Is besparen lijden met een grote IJ?

Best een interessante vraag. Is besparen lijden? Lijden met een grote IJ, dus in de zin van een straf en een drama? Dat hoeft niet per se zo te zijn. Ten dele hangt het af van je persoonlijke en financiële situatie, maar zeker ook van je instelling. De één klaagt steen en been over het gebrek aan geld en daarom moeten besparen. De ander maakt er met het grootste gemak een regelrechte hobby van. Een sport om met (veel) minder geld een net zo leuk leven te leiden. En dus niet lijden.

Natuurlijk is het gemakkelijk praten als het geen noodzaak is om te besparen. Als je wilt besparen omdat je meer wilt sparen, niet omdat je simpelweg niet uitkomt met je inkomen. Toch kun je er ook in een financieel lastig parket op een positieve manier omgaan met besparen. Creatief kijken naar je uitgaven en ze op zo’n manier herschikken dat het geen straf is. Daarbij is één van de basisprincipes van besparen heel belangrijk. Prioriteiten stellen. Bespaar vooral op de zaken die niet zo verschrikkelijk belangrijk voor je zijn. Zorg er op die manier voor dat je wel geld beschikbaar hebt voor de dingen die het leven voor jou leuk maken.

Ik vergeet niet snel het verhaal van bespaargoeroe Marieke Henselmans. Die als bijstandsmoeder geen cent had om haar kont te krabben maar toch altijd boeken is blijven kopen. Waar ik persoonlijk dan denk: dat geld had je wel beter kunnen besteden. Boeken kun je ook lenen bij de bibliotheek, dan ben je een stuk goedkoper uit. Maar nee, het kopen van boeken was voor Marieke heel belangrijk in haar leven. Dus had ze gelijk: dan moet je dat blijven doen. Als je onder de streep maar niet onder de nul uitkomt. Want door het kopen van die boeken was het besparen voor haar niet lijden. En dan hou je het veel langer en beter vol. Net als afvallen.

Lees ook:Bespaargoeroe: Marieke Henselmans
Lees ook:Basics voor besparen 5 – Prioriteiten stellen
Lees ook:Besparen op lezen: doorgeefboek
Lees ook:Bespaarfeestje – korting!
Lees ook:Extra werken dé oplossing?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.