De financiële voordelen van digitale certificaten

SSL certificaten voor websitebeveiliging en digitale handtekeningen voor het digitaal ondertekenen van documenten en software: onterecht denken veel mensen dat dit erg duur is en niets oplevert. Terwijl digitale certificaten juist wel financiële voordelen bieden.

Meer rendement voor webshops met SSL

SSL certificaten beveiligen de verbinding tussen een bezoeker en een website. Je herkent dit aan https:// in de adresbalk waarbij de s staat voor secure. Gegevens die een bezoeker invult worden hierdoor veilig verzonden, mochten ze onderschept worden zijn ze niet leesbaar voor derden. Voor webshops is het gebruik van SSL verplicht, als je dit niet doet riskeer je een hoge boete.

Het gebruik van SSL heeft invloed op de waardering van de webshop. Google beloont een https:// verbinding met een hogere positie in de zoekresultaten, waardoor de website sneller wordt gevonden en vaker bezocht. En eenmaal op de website durven bezoekers sneller hun gegevens in te vullen als de verbinding beveiligd is. Als je nagaat dat ruim driekwart van de websitebezoekers zich wel eens druk maakt om online misbruik van persoonsgegevens, is dat een belangrijk gegeven. Het merendeel van online consumenten geeft zelfs aan dat ze afzien van een aankoop als de verbinding onbeveiligd is. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het gebruik van SSL, mits goed zichtbaar door het voeren van een trust logo op de website, zorgt voor 10 – 40 % meer conversie voor websites. Een eenvoudig SSL certificaat is er al voor 8 euro per jaar. Het meeste rendement haal je uit een certificaat met direct zichtbare bedrijfsnaam en opvallende groene adresbalk. Dit zorgt voor extra vertrouwen omdat bezoekers direct zien wie de eigenaar is van een website. Een EV SSL certificaat kost zo’n 100 euro per jaar.

Besparen door digitaliseren van papieren processen

Tegenwoordig werken we voornamelijk digitaal en wisselen we informatie dus ook digitaal uit. Sinds ruim 10 jaar is het gebruik van een elektronische handtekening wettelijk toegestaan en in de meeste gevallen rechtsgeldig. Inmiddels zijn veel informatiestromen in vele sectoren (overheid, zorg, onderwijs) gedigitaliseerd. Zelfs de vertrouwde blauwe envelop van de Belastingdienst gaat verdwijnen.

Bij veel organisaties zie je dat het grootste gedeelte van de documentstromen digitaal is, behalve het stukje ondertekening. Overgaan op het digitaal ondertekenen van facturen, contracten en rapporten vult dit laatste stukje in en maakt de volledige informatie- en documentstroom digitaal. Het stoppen met papieren processen heeft veel voordelen: een volledig digitaal proces is sneller, milieuvriendelijker en goedkoper. Je bespaart bijvoorbeeld op zaken als archiefruimte, papier, printkosten, frankeerkosten en personeel voor postverwerking. Alles bij elkaar kost een papieren factuur al snel 2 euro per verzonden factuur. Afhankelijk van de gekozen oplossing kost een digitale factuur maar zo’n 50 cent. Als een bedrijf 2.000 facturen per jaar verstuurt, is een investering van € 5.000 binnen 2 jaar terugverdiend.