Energie besparen in de lente: dat doe je zo

De lente is weer in het land! Tijd om de verwarming uit te zetten en de ramen open te gooien. Laat die frisse lentelucht z’n werk maar doen! In de winter gebruik je relatief veel energie, bijvoorbeeld voor je verwarming en omdat je de lampen al vroeg aan zet. Maar ook in de lente zijn er genoeg tips en trucs om je energierekening te verlagen. Lees dit blog en bespaar op energie!

Blog Zelfstroom besparen.blog.nl

Zet je verlichting later aan

De dagen zijn aan het lengen. Je hoeft je lampen dus pas laat aan te zetten en dat scheelt in de kosten! Verlichting is namelijk één van de grootste energieslurpers in huis. Zijn je oude gloeilampen aan vervanging toe? Koop dan het liefst energiezuinige LED-verlichting. Daarmee bespaar je al gauw een pier tientjes per jaar.

Draai de thermostaat omlaag

De zon zorgt niet alleen voor licht, maar ook voor warmte. Het is al goed te merken dat de zon aan kracht wint! Daardoor warmt je woning overdag al lekker op en kun je de thermostaat gerust een graad of twee lager kunt zetten.

Kies voor zonne-energie

Overweeg je om zonnepanelen  op je dak te leggen? Nu is het moment! Hoewel zonnepanelen in de winter ook stroom opwekken, zorgen de maanden maart t/m oktober in Nederland voor de hoogste opbrengst van zonnepanelen . Met zonnepanelen kan je tot wel 65 procent besparen op je energierekening. Dat scheelt al gauw honderden euro’s per jaar.

Laat je huis goed doorluchten

Zet de ramen open en laat de frisse lentelucht binnen! Frisse lucht verdrijft geurtjes en vocht, waardoor het binnenklimaat een stuk prettiger aanvoelt. Bijkomend voordeel: frisse, droge lucht is een stuk sneller te verwarmen dan vochtige lucht, dus je verwarming hoeft minder hard te stoken om het huis warm te krijgen.

Hang de was buiten

Een fijn lentebriesje in combinatie met de lentezon zorgt ervoor dat je was buiten heerlijk snel opdroogt. Daardoor ruikt je wasgoed niet alleen heerlijk, maar bespaar je ook op energie. De wasdroger kost tussen de vijftien cent en een euro per draaibeurt, afhankelijk van de leeftijd en het energielabel van het apparaat. Door de was buiten te hangen kan je je stroomrekening behoorlijk verlagen!

Voorjaarsschoonmaak? Ontdooi de vriezer!

Het begin van de lente is voor veel mensen de aftrap van de voorjaarsschoonmaak. Het ideale moment om ook grotere schoonmaakklussen op te pakken! Denk bijvoorbeeld aan je vriezer: door die met regelmaat te ontdooien en het aangevroren ijs te verwijderen, voorkom je dat er onnodig veel stroom nodig is om de temperatuur onder het nulpunt te houden. Een vergelijkbaar klusje: het ontkalken van je waterkoker.

Kies voor de fiets

Even naar de supermarkt of de kids van school halen? Geen smoesjes meer: je kan best even met de fiets gaan! Dat scheelt niet alleen in de benzinekosten, maar geeft je lijf ook nog eens een energieboost. Win-win!

Eén reactie op “Energie besparen in de lente: dat doe je zo

  1. CVS warmte

    Handige tips! Komen vrijwel ieder jaar weer van pas :) . Ik moet er ook maar eens aan geloven.. Johan

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.