-bundel tarief.

Vorig jaar al wensten honderden consumenten dat tegoeden langer houdbaar zijn, maar providers hebben niet geluisterd. Daarom roept de Consumentenbond nu de Tweede Kamer op om dit te veranderen. Daarvoor hebben ze veel steun nodig! Klink hier: Steun deze actie en help mee om ervoor te zorgen dat tegoeden minimaal een jaar bruikbaar zijn!

Bron: Consumentenbond

No touchy!

Je ziet het toch nog behoorlijk vaak: mensen die met de telefoon aan hun oor in de auto zitten. En nee, niet als passagier…gewoon achter het stuur. Iedereen weet wel dat het niet mag, maar ja. Het zal maar ff nodig zijn…

Kan jouw internet niet goedkoper?

In tien jaar tijd is internet van een leuk speeltje uitgegroeid tot een onmisbare dienst. Een eerste levensbehoefte waarvoor we nu eenmaal ruimte in ons budget maken. Wanneer onze internetverbinding het eenmaal goed doet, zijn we de maandelijkse kosten snel vergeten.

Je gaat meer betalen!

 

Met alle gedoe rondom de verkiezingen zou je bijna vergeten dat er in het Lenteakkoord al een aantal afspraken zijn gemaakt die ondertussen gewoon uitgevoerd worden. Zoals de verhoging van de BTW per 1 oktober. Dat is over een ruime twee weken… je gaat dan voor veel dingen simpelweg meer betalen.

Bellen op vakantie niet overal goedkoper!

Telefoonproviders schreeuwen van de daken dat mobiel bellen in het buitenland goedkoper is geworden. Dat is ook zo, dat is ze opgelegd. Nelie Kroes heeft het maximum gesteld op 35 cent per minuut om zelf te bellen, en 11 cent per minuut dat je gebeld wordt. Maar die grens geldt alleen voor de EU-landen. Dat lijken de providers te compenseren door de belkosten buiten de EU gewoon maar even lekker op te schroeven. Lekker ondoorzichtig is het, want elke provider heeft zijn eigen indeling van landen in zone’s, en ook is het verschil tussen prepaid of abonnement niet overal hetzelfde. Dat maakt het in ieder geval lastig om te vergelijken.

Stiekeme afschrijvingen

Sinds kort ben ik naast al mijn andere activiteiten ook nog actief als vrijwilliger voor Humanitas Thuisadministratie. Heel dankbaar vrijwilligerswerk: je gaat naar mensen die hun administratie niet op orde hebben. In beginsel om ze te leren hoe ze het zelf moeten doen, soms ook met de wetenschap dat ze het nooit zelf zullen gaan kunnen. Dan moet je dus welke paar weken even langs om de ontvangen post door te wandelen en te helpen met de vervolgacties. Zo was ik gisteren bij een cliënt, een oudere man, erg vergeetachtig. De papieren kwamen uit alle gaten en hoeken, ik heb ze netjes in een ordner gestopt en ook veel weggegooid. Tussen de papieren vond ik ook een soort glossy gids, ‘Privilege‘. Iets waar zo’n man niets mee kan en wil.