Categorie: "Huishouden"

Pasen in bespaarmodus

pasenFeestdagen zijn voor veel mensen een crime als ze geld willen besparen. Want feestdagen, die moeten gezellig zijn. En gezellig worden ze alleen maar als je er veel geld aan uitgeeft. Echt? Nee, onzin natuurlijk. Het barst alleen van de reclames die je dat wel doen geloven.

Dat is zo met Kerst, en zeker ook met Pasen. Het Paasweekend staat voor de deur en de rustieke broden en roomboterkuikens vliegen je om de oren. Heb je ze nodig om leuke Paasdagen te hebben? Welnee!

Natuurlijk is er niets mis mee om je best te doen met Pasen. Decoratie kun je duur kopen – veel goedkoper (en leuker) is om de versiering zelf te maken. En hergebruiken wat je vorig jaar had. De Paasknutsels van de kinderen van vele jaren komen bij ons ieder jaar te voorschijn. Superleuk en … gratis! Tot slot: Pasen is lente: ga naar buiten en haal je decoratie uit de natuur!

Een Paasontbijt, Paasbrunch of Paaslunch vind ik persoonlijk bijzonder gezellig. Al jaren organiseren we iets met een stel vrienden. Lekkere – en dat zijn niet perse dure – dingen op tafel (de gasten nemen ook wat mee), kinderen eten wat en gaan hun gang. De papa’s en mama’s leunen lekker lang achterover en hebben alle tijd om fijn te kletsen. Helemaal goed wat mij betreft!

Naar welke supermarkt kun je het beste gaan?

ah basicJe hebt natuurlijk goedkope supermarkten en dure supermarkten. Tenminste, natuurlijk… zo zit het in mijn hoofd. En niet alleen in mijn hoofd volgens mij. Lidl en Aldi zijn goedkoop, Albert Heijn en Plus zijn duur. Ja toch? Nu zit de Plus hier op loopafstand dus heel eerlijk: daar halen wij nagenoeg alle boodschappen. Dat is ongetwijfeld geen goed voorbeeld voor een bespaarblogger, maar gemak is ook wat waard. Binnen in de supermarkt let ik trouwens wel op de keuzes die ik maak: als het even kan huismerk of merkloos. Alleen van een aantal specifieke artikelen nemen we standaard het A-merk.

Maar goed, als je nou niet één supermarkt om de hoek hebt en het qua afstand en gemak niet uitmaakt of je naar de AH  of de Lidl gaat? Of de Jumbo of de Aldi. Of de Dirk of de Vomar. Welke kies je dan? Want een Lidl en Aldi hebben wel het imago enorm goedkoop te zijn, dat stralen de winkels – en de kassières – ook uit. Toch blijkt dan dat je bij andere supermarkten – als je standaard de goedkoopste keuzes maakt – misschien nog wel goedkoper uit bent. De AH Basic lijn is voordeliger dan kopen bij Lidl, werd vorig jaar nog gemeld door de pers.

Ik denk ook nog dat het per persoon verschilt, welke supermarkt het goedkoopst uitpakt. Het is maar net wat voor artikelen je standaard koopt en hoe de prijzen daarvan gesteld zijn bij de verschillende winkels. Aanbiedingen spelen natuurlijk ook mee. Is het slim om verschillende supermarkten af te gaan voor verschillende artikelen? Supermarktshoppen, noemen ze dat. Ben je dan goedkoper uit. Een onderzoek van de Universiteit van Tilburg stelt van niet – daar kwam uit dat supermarktshoppers juist duurder uit zijn. Dat komt door verleidingen. Bij elk supermarktbezoek zie je wel weer iets dat je dan toch ook maar meeneemt. Of je het nu nodig hebt of niet. En dat is dan lang niet altijd goedkoop te noemen. Dus: één supermarkt kiezen is kennelijk het slimste. En verder zijn er talloze bespaartips om bij het boodschappen doen niet teveel uit te geven. Ongeacht welke supermarkt je bezoekt.

70% van de Nederlanders hebben afgelopen jaar bezuinigd

animaatjes-geld-85426Zeventig procent van de Nederlanders hebben in het afgelopen jaar bezuinigd op kosten om alles financieel rond te krijgen. Het percentage van mensen die bezuinigen was nog nooit zo hoog. Dit blijkt maandag uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Volgens het instituut hebben huishoudens in Nederland het

Bereken jouw koopkracht voor 2013

file000362076963Op de website van het Nibud vind je een handige rekentool waarmee je je koopkracht voor 2013 kunt berekenen. Het begrip koopkracht geeft aan hoeveel goederen een huishouden kan kopen met het besteedbaar inkomen. Bij gelijkblijvend inkomen en stijgende prijzen daalt de koopkracht. De koopkracht daalt ook bij stijgende belastingen omdat dan het besteedbare deel van het inkomen daalt. In 2013 merken we

Grote verpakking goedkoper?

Eigenlijk geldt voor alle spullen die je kunt kopen: hoe groter de verpakking, hoe voordeliger het is. Klinkt logisch. Er hoeft minder verpakkingsmateriaal omheen, goedkoper voor de producent, dat soort dingen. Toch moet je er een klein beetje mee oppassen.

Kosten berekenen per dag

Hoe pak jij het aan, als je wilt gaan besparen op je uitgaven? Misschien kijk je naar je bankrekening – wat er zoal afgaat in een maand. Zie je opvallend hoge totaalbedragen, dan ga je onderzoeken wat je daaraan kunt veranderen. Wel handig om eerst na te gaan of het wel zo hoog ís. En of besparen op andere uitgaven niet makkelijker zal gaan.

Je gaat meer betalen!

 

Met alle gedoe rondom de verkiezingen zou je bijna vergeten dat er in het Lenteakkoord al een aantal afspraken zijn gemaakt die ondertussen gewoon uitgevoerd worden. Zoals de verhoging van de BTW per 1 oktober. Dat is over een ruime twee weken… je gaat dan voor veel dingen simpelweg meer betalen.

Waarom niet naar Action?

Nee, dit is geen reclame. Het is gewoon een vraag. Action is volop in het nieuws de afgelopen week, omdat het bedrijf voor 500 miljoen euro is gekocht door een Engelse investeerder. Je hebt die Action-winkels bijna overal, en iedereen lijkt er graag te komen. Alleen Kruidvat en Blokker hebben meer filialen. Goed gedaan van de mannen uit Zwaagdijk. Maar er schijnen mensen te zijn die er echt niet naar binnen stappen. Dat vind ik dan interessant.

Last van geschrap?

Het wemelt van de berichten over bezuinigingsplannen van de verschillende ministers. De één gaat het belastingvoordeel op zuinige auto’s nagenoeg helemaal vernietigen, de ander schrapt in de kindregelingen (kinderopvangtoeslag, kindgebonden budget), weer een volgende streept de nodige vergoedingen uit het basispakket voor de ziektekostenverzekering. Laten we bovendien het uithollen van het persoonsgebonden budget niet vergeten. En dat is dan alleen nog maar even uit mijn hoofd.

Eten voor een euro per persoon

Moet je rondkomen van een laag budget? Of vind het het gewoon een uitdaging om flink te besparen en zo je spaarsaldo op te krikken? Denk dan niet dat eten en drinken een lastig te verlagen kostenpost is. Want dat kan in veel huishoudens makkelijk veel goedkoper. Alleen moet je daarvoor wel wat creatief zijn met koken en dat is bij mij in ieder geval een lastige. Fijn dus, dat Hanneke van Veen op de website van Tros Radar een uitgewerkt recept plaatste waarmee je een avondmaaltijd op tafel kunt zetten voor maar één euro per persoon.