Categorie: "Hobby en sport"

Gratis sport uitproberen voor kids

Grappig initiatief! Andere spelen: een aantal onbekende sporten die je gratis kunt uitproberen als je tussen 7 en 14 jaar bent. Misschien leuk voor jouw kids, om ze eens iets anders te laten zien dan het eeuwige voetbal.  En ja, het is echt gratis – voor zover ik kan zien. Kijk maar eens op de website van Andere spelen!

Gratis workshop met koffie en cupcake

ladiesdayBen jij wel een beetje handig met klussen? Dan heb je dit waarschijnlijk niet nodig maar vind je het wel leuk. Ben je niet zo handig… dan kun je iets leuks nieuws leren op deze Ladies day van Karwei. Aanstaande zaterdag, 11 oktober, door het hele land: gratis workshop waarbij je een voederhuisje, een pronkkastje of een steigerhouten huisje kunt maken. Kopje koffie erbij, lekkere cupcake, allemaal gratis. Dus als je niets bijzonders te doen hebt: why not?

Besparen op lezen: doorgeefboek

boekAls je dol bent op boeken lezen, kun je ze natuurlijk allemaal kopen. Een veel slimmere oplossing is het lidmaatschap van de openbare bibliotheek, maar iedere boekenwurm weet zelf ook wel dat je daarmee veel geld kunt besparen. Wat ook leuk is, om met een groepje vriend(inn)en je boeken aan elkaar door te geven. Door van zo’n doorgeefboek ook nog een doorgeefcadeau te maken, bespaar je bovendien op kosten van cadeautjes.

Handwerken: haken, breien, naaien… helemaal hip!

hakenbreienHeel eerlijk: als je mij een halfjaar geleden gezegd had dat ik het nu heerlijk zou vinden om een beetje te zitten haken… ik had je voor gek verklaard! Maar toch is het waar. Ik heb behoorlijk wat gehaakt in de zomervakantie en ben nu begonnen met van die leuke kleine amigurumi poppetjes. Het is echt vrijetijdbesteding. Een weekend op de camping betekent lekker veel haken. Gewone doordeweeks raak ik het weinig aan, maar wat is het heerlijk om op de bank te zitten met dat handwerkspul.

En breinaalden heb ik ook al liggen. Oók leuk om weer eens te doen, breien. Heel vroeger breide ik nog weleens, maar dat was toch echt in m’n tienerjaren geloof ik. M’n jongens vinden het wel een geweldig idee als ik een trui voor ze ga breien. Nou, of het zo ver komt weet ik niet, maar het zou zomaar kunnen. Naaien – zover ben ik nog niet. Ik heb niet eens een naaimachine. En toch – ook dat sluit ik niet uit, dat ik daar een keer aan ga beginnen.

Ik doe het niet omdat het geld bespaart. Tot nu toe geef ik er vooral geld aan uit. Maar het kán natuurlijk wel heel goed: geld besparen door je kleding en dingen als sjaals, mutsen, truien, hesjes en weet ik veel wat zelf te maken. En cadeautjes voor anderen. Je maakt originele dingen die er prachtig uitzien (na wat oefening tenminste) en die je aan wol of garen niet veel hoeven te kosten. Niet proberen de tijdinvestering in de kosten mee te nemen, want de tijd is juist hobby en ontspanning. Hoe mooi: een gratis hobby die je goedkope spullen oplevert.

Je kunt er ook een sociaal gebeuren van maken. Met anderen samen om een tafel lekker fröbelen. Dat kan thuis met vriendinnen, of bijvoorbeeld in een CreaCafé met zomaar iedereen. Kun je nog les krijgen ook, als je het allemaal eerst nog moet leren. Vragen stellen als je ergens even niet uitkomt. En ideeën  opdoen bij anderen voor nieuwe werkstukken. Fijn hoor, zo’n nieuwe hobby. En het is nog hip ook.

Budget sporten

trappen rennenHet blijft een lastige voor mij hoor: zorgen dat ik blijf bewegen zonder dat ik daar onnodig veel geld aan uitgeef. Steeds weer zeg ik de sportschool op omdat ik nooit meer of nog maar zelden ga. En daarvoor is een sportschool veel te duur. Dan neem ik me voor om zelf te gaan hardlopen. Of oefeningen te doen thuis. Of dat ene fitnessapparaat dat ik ooit heb gekocht weer eens te gaan gebruiken.

Ik doe dat dan ook wel… een paar weken – als het meezit. Dan komt daar de klad in en doe ik weer een tijd niets aan sport. Tot ik het weer genoeg geweest vind (lees: tot ik weer genoeg ben aangekomen) en dan schrijf ik me toch maar weer in bij de sportschool. Dan zet ik me er weer netjes toe om elke week twee keer te gaan, ook weer beter op mijn eten te letten, en val ik  de aangekomen kilo’s weer keurig af. Kennelijk werkt het voor mij zo. Sporten zonder doel – het lukt me niet om dat vol te houden. Misschien toch maar eens de één of andere ‘run’ als doel stellen? Misschien dat ik het hardlopen dan wel volhoud?

Anyway, dit kan natuurlijk ook: trappen rennen. Is in ieder geval een budget manier om te sporten. Of ik het ook zou volhouden… dat valt te betwijfelen als je het bovenstaande leest. Maar een leuk idee is het wel. En gratis!

Duur geweten

Je geweten kan erg veel geld kosten… en dan bedoel ik niet dat je het netjes zegt als je in de winkel teveel geld terugkrijgt. Dat is gewoon een kwestie van goed fatsoen natuurlijk. Nee, je geweten als het gaat om dingen die je zou moeten doen. Specifiek: sporten. Hoe verschrikkelijk veel mensen zijn er niet lid van een sportschool omdat ze ‘zouden moeten sporten’. Echt gáán sporten is iets heel anders. Door lid te zijn sus je jezelf: je hebt in elk geval de intentie om te sporten. Om vervolgens elke week smoezen te verzinnen om niet te gaan. Een duur geweten dus.

Mee doen met minder

In een tweet van Het Geldblik las ik het bijna verkeerd: ‘mee doen met minder’, in plaats van het veelgeroepen ‘Meer doen met minder’. Sociale uitsluiting, niet goed mee kunnen doen in de samenleving omdat je gewoon nergens geld voor hebt. Dat is bijzonder naar en een lastig probleem – zeker als je kinderen hebt. Goed om te weten is dat veel gemeenten allerlei regelingen hebben om die sociale uitsluiting te voorkomen.

Loterijen…ik doe niet mee!

Ik vind het heel lastig om te begrijpen dat sommige mensen – en juist mensen die weinig geld te besteden hebben – zoveel geld uitgeven aan loterijen. Soms doordat ze niet goed nee kunnen zeggen als er geworven wordt, en verder gewoon niet opletten. Waardoor er ongemerkt jaarlijks véél geld naar loten gaat. En soms ook wel héél bewust. Vanuit de gedachte: als ik die grote prijs win, zijn al mijn geldzorgen meteen over.

De strijd tegen de impuls

Impuls aankopen – ken je dat? Je koopt iets omdat je denkt dat je het wilt hebben, soms voor best veel geld, en dan heb je het…. en het ligt ongebruikt in de kast. Of niet ongebruikt, maar je realiseert je achteraf wel dat je dit echt niet nodig had. Gewoon, omdat je al genoeg soortgelijke dingen hebt of omdat je door dat nieuwe iets anders ongebruikt in de kast laat liggen. Wat is dát toch zonde van je geld! Bij veel mensen dé oorzaak van financiële problemen of het moeite hebben met rondkomen.

Gratis spellen voor PlayStation

Voor de echte kenners is het natuurlijk niets nieuws, maar voor het geval dat jij er even niet mee bezig bent geweest…. Het PlayStation Network heeft kennelijk wat problemen opgeleverd en als compensatie geeft Sony de gebruikers van dat network nu gratis spellen.

Is die TV nou werkelijk zo interessant?

Als ik zo af en toe de berichtjes op Hyves langs zie flitsen, valt me op hoeveel mensen het altijd maar weer hebben over wat ze op TV gekeken hebben, of aan het kijken zijn, of gaan kijken. Dat geeft mij de indruk dat er verschrikkelijk veel TV gekeken wordt in Nederland. En dan het liefst op grote schermen, die lekker energie vreten. En ondertussen maar klagen over de steeds hoger wordende energierekening…. Is het nou werkelijk zo interessant, wat er allemaal op TV te zien is?

Voor de tijd of voor de mooi

Heel suf misschien dat ik daarover nadacht, maar als je echt geen geld wilt verspillen, dan moet je eigenlijk maar één horloge tegelijk gebruiken. Ik ben zelf niet zo’n sieradenmens maar horloges, die vind ik wel leuk. Niet dat ik er heel veel heb hoor. Eén basale stalen, zilverkleurig, kan altijd. En een paar gekleurde die ik omdoe afhankelijk van de kleding die ik aantrek. Had ik van het weekend iets roods aan, wilde ik mijn rode Swatch omdoen, is het batterijtje leeg. Duurt bij mij altijd even voordat ik daarop actie onderneem, aangezien ik nog wel een paar tikkende klokjes heb liggen.