Besparen op kosten hypotheekadvies

Hypotheekadviseurs: kosten verschillen enormOverweeg jij een huis te kopen? Je eerst eigen woning, of misschien ben je al woningbezitter en wil je een ander huis kopen? Dikke kans dat je voor die aankoop een hypotheek nodig hebt. De koopsom van een huis hebben de meeste mensen nu eenmaal niet gewoon ergens liggen.

Keuzestress

Waarschijnlijk heb je dan op allerlei fronten last van keuzestress. Wat voor huis wil je? Aan welke eisen moet het voldoen? Hoeveel wil je ervoor betalen? Neem je een makelaar in de arm of niet? Wil je het huis opknappen of niet? Zo ja, dan volgt er nog allerlei keuzegedoe rondom vloeren, kleuren, keukens, badkamers en ik weet niet wat. Misschien word je al moe als je eraan denkt – aan al deze keuzes. Maar ja, ze horen erbij als je een huis koopt. Bovendien ben je er dan nog niet, want ook voor de hypotheek moet je keuzes maken!

Hypotheekkeuzes

Rondom de hypotheek zijn allerlei beslissingen nodig. Hoeveel leen je? Welke aflosvorm kies je? Met of zonder NHG? Hoe lang zet je de rente vast? Welke bank moet het worden? Hoe hoog stel je de overlijdensrisicoverzekering? En neem je er een woonlastenverzekering bij? Pfffff…. je zou er spontaan van blijven huren… Gelukkig hoef je het niet alleen te doen. Er zijn heel veel hypotheekadviseurs die je met plezier helpen bij het nemen van al je hypotheekbeslissingen.

Hypotheekadviseur

De beslissing om een hypotheekadviseur in te schakelen brengt alleen wel weer een nieuwe keuze. Waar ga je naartoe? Weer zo’n lastige vraag, want wat weet jij ervan? Hoe kun je nou inschatten of je goed zit bij een adviseur? Je kunt naar je bank gaan, natuurlijk. Dat heeft wel een belangrijk nadeel: daar kijken ze alleen maar naar hun eigen hypotheken. Dus bij de Rabobank krijg je een advies voor een Rabobank-hypotheek – terwijl je bij een andere bank misschien wel veel goedkoper uit bent. Een hypotheek is geen broodje rookworst… in de loop der jaren betaal je er verschrikkelijk veel geld voor. Een beetje lagere hypotheekrente zorgt ervoor dat je in totaal véél minder betaalt voor je hypotheek. Net als een beetje goedkopere overlijdensrisicoverzekering.

Is hypotheekadvies nodig?

In mijn ogen is onafhankelijk advies dan ook echt nodig als je een hypotheek gaat afsluiten. Tenzij je er gewoon echt zelf verstand van hebt, dan kun je ook prima uit de voeten met de informatie die je op internet kan vinden. Zéker als je voor het eerst een huis koopt, omdat je als starter op de woningmarkt gewoon niet te maken hebt met spannende haken en ogen. Een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek, meer smaken zijn er niet als je hypotheekrenteaftrek wilt. En dat wil je.

Naar welke adviseur?

De volgende vraag: naar welke onafhankelijke hypotheekadviseur ga je dan toe? Er zijn er nogal wat. De verzekeringstussenpersoon. De Hypotheker. De Hypotheekshop. De makelaar. De Vereniging Eigen Huis. En dan heb je nog een aantal online hypotheekadviesclubs. EyeOpen. Hypotheek24. NHP. Het stikt ervan. Waarom klop je bij welke adviseur aan? Kijk in ieder geval naar de volgende zaken:

 • Onafhankelijkheid (zoals ik hierboven uitleg)
 • Prijs
  Hypotheekadvies is allang niet meer gratis en de kostenverschillen zijn groot!
 • Wijze van advies
  Komen ze bij je thuis, moet je naar hun kantoor, of krijg je advies via telefoon/chat/mail? Doe mij maar het laatste – lekker bezig zijn met m’n financiën op het moment dat het mij uitkomt, achter m’n eigen bureau.
 • Vorm van advies
  Geven ze alleen antwoord op je vragen of krijg je een uitgebreid adviesrapport? Dat scheelt natuurlijk in de kosten. Toch ben ik voorstander van een uitgebreid adviesrapport. Dan weet je zeker dat overal naar gekeken is, dat je niet zelf per ongeluk iets vergeten bent om te vragen.
 • Reviews
  Gelukkig zijn er beoordelingssites waarop consumenten hun oordeel over hypotheekadviseurs kunnen geven. Dat is interessante informatie, al moet je wel goed kijken naar de achtergrond van de beoordelingen. Als er alleen maar 10-en gegeven worden moet je ook gaan nadenken waar de reviews vandaan komen toch? Hoe dan ook, ik ben fan van Independer als beoordelingssite.

Kosten hypotheekadvies

Dan even terug naar het onderwerp besparen. Je kunt dus besparen op de totale kosten van je hypotheek door een onafhankelijk hypotheekadviseur in te schakelen. Ook al kost dat hypotheekadvies op zich dan wel geld. Het verschil in kosten tussen de verschillende adviesmogelijkheden zijn enorm. In dit rapport van Oostdam & Partners wordt gesproken over een gemiddeld kostenplaatje van € 2.357. Gemiddeld hoor: de één is ruim duurder, de ander ruim goedkoper. Verdiep je dus allereerst in een vergelijking van adviseurs, voordat je er eentje kiest. Daarmee kun je ook al enorm geld besparen!

Lees ook:Basics voor besparen 7 – Budgetteren
Lees ook:Meer risico nemen dan maar?
Lees ook:Besparen op boeterente hypotheek
Lees ook:Besparen door hypotheek aflossen
Lees ook:Wat gaat de rente doen?

2 reacties op “Besparen op kosten hypotheekadvies

 1. Rik

  Helemaal mee eens, wij hebben zo juist een ons huis verkocht en een ander gekocht. Op het hypotheekadvies kun je zomaar 1000,- besparen maar ook op de notaris en de makelaar kun je enorm besparen als je even rond belt en bereidt bent zelf het een en ander te doen. Wij hebben op deze manier bijna 5000,- bespaard.
  Trouwens indien je nog een hypotheek van voor 2012 hebt kun je deze vormvrij mee nemen/ omzetten en kan je aflossingsvrij hypotheek (max50%) nog aftrekbaar zijn.
  Rik

    /  
 2. Mike

  Hypotheekadvies is inderdaad een van de meest voor de hand liggende zaken om kosten mee te besparen bij aankoop van een woning, echter afhankelijk van je behoefte aan advies en ontzorging moet je erg selectief zijn in je keuze voor een hypotheekadviseur. Heb je zelf tijd en kennis om sommige taken zelf uit te voeren, dan kan je behoorlijk wat sparen op de advieskosten.
  Gr, Mike

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.