Categorie: "Huishoudboekjes"

Basics voor besparen 2 : Inzicht geeft uitzicht

Als je je administratie op orde hebt, is deze stap in principe niet zo spannend. Je hebt immers al je papieren op een plek waar je ze gemakkelijk vinden kunt. Dus dan moet het een makkie zijn om goed in beeld te krijgen wat je per
Besparenblogmaand binnenkrijgt aan geld, en wat je per maand uitgeeft. Misschien denk je: ja hállo: ik heb gewoon altijd meer uitgaven dan inkomsten dus houd ik aan het eind van mijn saldo altijd een stukje maand over. Tja, maar zo gemakkelijk kom je niet van me af. Zelfs áls dat allemaal zo is, dan nog moet je eerst weten waar de pijnpunten in jouw inkomsten en uitgaven zitten. Pas dan kun je er iets aan doen tenslotte!

Een overzicht maken van je inkomsten en uitgaven kun je op allerlei manieren doen. Op papier, in een Excel-sheet, online, net wat jij handig vindt. Op internet zijn genoeg voorbeelden te vinden van invulschema’s. Bij Nibud, allerlei kleine clubjes, en ook de banken bieden vaak wel iets aan. Ik zie bij Rabobank bijvoorbeeld de Budgetplanner. Nu gaat budgetteren natuurlijk nog een stap verder, dat is kijken naar de toekomst – wat je dan per maand gaat uitgeven. Nu zitten we nog in de fase van het in kaart brengen van hoe het nu gaat. Pas daarna ga je kijken waar je naartoe wilt met je uitgaven per maand.

Een online huishoudboekje kan ook uitkomst bieden. AFAS Personal is een bekende (voorheen Yunoo), maar er zijn er nog veel meer. Kijk maar eens even op dit overzicht op Wijzer in geldzaken! Met zo’n huishoudboekje worden jouw inkomsten en uitgaven in categorieën ingedeeld en krijg je snel en gemakkelijk inzicht in hoe je ervoor staat.

Maar nogmaals: niet iedereen is zo digitaal ingesteld. En met een schriftje met een rekenmachine kun je ook prima uit de voeten om inzicht te krijgen in je inkomsten en uitgaven. Om vervolgens te gaan kijken op welke manier je die beter in balans kunt krijgen.

 

Kijk op geld…. aan de slag!

Heb jij je geldzaken redelijk op orde of is het bij jou een rommeltje met je papieren? Heb je overzicht over je financiën of heb je geen idee hoeveel je te besteden hebt en waar je geld naartoe gaat? Als je de verschillende afleveringen van het programma Kijk op geld volgt en meedoet, dan kun je daar vast veel aan hebben. En als jij het wel allemaal in beeld hebt… geef het dan door aan anderen!

Extra besparen in het nieuwe jaar

De bezuinigingsmaatregelen vliegen ons om de oren. Helemaal deze week, met Prinsjesdag erin. Over 10 dagen gaat de btw omhoog, de zorgpremies zullen verder stijgen, het eigen risico voor de zorguitgaven, de accijnzen op sigaretten en alcohol, de belastingvrije reiskostenvergoeding staat op het punt om afgeschaft te worden… en ga zo nog maar even door.

Samen besparen lukt toch

Het is Jan Kees de Jager gelukt… ik vind het bijzonder! Er is akkoord over een pakket aan bezuinigingen tussen CDA en VVD, met GroenLinks, D66 en de ChristenUnie. Daarmee is er een kamermeerderheid en kan onze minister van Financiën toch nog op tijd een acceptabele begroting indienen in Brussel. Wel op het nippertje, maar toch. 

Leuk besparen met nieuwe app

Ze kondigden het al een tijdje aan, eyeOpen, dat ze bezig waren met een app om je uitgaven mee bij te houden. En dan niet in de vorm van een online huishoudboekje met allerlei toeters en bellen, maar met een heel eenvoudig appje. Nou ja… eenvoudig… het heeft ongetwijfeld heel wat voeten in de aarde om zoiets te maken. Als het maar eenvoudig is in gebruik!

Hulp….veel te duur….

Wie ergens hulp bij wil van een professional, moet daarvoor betalen. Dat is logisch toch? We geven met z’n allen heel veel geld uit aan dienstverlening. We gaan naar de kapper, naar de garage, verzin het maar. Soms gaat het om iets dat je zelf wel zou kunnen, of zou moeten kunnen, maar waar je geen zin in hebt. Of wat je gewoon niet zo goed afgaat. Het rondkomen met je geld bijvoorbeeld.

Smart of niet?

In de serie online huishoudboekjes is er weer een nieuwe speler: Smart Kasboek. Ik had er tenminste nog niet eerder van gehoord, en ook in de test van de Consumentenbond waar ik eerder naar verwees komt deze niet voor. De rij met verschillende mogelijkheden om online je geldzaken in de gaten te houden wordt steeds langer. Vooralsnog ben ik vooral fan van Yunoo, maar ook in dat Smart Kasboek zal ik me wel gaan verdiepen. Moet wel, want één van mijn opdrachtgevers die me inhuurt als budgetcoach geeft het een jaar gratis aan de mensen die we begeleiden. Dan is het natuurlijk wel handig als ik een beetje weet waarover ik praat.

Als alles nou eens vanzelf bijgehouden werd…

Die digitale huishoudboekjes, hartstikke leuk. Dat ik erg gecharmeerd ben van Yunoo heb ik al eerder laten weten. Niet voor niets schrijf ik ook elke maand een artikeltje voor Yunoo Geldzaken, om de Yunoo-gebruiker financieel slimmer te maken. En gisteren kwam Yunoo weer eens met een nieuwe feature, waarvan ik zelf denk dattie heel handig moet zijn.

Geholpen door de Consumentenbond

Kijk, dat is nou nog eens handig. Ik riep al een tijd geleden dat ik me zou gaan verdiepen in de digitale huishoudboekjes. Gewoon, omdat het heel handige hulpmiddelen zijn om veel bewuster met je uitgaven om te gaan. Alleen ben ik niet heel ver gekomen.

Echt heel handig!

Een tijd geleden schreef ik al even over Yunoo, het online huishoudboekje dat in mijn ogen het hardste aan de weg timmert. Tot mijn schande zie ik dat ik op 29 september schreeft: inlezen van mijn transacties, nu even geen zin in. Komt morgen wel. Uiteindelijk heb ik het pas vorige week gedaan. En dan zie je: het is inderdaad heel handig! Het vergt wel even wat werk, als je van lange tijd de transacties inleest.