Categorie: "Valkuilen"

Zomaar €25 shoptegoed bij Bijenkorf card

dwazedagenDe Bijenkorf… hoort die eigenlijk thuis op een blog over besparen? Mijn eerste gevoel zegt dat je niet bepaald geld bespaart als je de Bijenkorf binnenwandelt. Zelfs tijdens de Drie Dwaze Dagen. Want okay, dan mogen er misschien prachtige aanbiedingen zijn (heel eerlijk zou ik het niet weten want ik kom er nooit), gaat dat om spullen die je nodig hebt? Waaraan je geld moet uitgeven als je op de centen moet letten?

Hoe dan ook, De Bijenkorf wil natuurlijk graag klanten. Dus lokken ze met een Bijenkorf Card die gratis is, zolang je die alleen binnen De Bijenkorf gebruikt. Het is dus een creditcard hè, voor alle duidelijkheid. Gebruik je ‘m alleen daar, en betaal je de rekening van je uitgaven altijd binnen 21 dagen, dan betaal je er niets voor. Ook geen rente. En toch krijg je € 25 shoptegoed cadeau bij zo’n Card. En altijd 10% korting op bijna alle cosmetica.

Dus? Altijd doen? Dief van je eigen portemonnee als je ‘t niet doet? Nou nee… niet mee eens. Zo’n card is zo verraderlijk als het maar zijn kan. Tuurlijk, als jij je netjes aan alle bovengenoemde regeltjes houdt betaal je er niets voor. Ze liegen heus niet. Maar ze verleiden wel. Want als je dan toch zo’n card hebt, waar je ook elders mee kunt betalen… dan is het wel makkelijk natuurlijk. Dus voordat je het weet heb je een creditcard mét kosten in je zak. En binnen 21 dagen betalen lukt vast wel. Maar soms misschien ook niet. Of je vergeet het gewoon per ongeluk. Dan betaal je een hele dikke rente van 15%. Dussehhhh… oppassen geblazen!

Verleiding van kortingsbonnen

kortingsbon kassabonKortingsbonnen, word jij er ook altijd zo blij van? Of misschien zelfs hebberig? Want tja, korting willen we niet mislopen. Dus is de kans best groot dat we met die kortingsbon naar de betreffende winkel stappen om die eens even goed te verzilveren. Kortingen, die willen we gebruiken. Ook al kopen we dan weer iets wat we eigenlijk niet echt nodig hadden. En niet gekocht zouden hebben zonder die kortingsbon.

Het zijn allemaal slimme manieren om ons te verleiden tot kopen. Kortingsbonnen, acties, twee voor de prijs van één, x% korting op het hele assortiment, pre-sale om als eerste gebruik te maken van de uitverkoop, het goedkoopste artikel voor € 1… en wat voor spannende grappen de winkeliers nog meer verzinnen. Dat is ze niet kwalijk te nemen, ze willen spullen verkopen. Winst maken. Ons geld uit de zak kloppen. Dat is hun werk nu eenmaal.

En het geeft ook niets. Het is soms alleen zo lastig om de verleiding te weerstaan. Terwijl dat wel noodzakelijk is als je in een financieel lastige situatie zit en wilt besparen. Je denkt misschien: dan moet je júist gebruik maken van al die kortingen, aanbiedingen en acties. Ja – als het gaat om spullen die je anders ook zou kopen, dan wel. Maar nee – als het gaat om overbodige maar wel erg leuke spullen, dan niet.

Nieuw is nu weer dat ze kortingsbonnen afdrukken op de achterkant van de kassabon van de supermarkt. Slim verzonnen. Ook al heb je een nee-nee sticker, sla je de reclames in de krant bewust over en block je de ads op internet… boodschappen doen we allemaal. Dus die kortingsbon krijg je dan toch in handen na het afrekenen. Met de bijbehorende verleiding. Want tja, een leuke korting bij McDonalds zorgt er wel voor dat je opeens een onweerstaanbare trek krijgt in die McFlurry. Toch?

Is besparen lijden met een grote IJ?

lijdenBest een interessante vraag. Is besparen lijden? Lijden met een grote IJ, dus in de zin van een straf en een drama? Dat hoeft niet per se zo te zijn. Ten dele hangt het af van je persoonlijke en financiële situatie, maar zeker ook van je instelling. De één klaagt steen en been over het gebrek aan geld en daarom moeten besparen. De ander maakt er met het grootste gemak een regelrechte hobby van. Een sport om met (veel) minder geld een net zo leuk leven te leiden. En dus niet lijden.

Natuurlijk is het gemakkelijk praten als het geen noodzaak is om te besparen. Als je wilt besparen omdat je meer wilt sparen, niet omdat je simpelweg niet uitkomt met je inkomen. Toch kun je er ook in een financieel lastig parket op een positieve manier omgaan met besparen. Creatief kijken naar je uitgaven en ze op zo’n manier herschikken dat het geen straf is. Daarbij is één van de basisprincipes van besparen heel belangrijk. Prioriteiten stellen. Bespaar vooral op de zaken die niet zo verschrikkelijk belangrijk voor je zijn. Zorg er op die manier voor dat je wel geld beschikbaar hebt voor de dingen die het leven voor jou leuk maken.

Ik vergeet niet snel het verhaal van bespaargoeroe Marieke Henselmans. Die als bijstandsmoeder geen cent had om haar kont te krabben maar toch altijd boeken is blijven kopen. Waar ik persoonlijk dan denk: dat geld had je wel beter kunnen besteden. Boeken kun je ook lenen bij de bibliotheek, dan ben je een stuk goedkoper uit. Maar nee, het kopen van boeken was voor Marieke heel belangrijk in haar leven. Dus had ze gelijk: dan moet je dat blijven doen. Als je onder de streep maar niet onder de nul uitkomt. Want door het kopen van die boeken was het besparen voor haar niet lijden. En dan hou je het veel langer en beter vol. Net als afvallen.

Loterijen…ik doe niet mee!

Ik vind het heel lastig om te begrijpen dat sommige mensen – en juist mensen die weinig geld te besteden hebben – zoveel geld uitgeven aan loterijen. Soms doordat ze niet goed nee kunnen zeggen als er geworven wordt, en verder gewoon niet opletten. Waardoor er ongemerkt jaarlijks véél geld naar loten gaat. En soms ook wel héél bewust. Vanuit de gedachte: als ik die grote prijs win, zijn al mijn geldzorgen meteen over.

Te mooi om waar te zijn?

Vorige week was ik er een paar daagjes tussenuit. Met de hele familie in de Efteling om het 45-jarig huwelijk van mijn ouders te vieren, super was het! En uitgerekend tijdens dit uitje word ik gebeld door de radio, of ze me mogen interviewen. Dus  heb ik me, terwijl we onderweg waren naar de Efteling-poort (we mochten een half uur eerder naar binnen dan de officiële openingstijd, da’s handig!) even afgezonderd om wat vragen te beantwoorden.

Oppassen bij vakantieboeking

Gisteren heb ik weer een actie voltooid: boeken van de vakantie. In tegenstelling tot onze eerdere plannen (met het vliegtuig naar Italië) blijven we lekker in Nederland. Niet uit om het geld trouwens – maar dat terzijde. Dus ben ik naar leuke parken in Nederland gaan zoeken. En gevonden, helemaal zin in. 

Adders onder de huurauto?

Vakantie… een deel van Nederland heeft gewoon al vakantie. Wij nog niet hoor, mijn kinderen moeten nog twee weken naar school. Maar goed, het komt wel steeds dichterbij dus zo af en toe houd ik me even bezig met onze vakantie. Denemarken wordt het, lekker met de mannetjes naar Legoland. Heel decadent gaan we niet met de auto maar met het vliegtuig. En om daar dan toch mobiel te zijn, wil ik eigenlijk wel een auto huren. Nu heb ik me daar nog niet eerder in verdiept, dus ik ben erg bang voor adders.

Leve de lijstjes

Ken je dat? Altijd maar in de weer met lijstjes? To do lijstjes, boodschappenlijstjes, wensenlijstjes, lijstjes met plussen en minnen van bepaalde beslissingen… en ga zo maar door. Ik ben er dol op, moet ik zeggen. Lijstjes brengen structuur in alles en maken het je ook makkelijker om je aan je voornemens te houden.

Pingelen is niet mijn vak

Bij het kopen van de nieuwe keuken kreeg ik er weer heel direct mee te maken: afdingen. Dat móet je natuurlijk doen, als je zoveel geld gaat uitgeven. Het wordt ook van je verwacht. Maar ik vind het afschuwelijk en kan het ook echt niet goed. Ik ben een grote voorstander van vaste, duidelijke prijzen, zonder ruimte voor onderhandeling. Zodat je zelf gewoon in ieder geval het verschil in prijs goed kan zien.

De valkuil van de klantenkaart

Als je wilt besparen, doe je er verstandig aan in ieder geval geen leningen af te sluiten. Geld lenen kost immers geld! Door het benodigde geld bij elkaar te sparen vóór de aankoop, bespaar je de rentebetalingen. Alleen leen je soms geld, zonder dat je dat echt duidelijk doorhebt.

Gek op korting

KortingBen jij ook zo gemakkelijk te verleiden om van alles te kopen? Niet zo zeer gewoon, tegen de standaardprijzen, maar wel als er met grote letters ‘KORTING‘ of ‘AANBIEDING‘ bij de spullen staat? Een van-voor aanbieding waaruit blijkt dat je heel veel voordeel hebt als je het artikel NU koopt… heel verleidelijk. En verraderlijk, want veel aanbiedingen vallen in de categorie ‘loze lokkertjes’.

Valkuilen bij besparen

valkuilActief bezig zijn met besparen is natuurlijk goed, maar… pas op voor valkuilen! Goedkoop is soms gewoon duurkoop. Er zijn allerlei situaties denkbaar waarin je misschien denkt dat je heel bewust bezig bent met minder geld uitgeven, waar uiteindelijk blijkt dat je juist duurder uit was in plaats van goedkoper.