Energiebesparende wasmachine, koelkast of wasdroger?

Bijna ieder huishouden beschikt wel over een wasmachine, een koelkast of droger en daarnaast zijn er nog tal van kleine huishoudelijke apparaten. Al deze apparaten verbruiken stroom waarvan een aantal verantwoordelijk zijn voor een behoorlijk percentage van de energierekening. Nu zijn er tegenwoordig best veel energiezuinige apparaten op de markt. Hiermee bespaar je niet alleen geld, maar draag je ook nog eens jouw steentje bij aan een beter milieu. Onderstaand een overzicht waar je op moet letten bij de aanschaf van de meest gebruikte apparaten als een wasdroger, wasmachine of koelkast.

Wasmachines

Tegenwoordig zijn er best veel energiezuinige wasmachines op de markt. Bij het kiezen van een energiezuinige wasmachine kun je kijken naar het energielabel, deze geeft een indicatie hoeveel stroom een apparaat verbruikt. Dit gaat van A+++ (heel zuinig) tot aan D (helemaal niet zuinig). Wil je echt de meeste energie besparen op de elektriciteitsrekening, dan heb je nog de keuze voor een wasmachine die nóg zuiniger is dan de machines met het A+++ label. Deze wasmachines herken je aan de vermelding van -10% t/m -50% achter het energielabel. Wasmachines met deze vermelding zijn nog eens het vermelde percentage zuiniger dan de maximale verbruikswaarde van de meest gunstige energieklasse.

wasserette

Wasdrogers

Bij wasdrogers zijn er nooit zo vaak en snel vernieuwingen als bij bijvoorbeeld wasmachines, maar toch is er de laatste jaren een ontwikkeling geweest waarmee flink op de energierekening kan worden bespaard. We hebben het hier over de warmtepompdroger, de meest zuinige wasdroger op de markt anno 2016. In aanschaf wellicht een tikkie duurder, maar dit betaald zich in de loop van de tijd ruimschoots terug. Ben je dus op zoek naar een zuinige, nieuwe wasdroger? Bekijk dan het aanbod van warmtepompdrogers, en dan uiteraard voorzien van een energielabel A.

Koelkast

Uit onderzoek blijkt dat de koelkast en de vriezer bij elkaar goed zijn voor zo’n 15% van het totale verbruik aan elektriciteit per gemiddeld huishouden. Dat is een behoorlijk percentage, goed om te kijken waar je op moet letten bij de aanschaf van een energiezuinige koelkast. De meest zuinige merken zijn Bosch en Siemens, verkijk je hier bij de aanschaf alleen niet enkel op het energielabel. Een A+ vermelding lijkt zuinig, maar bij een koelkast is dit juist de minst zuinige categorie. Wil je een zuinige koelkast dat moet deze toch wel echt voorzien zijn van een A+++ label. Binnen deze categorie zijn er dan nog zeer zuinige en minder zuinige apparaten. Verdiep je goed in alle kenmerken van een koelkast en vergelijk deze goed, ook wanneer voorzien van een A+++ label.