Besparen op goede doelen

Als je nou zwaar krap zit in je geld. Je jezelf en je kinderen dingen die je graag zou doen of kopen moet ontzeggen. Simpelweg omdat je er geen centen voor hebt. Waarom blijf je dan geven aan goede doelen?

Misschien omdat je vindt dat wij het – ondanks jouw eigen geldproblemen – relatief nog zo verschrikkelijk goed hebben in ons land? Omdat je meeleeft met de dieren/kinderen/armen/zieken en het geven van geld je van een soort misplaatst schuldgevoel afhelpt? Of omdat je geen ‘nee’ durft te zeggen?

Erica Verdegaal schreef een mooie column over de kunst van het ‘nee zeggen‘ tegen goede doelen. Begrijp me niet verkeerd – ik ben niet tégen het geven aan goede doelen. Doe het zelf ook, en loop bovendien nog weleens een collecte. Alleen blijf ik me verbazen over de giften aan goede doelen door mensen die ondertussen diep in de schulden zitten. Dan lijkt me toch dat de prioriteiten anders zouden moeten liggen.

Nee zeggen tegen een collectant is niet aardig. Televisieshows werken in op ons geweten. Acceptgiro’s met een dringende brief. Telefoontjes van doelen die je al steunt, of je niet nog een extra bijdrage hebt voor… Er wordt nogal op je ingehakt om vooral te geven.

Ga er in ieder geval bewust mee om. Bepaal een stukje budget voor goede doelen, en beslis welke doelen je daarmee wilt steunen. Het is geen verplichting om iedereen die erom vraagt altijd maar geld te geven. Een sticker bij je bel maakt collectanten al veel duidelijk.

Lees ook:Nederlanders geven minder aan het goede doel door de economische crisis
Lees ook:Duur geweten
Lees ook:Besparen op ijsjes
Lees ook:Beter iemand betalen dan zelf doen?
Lees ook:Extra werken dé oplossing?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.