Categorie: "In het nieuws"

70% van de Nederlanders hebben afgelopen jaar bezuinigd

animaatjes-geld-85426Zeventig procent van de Nederlanders hebben in het afgelopen jaar bezuinigd op kosten om alles financieel rond te krijgen. Het percentage van mensen die bezuinigen was nog nooit zo hoog. Dit blijkt maandag uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Volgens het instituut hebben huishoudens in Nederland het

Steeds minder winkels in de stad

1363266044nge23Ga jij voor je aankopen nog de stad in, of shop je vooral achter je pc in webwinkels? Steeds meer mensen zullen zeggen: bij webwinkels. En jij?

Uit onderzoek blijkt namelijk dat het winkeloppervlak in stedelijke gebieden de komende zeven jaar met twee miljoen vierkante meter zal teruglopen. Dat blijkt uit een berekening die advieskantoor Booz & Company heeft gemaakt voor het Financieele Dagblad. Dit betekent dat er

Wat zou jij doen? Nederlanders zijn niet zo’n eerlijk volkje!

zak geldWat zou jij doen? Stel: je vindt 62.000 euro in een trein. Twee Noorse tieners twijfelden geen moment en gaven het hele fortuin aan de politie. De goudeerlijke tieners twijfelden geen moment toen ze de stapels met biljetten zagen. “Mijn eerste reflex was, de politie bellen”, vertelt Bendik Hallstensen. Wat misschien heeft meegeholpen, is dat in de zak geld ook

Nibud adviseert opnemen contant geld, zorg dat je altijd wat cash geld op zak hebt!

blutHoeveel contant geld heb jij gemiddeld ‘op zak’?

Volgens het Nibud speelt er momenteel een aantal risico’s die niet te voorkomen zijn. De cyberaanvallen zijn daar een belangrijk voorbeeld van. “Jongeren zijn niet meer gewend om cash op zak te hebben. Ouderen hebben dat meestal wel. Wij zeggen niet: ‘Haal al je geld van de bank’. Het is meer een praktisch advies, zodat je in geval van bijvoorbeeld

Ozb stijgt sneller dan is toegestaan

file000922737309De hoogte van de onroerendezaakbelasting (ozb) stijgt dit jaar sneller dan is toegestaan. Minister Plasterk gaat verhaal halen bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Dat meldt onderzoeksinstituut COELO. De landelijke opbrengst van de ozb stijgt dit jaar namelijk met

Er kan weer gepind worden op Cyprus

file0001888601245De banken op Cyprus zijn weer open en dus kan er weer gepind worden. Wel heeft de regering strenge beperkingen aan het kapitaalverkeer gesteld. Zo mogen klanten slechts 300 euro per dag van hun rekening halen. De Europese Commissie keurde deze beperking donderdag goed. Maar deze moeten wel ”zo snel als mogelijk” weer worden opgeheven. Op alle radio- en televisiezenders wordt de bevolking opgeroepen

Loterij gewonnen? Wat zou jij doen met 262 miljoen?


In New Jersey heeft een 44-jarige Amerikaan omgerekend 262 miljoen euro in een loterij gewonnen! Het enorme bedrag staat op nummer vier van de hoogste bedragen die ooit zijn gewonnen als jackpot. De winnaar, die ieder dag een lot kocht bij de plaatselijke slijterij, heeft al een bestemming voor zijn fortuin: 

Het consumentenvertrouwen is in Nederland sinds 2008 hard gedaald

Alleen Griekenland heeft nog minder vertrouwen

Alleen Griekenland heeft nog minder vertrouwen

In vergelijking met andere EU-landen is het consumentenvertrouwen sinds 2008 bijzonder hard gedaald. Alleen de Griekse consumenten verloren nog harder hun vertrouwen in de economie, blijkt woensdag uit een toelichting van het Centraal Planbureau (CPB) op de ramingen voor de Nederlandse economie voor dit en volgend jaar.

”Hier is iets geks gaande”, zei CPB-directeur Coen Teulings woensdag. ‘Het consumentenvertrouwen heeft zich in Nederland

Vrouwen verdienen bijna de helft minder dan mannen

Wat vind jij? Moeten vrouwen ernaar streven om net zoveel als mannen te verdienen? Of moeten we de rolverdeling – moeder zorgt voor de kinderen (en werkt niet of parttime) en vader zorgt voor de inkomsten van zijn gezin (werkt fulltime) gewoon in stand houden?

Vrouwelijke werknemers verdienden in 2011 gemiddeld minder dan mannen. Ze ontvingen iets meer dan de helft van het gemiddelde inkomen van hun mannelijke collega’s.  Vrouwen verdienden in dat jaar gemiddeld 33.000 euro bruto, terwijl het gemiddelde inkomen van mannen op 58.000 euro uitkwam. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag.

Het inkomensverschil was het grootst bij

Tegoeden op de spaarrekening naar nieuw record

We geven ons geld niet uit, blijkt uit cijfers van het Cenbraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Eind januari hadden we een recordbedrag van in totaal 328,4 miljard euro op onze spaarrekeningen staan. Dat is 4,8 miljard meer dan vorig jaar. Dit is het hoogste niveau sinds het CBS de gegevens in 1991 begon bij te houden. De tegoeden stegen voornamelijk door bijgeschreven rente.

Het CBS meldde maandag dat Nederlanders sinds het begin van de kredietcrisis fors meer zijn gaan sparen. Voor het begin van de crisis stond er nog geen 250 miljard euro op de spaarrekeningen. Het vorige spaarrecord werd in november vorig jaar bereikt, toen er 323,6 miljard euro op de rekeningen stond.

Schuld

Het CBS meldde vorige maand al dat mensen steeds minder lenen. Voor de kredietcrisis stonden nog 2,7 miljoen doorlopende kredieten uit, in december was dat geslonken tot 2,07 miljoen. De totale schuld op die kredieten daalde in december voor het eerst sinds januari 2004 onder de 12,5 miljard euro. In de maanden voor de crisis stond er nog zo’n 13,6 miljard aan schuld uit.

In januari sluisden mensen netto 1,35 miljard euro naar hun spaarrekeningen. In feestmaand december werd er juist 1,25 miljard euro van afgehaald.

Rente

Ondanks het recordbedrag aan tegoeden, kregen mensen wel minder rente bijgeschreven dan een jaar eerder. Vorig jaar kregen mensen in januari 3,6 miljard euro aan rente, maar dit jaar was dat door de gedaalde rente 3,5 miljard euro. De spaartegoeden waren in januari 2012 nog 312,4 miljard euro.

Bron: nu.nl

Er komen dit jaar geen nieuwe bezuinigingen – maar volgend jaar…

De VVD wilde eigenlijk wel bezuinigen, omdat het begrotingstekort hoger lijkt te worden dan de 3 procent die Europa toestaat, maar de liberalen zien toch af van nieuwe maatregelen. Dat zegt fractievoorzitter Halbe Zijlstra woensdag in de Volkskrant. Hij ziet weinig mogelijkheden om dit jaar binnen de norm van 3 procent te blijven. ”Je kunt het alleen nog met lastenverzwaring oplossen. Wat vinden wij als VVD belangrijker? Dat we in 2013 de 3 procent eenmalig niet halen? Of dat we die norm wel halen, maar de economie structureel een grote klap toebrengen? We kunnen de btw met 5 procent verhogen, maar dat lijkt me ook niet verstandig.”

In 2014 moet Nederland wel