Categorie: "Apparatuur"

Energiebesparende wasmachine, koelkast of wasdroger?

Bijna ieder huishouden beschikt wel over een wasmachine, een koelkast of droger en daarnaast zijn er nog tal van kleine huishoudelijke apparaten. Al deze apparaten verbruiken stroom waarvan een aantal verantwoordelijk zijn voor een behoorlijk percentage van de energierekening. Nu zijn er tegenwoordig best veel energiezuinige apparaten op de markt. Hiermee bespaar je niet alleen geld, maar draag je ook nog eens jouw steentje bij aan een beter milieu. Onderstaand een overzicht waar je op moet letten bij de aanschaf van de meest gebruikte apparaten als een wasdroger, wasmachine of koelkast.

Waarom iets nieuws kopen als je ook kunt repareren?

We zijn geneigd apparaten al snel te vervangen wanneer ze een defect vertonen. Maar is het niet één van de beste bespaartips om eerst eens te kijken of het defect wellicht nog te repareren valt? Bij een tosti-ijzer zal je misschien minder snel de gereedschapskist induiken, maar met name met witgoed apparatuur loont het de moeite om reparatie te overwegen. Online zijn namelijk allerhande wasmachine onderdelen te koop om elk mogelijk probleem mee te verhelpen.

Af en toe nodig? Niet kopen… lenen!

peerbyHet komt weleens vaker in me op. Dat je een hogedrukreiniger hebt staan die je één keer per jaar gebruikt. Gelukkig dat de buurman hem ook af en toe wil lenen. Maar eigenlijk zonde dat al die andere mensen in de straat er zelf eentje hebben. We kunnen dat soort spullen toch beter van elkaar lenen?

Geen TV meer kijken

Als je nou geen TV meer zou kijken (of veel minder), is dat dan besparend? In directe zin in ieder geval een beetje: het stroomverbruik van de TV kun je wegstrepen. En als je er even over nadenkt zou het kunnen dat je enorm bespaart in indirecte zin.

TV kijken betekent reclame. Niet alleen in die irritante reclameblokken die tevoorschijn ploppen op het spannendste moment in je serie. Of net voor die wel-of-niet kus in die romantische film. Ook in spullen die je in programma’s langs ziet komen. Dat je denkt: ohhh, dat is leuk. Of mooi. Of handig. En dan wil je het ook. Dus krijg je door TV kijken wensen waarvan je niet wist dat je ze had, en als je niet oppast ga je nog geld uitgeven om ze te vervullen ook. Geen TV kijken is dan dus geld besparen.

Bovendien: hoeveel uren hang jij voor de TV? Wat zou je in die tijd allemaal kunnen doen als je geen TV kijkt? En dan bedoel ik niet doelloos gaan surfen op internet, want dat kan hetzelfde effect geven qua oproepen van wensen. Je kunt er ook voor kiezen die tijd te gebruiken voor vrijwilligerswerk. Of doe eens gek – misschien kun je wel iets verzinnen om die tijd om te zetten in een betaalde activiteit. Kun je er zelfs extra geld mee verdienen!

Heb je die iPhone 6 dan nodig?

iPhone-6-releaseHet is niet de eerste keer dat ik zoiets schrijf, maar ik begrijp de continue behoefte aan het nieuwste model mobiel – oh nee smartphone – echt helemaal niet. Nou begrijp ik wel meer niet, en zolang je genoeg geld hebt voor d ure abonnementen met altijd de nieuwste toestellen… doe lekker je best. Wat me alleen opvalt is dat ik om me heen veel mensen zie die klagen over te weinig geld, maar ondertussen om de haverklap met een nieuwe smartphone rondlopen.

Vandaag, ik kwam het toevallig tegen, wordt kennelijk de nieuwe iPhone gepresenteerd. Nu ongeveer geloof ik. Hij is groot, begrijp ik uit de eerste berichten. Ja, dat is mijn Samsung Galaxy Note ook. Let wel, ik heb de Note 1. Niet de Note 3. Hij doet  het nog steeds en inmiddels ben ik alweer een tijdje blij met m’n sim-only abonnementje van €10 per maand. Ik hoef geen nieuwe als er nog niets mis is met m’n oude toestel.

Goed, de iPhone 6 dus. Een must-have kennelijk voor alle Apple-fans, en dat zijn er nogal wat. En dus zullen er weer talloze iPhone 5-toestellen werkloos in de kast komen te liggen omdat je écht niet achter kunt blijven en persé de iPhone 6 nodig hebt. Verkoop die 5 dan in ieder geval nog op Marktplaats ofzo.

Maar heb je nou niet zoveel te besteden… vraag je dan even serieus af of het nodig is om aan zulke hypes mee te doen. Je kunt vast wel een belangrijker bestemming voor je geld bedenken toch?

 

Een te kleine TV? Getver!

wktvVraag me niet waarom, maar ik begin me steeds meer te irriteren aan reclames. De onzinnige ideeën die reclamemakers bij ons in ons hoofd proberen te proppen. Als we maar kopen, kopen en nog meer kopen. En nee, ik heb niets tegen het kopen van spullen. En ik heb ook niets tegen promotie enzo. Alleen zie ik om me heen zoveel mensen die weinig geld te besteden hebben (of dat in ieder geval zeggen, en ik heb geen reden om ze niet te geloven) toch spullen kopen waarvan ik denk: heb je dat nou écht nodig?

Dus ik zet net de TV aan. Ben geen enorme voetbalfan meer maar Nederland-Spanje als eerste WK-wedstrijd wil ik wel zien. Het eerste wat ik hoor. ‘Waarschijnlijk realiseert u zich nu pas dat uw TV te klein is. Als u nu een nieuwe koopt heeft u uw grotere TV in huis vóór Nederland-Australië. Want u wilt toch geen voetbal kijken op een te kleine TV?’ Of iets van die strekking. Bah!

Een te kleine TV? Wanneer is een televisie nou te klein? Als je de ondertiteling niet meer kunt lezen heb je waarschijnlijk gewoon een bril nodig. Geen megagroot nieuw scherm aan de muur. En heb je geld genoeg, ga je goddelijke gang. Maar moet je opletten met je centen – dan kun je ze beter niet uitgeven aan een nieuwe TV, als degene die je nu hebt het gewoon nog doet.

Toch hópen ze wel dat je gek bent!

ikbentochnietgekMooie column van Olaf Simonse op OverGeld. Over hoe hij een laptop ging kopen bij… ik ben toch niet gék!… en zomaar opeens € 120 teveel zou hebben uitgegeven als hij niet extreem goed had opgelet.  Idiote gang van zaken. Kijk ook eens even naar het advies om de laptop na bijna twee jaar te laten vallen en een beroep te doen op de bijgekochte garantie. Nou já!

Het griezelige hiervan vind ik dat maar weer blijkt dat dit soort winkelketens dus hopen dat je toch wel gek bent. Dat je afkomt op de schreeuwerige reclames van laagste prijzen en bodemprijzen en megakortingen en weet ik veel wat. En als je dan eenmaal binnen bent, dat je dan niet meer nadenkt. Je wordt met een vlotte babbel geholpen en voordat je het weet ben je veel meer kwijt dan je bedacht had.

De moraal van dit verhaal? Altijd blijven opletten. Altijd kritisch blijven op waar je ja tegen zegt. Je niet schamen om vragen te stellen die de ander in jouw ogen misschien als dom zou kunnen bestempelen. Jij bent de klant, jij komt je geld uitgeven, jij bent koning. Geen enkele vraag is dom en juist de meest voor de hand liggende kunnen vaak niet eens beantwoord worden. Want wie verzint het: een computer gebruiksklaar maken… wie is er nou gek?

Apple-mania…veel te duur!

Als Apple iets doet is het nieuws. Dus gisteren op het radionieuws: de verwachting dat Apple die avond de iPad Mini zou introduceren. Mijn lief heeft verstand van dat soort dingen en vond het maar vreemd: Steve Jobs zou altijd geroepen hebben dat hij niet kleiner wil dan de iPad. Maar ja, Jobs heeft natuurlijk niet veel meer te willen.

De strijd tegen de impuls

Impuls aankopen – ken je dat? Je koopt iets omdat je denkt dat je het wilt hebben, soms voor best veel geld, en dan heb je het…. en het ligt ongebruikt in de kast. Of niet ongebruikt, maar je realiseert je achteraf wel dat je dit echt niet nodig had. Gewoon, omdat je al genoeg soortgelijke dingen hebt of omdat je door dat nieuwe iets anders ongebruikt in de kast laat liggen. Wat is dát toch zonde van je geld! Bij veel mensen dé oorzaak van financiële problemen of het moeite hebben met rondkomen.

Gratis spellen voor PlayStation

Voor de echte kenners is het natuurlijk niets nieuws, maar voor het geval dat jij er even niet mee bezig bent geweest…. Het PlayStation Network heeft kennelijk wat problemen opgeleverd en als compensatie geeft Sony de gebruikers van dat network nu gratis spellen.

Gratis af te halen

Vorige week, toen hier de nieuwe keuken geplaatst werd, stonden de restanten van de oude keuken even voor de deur. Met een bordje erop: gratis mee te nemen, zelf in elkaar zetten. In dit geval onzin, maar we hebben het ook eens gedaan met tuintegels. En die werden gezellig opgehaald.

Maakt gierig gelukkig?

Vanmorgen struinde ik even door de reclamefolders, en mijn oog viel op een slogan van… ik geloof dat het Saturn was. Ja, gevonden! Gierig maakt gelukkig, die letterlijke woorden stonden er. Vast niet nieuw ofzo, maar ik was er niet eerder tegenaan gewandeld. Wat een ellendig klinkende line zeg… Hoe dol je ook bent op besparen, gierig heeft in mijn ogen toch een erg negatieve klank.