Categorie: "Kleding"

Handwerken: haken, breien, naaien… helemaal hip!

hakenbreienHeel eerlijk: als je mij een halfjaar geleden gezegd had dat ik het nu heerlijk zou vinden om een beetje te zitten haken… ik had je voor gek verklaard! Maar toch is het waar. Ik heb behoorlijk wat gehaakt in de zomervakantie en ben nu begonnen met van die leuke kleine amigurumi poppetjes. Het is echt vrijetijdbesteding. Een weekend op de camping betekent lekker veel haken. Gewone doordeweeks raak ik het weinig aan, maar wat is het heerlijk om op de bank te zitten met dat handwerkspul.

En breinaalden heb ik ook al liggen. Oók leuk om weer eens te doen, breien. Heel vroeger breide ik nog weleens, maar dat was toch echt in m’n tienerjaren geloof ik. M’n jongens vinden het wel een geweldig idee als ik een trui voor ze ga breien. Nou, of het zo ver komt weet ik niet, maar het zou zomaar kunnen. Naaien – zover ben ik nog niet. Ik heb niet eens een naaimachine. En toch – ook dat sluit ik niet uit, dat ik daar een keer aan ga beginnen.

Ik doe het niet omdat het geld bespaart. Tot nu toe geef ik er vooral geld aan uit. Maar het kán natuurlijk wel heel goed: geld besparen door je kleding en dingen als sjaals, mutsen, truien, hesjes en weet ik veel wat zelf te maken. En cadeautjes voor anderen. Je maakt originele dingen die er prachtig uitzien (na wat oefening tenminste) en die je aan wol of garen niet veel hoeven te kosten. Niet proberen de tijdinvestering in de kosten mee te nemen, want de tijd is juist hobby en ontspanning. Hoe mooi: een gratis hobby die je goedkope spullen oplevert.

Je kunt er ook een sociaal gebeuren van maken. Met anderen samen om een tafel lekker fröbelen. Dat kan thuis met vriendinnen, of bijvoorbeeld in een CreaCafé met zomaar iedereen. Kun je nog les krijgen ook, als je het allemaal eerst nog moet leren. Vragen stellen als je ergens even niet uitkomt. En ideeën  opdoen bij anderen voor nieuwe werkstukken. Fijn hoor, zo’n nieuwe hobby. En het is nog hip ook.

Steeds minder winkels in de stad

1363266044nge23Ga jij voor je aankopen nog de stad in, of shop je vooral achter je pc in webwinkels? Steeds meer mensen zullen zeggen: bij webwinkels. En jij?

Uit onderzoek blijkt namelijk dat het winkeloppervlak in stedelijke gebieden de komende zeven jaar met twee miljoen vierkante meter zal teruglopen. Dat blijkt uit een berekening die advieskantoor Booz & Company heeft gemaakt voor het Financieele Dagblad. Dit betekent dat er

Tips voor kopen in de uitverkoop

besparen1Het uitverkoopseizoen loopt alweer een beetje op z’n einde. Hoewel, veel winkels hebben tegenwoordig bijna het hele jaar wel een rekje uitverkoopitems in de winkel. Let daar dus goed op! Een paar tips om van je uitverkoopje geen

De strijd tegen de impuls

Impuls aankopen – ken je dat? Je koopt iets omdat je denkt dat je het wilt hebben, soms voor best veel geld, en dan heb je het…. en het ligt ongebruikt in de kast. Of niet ongebruikt, maar je realiseert je achteraf wel dat je dit echt niet nodig had. Gewoon, omdat je al genoeg soortgelijke dingen hebt of omdat je door dat nieuwe iets anders ongebruikt in de kast laat liggen. Wat is dát toch zonde van je geld! Bij veel mensen dé oorzaak van financiële problemen of het moeite hebben met rondkomen.

Ouderwets aan de slag

Koude oren, hoesten hoesten, bevroren vingers. Je kunt er niet omheen in deze koude tijden: mutsen, sjaals en wanten of handschoenen zijn gewoon keihard nodig. En hoe het komt weet ik niet, maar je hebt er ook gewoon nooit genoeg! Hoe vaak raakt er niet iemand handschoenen, muts of sjaal kwijt? Gewoon ergens laten liggen of laten vallen. Zelf liet ik mijn handschoenen nog vallen dit weekend, gelukkig was iemand zo aardig om me erop te wijzen. De volgende dag liet ik ze op een tafel liggen bij het ijsbaantje in de stad, maar daar lagen ze gelukkig nog steeds toen we van het ijs afkwamen.

Repareren kun je leren!

repaircafeWat zijn we toch verwend tegenwoordig. Ja, en dan praat ik zeker ook over mezelf. Wat doen we meestal als er iets stuk gaat? Gaan we nog proberen het te maken, of kopen we gewoon een nieuwe? Heel eerlijk… bijna altijd betekent stuk eigenlijk wel weggooien. Maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Want heel veel dingen zijn prima te repareren. Je moet alleen even weten hoe. Om je daarbij te helpen, komt de Repair-café bus naar je toe!

Dol op gratis

zonVoor niets gaat de zon op… ja, dat ook. Maar als je wilt, kun je nog veel meer gratis spullen krijgen. Ze worden naar je opgestuurd of je kunt ze ophalen zonder te betalen. Heerlijk toch? Er zijn verschillende websites waar je heel blij van wordt als je dol bent op gratis!

Feestjurk nodig? Goedkoop zelf maken!

feestjurkZelf ben ik zeker niet van de jurken, dus ik ga het niet uitproberen. Maar als je een beetje handig bent met knippen en naaien, kun je voor heel weinig een hele originele feestjurk in elkaar flansen. Op de site (en in het tijdschrift) Genoeg! staat keurig uitgelegd hoe je dat dan moet doen. Kun je er voor heel weinig origineel, keurig, kleurig en fleurig uitzien met de feestdagen die al heel snel dichterbij komen!