5 manieren om te besparen op een echtscheiding

Wie gaat scheiden is in ons land zeker niet de enige: maar liefst één derde van de huwelijken loopt in Nederland uit op een scheiding. Desondanks is het voor veel mensen lastig om in te schatten wat er precies bij een echtscheiding komt kijken. Er moet immers niet alleen veel geregeld worden, maar ook de emoties kunnen hoog oplopen. Bovendien gaat er op verschillende gebieden veel veranderen, waarvan het financiële vlak misschien wel hetgeen is dat de meeste stress oplevert. Je krijgt immers toch te maken met een wijziging in inkomsten en andere financiële aspecten.

Het is dan ook verstandig om al tijdens de echtscheidingsprocedure je financiën goed op orde te houden. Met deze 5 tips kun je kosten besparen tijdens je scheiding:

1. Schakel samen een advocaat in

In Nederland is het zo geregeld, dat alleen een advocaat een echtscheidingsverzoek mag indienen bij de rechtbank. Je hebt dus altijd een advocaat nodig wanneer je gaat scheiden, maar dit betekent niet dat jij en je partner ieder apart een advocaat moeten inhuren. Zijn jullie het samen eens over de scheiding, dan kunnen jullie ook samen een advocaat inschakelen. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten, aangezien een advocaat al snel 200 euro per uur rekent.

2. Check of je in aanmerking komt voor toeslagen

Als je gaat scheiden, verandert je financiële situatie. Hierdoor kun je in aanmerking komen voor toeslagen, zoals huurtoeslag of zorgtoeslag. Via het Nibud kun je zelf bekijken of je in aanmerking komt voor toeslagen of subsidies en je ziet meteen hoeveel het je oplevert.

3. Kies voor een voordelige online scheiding

Aan een echtscheiding hangt nog altijd het etiket dat het duur zou zijn. Dit is echter maar gedeeltelijk waar: de kosten voor een scheiding lopen pas echt hoog op als jij en je partner het absoluut niet met elkaar eens zijn en mogelijk verzeild raken in een vechtscheiding. Staan jullie beiden achter de scheiding en kunnen jullie samen goede afspraken maken, dan is het mogelijk om te kiezen voor een online scheiding. Hierbij regel je het merendeel zelf, wat je niet alleen een financiële besparing oplevert, maar ook veel tijdwinst.

4. Ga ‘shoppen’ voor juridisch advies

Wanneer je gaat scheiding, is de echtscheidingsprocedure waarschijnlijk helemaal nieuw voor je. Je kunt dan vaak ook wel wat juridisch advies gebruiken. Huur hier niet meteen een dure advocaat voor in, maar ga met je vragen eens langs op een gratis inloopspreekuur van een advocatenkantoor. Ook bestaat er de mogelijkheid tot gratis juridisch advies inwinnen bij het Juridisch Loket.

5. Maak gebruik van gesubsidieerde rechtsbijstand

Soms kost een scheiding meer dan dat je te besteden hebt. Wanneer je een laag inkomen hebt of over onvoldoende vermogen beschikt, kom je wellicht in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Is dit het geval, dan hoef je vaak alleen nog de griffiekosten van de rechtbank te betalen.

De gouden tip: zorg voor goed overleg

Met bovenstaande tips zorg je ervoor dat je ook tijdens een scheiding je financiën op orde houdt. Onthoud hierbij dat je de scheiding sneller kunt regelen én voordeliger uit bent wanneer jij en je partner samen goede afspraken kunnen maken. Dit komt de scheidingsprocedure immers ten goede, waarmee je alles zo snel mogelijk achter de rug hebt. En dat is wel zo prettig als je spoedig het dagelijkse leven weer op wilt kunnen pakken.