Categorie: "Boodschappen"

Grote of kleine pot Nutella?

NutellaAls je op de centen let, vergelijk je natuurlijk de prijzen van wat je koopt in de supermarkt. Misschien ligt het voor de hand, maar kijk je daarbij wel op de goede manier naar de prijzen? De prijs per verpakking zegt weinig, als er verschillende hoeveelheden in verpakkingen zitten. Gelukkig zetten supermarkten, al is het dan wel in héle kleine lettertjes, ook de prijs per kilo op de schappen. Dat zegt veel meer – daaraan zie je ook dat een grotere verpakking van hetzelfde spul uiteindelijk goedkoper uitpakt, al betaal je nu meer. Dan moet je natuurlijk wel de hele verpakking leegmaken, anders is het relatief weer duur.

Gratis facelift!

Facelift? Why?

Facelift? Why?

Zelf ben ik niet zo bezig met rimpels enzo. Heb ze wel maar ach, ik ben ook al 44. En het zijn vooral lachrimpels zeg maar. Mocht je nou wel een probleem hebben met rimpels, dan tob je er misschien mee en wil je er iets aan laten doen. Als het even tegenzit heb je er veel hoofdpijn bij. Zou een facelift je goed doen? Van die rommel in je gezicht laten spuiten met het risico dat je eruit gaat zien als een strakgetrokken, emotieloos masker? Nee toch? Kost nog veel geld ook.

Ideaal dus als je gratis van je rimpels af kunt komen. En als we dit verhaal geloven zou het middel daarvoor gewoon uit de kraan komen. Water! Nee, niet alleen je gezicht ermee wassen maar er vooral veel van drinken. Hoeveel? Een liter, anderhalve liter per dag? Nee…drie liter zeggen ze hier. Drie liter water drinken per dag en je gaat je veel beter voelen en er veel beter uitzien. Zou het waar zijn?

Was er ook niet iets met dat je tevéél water kunt drinken? Dat zal vast niet bij drie liter al gelden. Moet je wel pittig voor doordrinken, maar dat is natuurlijk net het hele idee. Bijkomend voordeel is dat je ook minder last hebt van trek in allerlei lekkere en slechte dingen. Dus het is ook nog goed voor je gewicht denk ik. En voor je portemonnee, want minder snaaien betekent ook minder boodschappen doen.

Ik zeg: ren naar de kraan, vul twee anderhalve liter flessen met water en zorg dat je die aan het eind van de dag helemaal leeggedronken hebt. Dat een tijdje volhouden en je ziet er jáááren jonger uit. Een gratis facelift zeg maar, waarbij je nog geld bespaart op je boodschappen ook. Wat willen we nog meer?

Besparen op ijsjes

ijskaartZo, we zullen er weer eens een lekkere dooddoener ingooien. Besparen is voor een enorm gedeelte een kwestie van karakter. Je niet schamen om minder uit te willen geven dan een ander. Het geen probleem vinden om ‘nee’ te zeggen tegen je kinderen. Tevreden te zijn met een goedkoper alternatief. Ook als het bijvoorbeeld om ijsjes gaat. De vakantie komt eraan, dat wordt weer lekker veel ijsjes eten tenslotte!

Als je weinig te besteden hebt, hoeft dat niet te betekenen dat je de kinderen geen ijsje kunt geven. Dat kan alleen wel een heel simpel waterijsje uit je eigen vriezer zijn, in plaats van een Magnum bij de snackbar. Van die simpele zelf-bevries-ijsjes, van die langwerpige plasticjes, ideaal vind ik ze. Mijn kids zijn er dol op, ook al is het niet meer dan bevroren limonade. En je hebt er … weet ik het, 10 voor €0,50 ofzo? Alleen nemen niet alle kinderen daar genoegen mee. Voor sommigen moet en zal het een Magnum zijn. Of zoiets. Tja.

IJsjes, dat is nou echt zo’n impulsproduct. Je loopt langs de snackbar en hebt opeens een onbedwingbare zin in ijs. Dat ga je kopen bij de snackbar, ook al is het in de supermarkt ernaast natuurlijk veel goedkoper. Een pak ijs voor de prijs van één los ijsje. Maar toch. Dan zit je met de rest van het pak, en je was niet onderweg naar huis. Ook als je met genoeg mensen bent om het hele pak op te maken heb je dan het probleem dat iedereen iets anders wil. Dus is het handiger om losse ijsjes bij de snackbar te halen. Erg slim qua centen is het alleen niet.

Verleiding van kortingsbonnen

kortingsbon kassabonKortingsbonnen, word jij er ook altijd zo blij van? Of misschien zelfs hebberig? Want tja, korting willen we niet mislopen. Dus is de kans best groot dat we met die kortingsbon naar de betreffende winkel stappen om die eens even goed te verzilveren. Kortingen, die willen we gebruiken. Ook al kopen we dan weer iets wat we eigenlijk niet echt nodig hadden. En niet gekocht zouden hebben zonder die kortingsbon.

Het zijn allemaal slimme manieren om ons te verleiden tot kopen. Kortingsbonnen, acties, twee voor de prijs van één, x% korting op het hele assortiment, pre-sale om als eerste gebruik te maken van de uitverkoop, het goedkoopste artikel voor € 1… en wat voor spannende grappen de winkeliers nog meer verzinnen. Dat is ze niet kwalijk te nemen, ze willen spullen verkopen. Winst maken. Ons geld uit de zak kloppen. Dat is hun werk nu eenmaal.

En het geeft ook niets. Het is soms alleen zo lastig om de verleiding te weerstaan. Terwijl dat wel noodzakelijk is als je in een financieel lastige situatie zit en wilt besparen. Je denkt misschien: dan moet je júist gebruik maken van al die kortingen, aanbiedingen en acties. Ja – als het gaat om spullen die je anders ook zou kopen, dan wel. Maar nee – als het gaat om overbodige maar wel erg leuke spullen, dan niet.

Nieuw is nu weer dat ze kortingsbonnen afdrukken op de achterkant van de kassabon van de supermarkt. Slim verzonnen. Ook al heb je een nee-nee sticker, sla je de reclames in de krant bewust over en block je de ads op internet… boodschappen doen we allemaal. Dus die kortingsbon krijg je dan toch in handen na het afrekenen. Met de bijbehorende verleiding. Want tja, een leuke korting bij McDonalds zorgt er wel voor dat je opeens een onweerstaanbare trek krijgt in die McFlurry. Toch?

Bespaartips met knipoog

Natuurlijk… besparen is een serieus onderwerp. Helemaal als je móet besparen omdat je echt geld tekort komt. Toch vind ik deze tips heel leuk gedaan. Prik je door de grapjes heen, dan heb je gewoon een set hele heldere tips om geld te besparen. Ook al liggen ze behoorlijk voor de hand, je kunt ze niet vaak genoeg herhalen!

Over commercie voor de kids gesproken

koekjes_kleinGisteren een mooi voorbeeld van commercie voor kids. Ik ging met m’n jongste (7 jaar) even een paar boodschapjes halen, en hij mocht een koekje uitzoeken.  Na lang dubben voor het koekjesschap – ik had inmiddels de andere boodschappen bij elkaar gesprokkeld – was hij eruit: de Prince koekjes met vanillevulling. Lekker ja, leuk plan. Maarrrr soortgelijke koekjes liggen ook onderin bij de merkloze artikelen (of ik moet eigenlijk zeggen onbekende merken), voor véél minder geld. Om precies te zijn: Prince was € 1,67, de andere € 0,49. Dat scheelt enorm – ongeveer de hoeveelheid zakgeld die m’n mannetje per week krijgt. Desondanks wilde hij de Prince koekjes, want die hadden goud (vertaling: Goût vanille) en de andere niet.

Ik besloot te gaan voor een vergelijkend warenonderzoek. Allebei de pakken gekocht om allebei tegelijk te proeven. Met als afspraak dat als we de Prince nou echt niet heel veel lekkerder vonden dan de Brink, dat het de volgende keer de goedkope werden. Natuurlijk vond mijnheer zelf de Prince koekjes het lekkerst. Tja, daar zat een afdruk van een prins in geponst. Gelukkig had ik nog twee mannen rondlopen en die vonden ze ongeveer even lekker. Ikzelf ook. Ja, enig smaakverschil was er wel – maar niet drie-dubbel-zo-lekker. Wil hij de volgende keer toch de Prince? Mag hij van zijn zakgeld het verschil betalen…

Pasen in bespaarmodus

pasenFeestdagen zijn voor veel mensen een crime als ze geld willen besparen. Want feestdagen, die moeten gezellig zijn. En gezellig worden ze alleen maar als je er veel geld aan uitgeeft. Echt? Nee, onzin natuurlijk. Het barst alleen van de reclames die je dat wel doen geloven.

Dat is zo met Kerst, en zeker ook met Pasen. Het Paasweekend staat voor de deur en de rustieke broden en roomboterkuikens vliegen je om de oren. Heb je ze nodig om leuke Paasdagen te hebben? Welnee!

Natuurlijk is er niets mis mee om je best te doen met Pasen. Decoratie kun je duur kopen – veel goedkoper (en leuker) is om de versiering zelf te maken. En hergebruiken wat je vorig jaar had. De Paasknutsels van de kinderen van vele jaren komen bij ons ieder jaar te voorschijn. Superleuk en … gratis! Tot slot: Pasen is lente: ga naar buiten en haal je decoratie uit de natuur!

Een Paasontbijt, Paasbrunch of Paaslunch vind ik persoonlijk bijzonder gezellig. Al jaren organiseren we iets met een stel vrienden. Lekkere – en dat zijn niet perse dure – dingen op tafel (de gasten nemen ook wat mee), kinderen eten wat en gaan hun gang. De papa’s en mama’s leunen lekker lang achterover en hebben alle tijd om fijn te kletsen. Helemaal goed wat mij betreft!

Naar welke supermarkt kun je het beste gaan?

ah basicJe hebt natuurlijk goedkope supermarkten en dure supermarkten. Tenminste, natuurlijk… zo zit het in mijn hoofd. En niet alleen in mijn hoofd volgens mij. Lidl en Aldi zijn goedkoop, Albert Heijn en Plus zijn duur. Ja toch? Nu zit de Plus hier op loopafstand dus heel eerlijk: daar halen wij nagenoeg alle boodschappen. Dat is ongetwijfeld geen goed voorbeeld voor een bespaarblogger, maar gemak is ook wat waard. Binnen in de supermarkt let ik trouwens wel op de keuzes die ik maak: als het even kan huismerk of merkloos. Alleen van een aantal specifieke artikelen nemen we standaard het A-merk.

Maar goed, als je nou niet één supermarkt om de hoek hebt en het qua afstand en gemak niet uitmaakt of je naar de AH  of de Lidl gaat? Of de Jumbo of de Aldi. Of de Dirk of de Vomar. Welke kies je dan? Want een Lidl en Aldi hebben wel het imago enorm goedkoop te zijn, dat stralen de winkels – en de kassières – ook uit. Toch blijkt dan dat je bij andere supermarkten – als je standaard de goedkoopste keuzes maakt – misschien nog wel goedkoper uit bent. De AH Basic lijn is voordeliger dan kopen bij Lidl, werd vorig jaar nog gemeld door de pers.

Ik denk ook nog dat het per persoon verschilt, welke supermarkt het goedkoopst uitpakt. Het is maar net wat voor artikelen je standaard koopt en hoe de prijzen daarvan gesteld zijn bij de verschillende winkels. Aanbiedingen spelen natuurlijk ook mee. Is het slim om verschillende supermarkten af te gaan voor verschillende artikelen? Supermarktshoppen, noemen ze dat. Ben je dan goedkoper uit. Een onderzoek van de Universiteit van Tilburg stelt van niet – daar kwam uit dat supermarktshoppers juist duurder uit zijn. Dat komt door verleidingen. Bij elk supermarktbezoek zie je wel weer iets dat je dan toch ook maar meeneemt. Of je het nu nodig hebt of niet. En dat is dan lang niet altijd goedkoop te noemen. Dus: één supermarkt kiezen is kennelijk het slimste. En verder zijn er talloze bespaartips om bij het boodschappen doen niet teveel uit te geven. Ongeacht welke supermarkt je bezoekt.

Budgetmaand: rondkomen van 50 euro per week

Als je boodschappen doet zonder te kijken wat iets kost, nooit je rekening checkt en gewoon genoeg geld hebt, weet je niet hoe het is om te moeten leven van een beperkt budget. Het is makkelijk om te roepen dat het makkelijk kan, rondkomen van 50 euro per week? Annemiek Verbeek besloot uit nieuwsgierigheid om een maand lang

Voordelige appeltaart


Ziet er lekkerrrrr uit, deze Appel Caketaart!

Als je iets te vieren hebt vandaag, of jezelf (en anderen) gewoon even fijn wilt verwennen met appeltaart: deze is in de aanbieding bij Deen voor € 2,50.

Getipt via mijn smartphone door Aanbieding Apps!

Grote verpakking goedkoper?

Eigenlijk geldt voor alle spullen die je kunt kopen: hoe groter de verpakking, hoe voordeliger het is. Klinkt logisch. Er hoeft minder verpakkingsmateriaal omheen, goedkoper voor de producent, dat soort dingen. Toch moet je er een klein beetje mee oppassen.

Standaard de kassabon controleren

Heel eerlijk – ik vond het altijd wat suffig staan. De dames die bij de kassa heel uitgebreid hun kassabon stonden te controleren. Daarbij dacht ik dan: ‘wat kan er nou misgaan, alles wordt gescand…’. Daar ben ik nu wel van teruggekomen. Als je even niet oplet betaal je gewoon dingen dubbel!