Basics voor besparen 6 – Discipline

Als je dan de punten hebt bepaald waarop je gaat besparen om uit te komen met je geld, dan komt het moeilijkste van alles… discipline. Besparen is geen éénmalige actie. Is geen project dat je een keer gedaan moet hebben en dan is het klaar. Nee, het is een verandering van je leefstijl. Klinkt behoorlijk dramatisch maar daar komt het voor veel mensen wel op neer. Wie gewend is niet na te denken bij het uitgeven van geld, gewoon te doen en laten en kopen waar hij zin in heeft, moet echt op een andere manier gaan denken als er bespaard moet worden. En dat klinkt makkelijker dan het is.

Ik val weer terug op mijn stokpaardje: de gelijkenis met afvallen. Wie zich daar weleens mee bezighoudt heeft vast weleens diezelfde zin ergens gehoord of gelezen: ‘het is een verandering van je levensstijl’. Je moet andere keuze maken dan voorheen. Nu is bij ons de vakantie net afgelopen, dus ik heb me weer volop in het proces van ‘een paar kilo eraf’ gestort. En ik merk dat ik daarbij zelfs in geldtermen denk. Als ik trek heb in iets lekkers, we hebben het in huis, denk ik ‘dat kost me eigenlijk teveel calorieën’. Want zo zie ik afvallen: je hebt een budget aan calorieën dat je mag besteden. Maar goed, daar gaat deze blog niet over.

Discipline dus. Dingen doen waar je geen zin in hebt (goedkopere pindakaas dan je vertrouwde Calvé) en dingen laten waar je wel zin in hebt (duur uit eten, onbezonnen shoppen), en dat nog voor de langere termijn volhouden ook. Of ‘zin in hebt’… misschien kan ik beter zeggen ‘gewend aan bent’. Anders klinkt het meteen allemaal zo negatief en dan heb je de eerste slag al verloren. Je aan regeltjes houden, die regeltjes inslijpen in je dagelijkse handelingen en denkwijze. Volhouden. Een uitspatting hier of daar kan misschien best (afhankelijk van je financiële situatie) maar de normale gang van zaken moet kloppen: niet meer uitgeven dan er binnenkomt en bij voorkeur elke maand wat opzij zetten voor onvoorziene situaties.

Natuurlijk zijn er mensen die er een sport in zien om te besparen en er werkelijk lol in hebben. Dat is een zegen! Je kunt jezelf alleen niet dwingen om het op die manier te benaderen. Dan is het handig om jezelf af en toe te belonen. En nee, niet met enorm dure aankopen waardoor je alle besparingen direct weer teniet doet. Maar wel met dingen die je anders niet zou doen – terwijl je er wel enorm van geniet. Die beloning mag best een beetje geld kosten, als dat dan maar weer in je budget past. En budgetteren… daar ga ik volgende keer op in.

Meer in de serie Basics voor besparen:

  1. Administratie op orde
  2. Inzicht geeft uitzicht
  3. Meer inkomsten mogelijk?
  4. Minder uitgeven
  5. Prioriteiten stellen

 

Lees ook:Basics voor besparen 5 – Prioriteiten stellen
Lees ook:Besparen, bezuiningen of consuminderen…
Lees ook:Basics voor besparen 4 : Minder uitgeven
Lees ook:Basics voor besparen
Lees ook:Besparen en toch meer uitgeven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.