Categorie: "Goede doelen"

Vrijwilligerswerk bespaart!

logo scoutingAls ik zeg ‘vrijwilligerswerk bespaart’ denk jij misschien: ja logisch. Dan hoeft degene voor wie jij het werk doet je niet te betalen, dus dat bespaart hem geld. Maar dat bedoel ik niet. Wat bedoel ik dan wel? Nou, dat je geld bespaart door vrijwilligerswerk te doen. Hoe kom ik daar nou bij…het is een kwestie van tijd. Als je veel tijd over hebt en niet veel om handen, wat ga je dan doen? Dan ga je veel vaker winkelen. Of gewoon even de stad in. Of doelloos rondsurfen op internet. Het gevolg daarvan is dat je véél eerder onnodige uitgaven doet. Geld uitgeeft aan spullen die je niet echt had hoeven kopen. Teveel vrije tijd kost simpelweg geld.

Vul je je tijd met vrijwilligerswerk, dan komt het daar veel minder van. Zelf ben ik bijzonder druk met Scouting. Heerlijk om te doen, dat staat voorop. Kinderen een leuke tijd bezorgen en tussen de bedrijven door ook nog wat leren – ik vind het geweldig. Bijkomend voordeel is dat ik er maar zelden aan toe kom om gewoon maar even rustig te winkelen. Nu ben ik van mezelf al niet zo’n shopper, dat scheelt ook. Al zal het juist als je wél een shopper bent een groot effect hebben als je minder tijd overhoudt om te gaan shoppen.

Daarnaast is vrijwilligerswerk natuurlijk nuttig: je helpt er een organisatie of mens mee. Als je zorgt voor vrijwilligerswerk dat je zelf ook echt leuk vindt – en dat moet wel, anders houd je het niet vol – haal je er enorm veel plezier en voldoening uit. Dat kun je niet uitdrukken in geld, maar is wel heel veel waard. Tot slot staat het ook nog eens erg goed in sollicitaties als je als vrijwilliger actief bent. Dus ben of moet je op zoek naar een nieuwe baan, dan kan het je daarbij helpen.

Nederlanders geven minder aan het goede doel door de economische crisis

file7111261948267Geef jij dit jaar minder aan goede doelen dan andere jaren, omdat je zelf last hebt van de crisis? Het gros van de Nederlanders bezuinigt op het geven aan goede doelen. Na jaren van stijgen was het bedrag dat in 2011 aan goede doelen werd gegeven, gedaald tot bijna 4,3 miljard euro. Dat is het laagste bedrag sinds 2001. In 2011 gaven huishoudens gemiddeld

Een kopje koffie uit een goed hart!

Gratis kopje koffie

Gratis kopje koffie

Koop een kopje koffie voor jezelf en bestel er ook meteen een voor een ander die het zelf niet kan betalen. Een kop koffie uit een goed hart dus.Het gaat hier om een oude Italiaanse traditie van ‘uitgestelde koffie‘ die in veel landen populair is en sinds kort ook in Nederland bestaat. De extra bestellingen worden aan de kassa bijgehouden en worden opgehaald door de minder bedeelden.

Succes?

Bijzonder hoogleraar Filantropie Rene Bekkers vHindt het een mooi concept, maar weet niet of het een succes wordt: ‘Het hangt ervan af of hoe je het vraagt aan een klant en ook of een klant sowieso aan goede doelen geeft. Dan moeten restaurants ook nog willen meewerken aan dit concept. Een ander nadeel is dat je geen zicht hebt op of het echt bij een minderbedeelde terechtkomt.’

Drempel

Brasserie Het Spieghelhuys in Nederhorst den Berg is een van de restaurants die meedoen. Bedrijfsleider Wilco de Jong: ‘We hebben veel positieve reacties. Er wordt niet elke dag een uitgestelde koffie afgerekend maar er zijn er tot nu toe 54 verkocht en 10 opgehaald. Dit wordt eerlijk bijgehouden. Mensen moeten wel een drempel over voordat ze er aanspraak op durven maken.’

Huurauto’s en hotelkamers

Alexandra Heydebree is de initiatiefnemer van uitgestelde koffie in Nederland. Zij ziet ook op andere gebieden kansen: ‘Ook een autobedrijf wil huurauto’s aan gaan bieden en een hotel in Putten wil kamers aanbieden voor bijstandsmoeders.’ Hier vind je alle bedrijven die nu meedoen aan het initiatief.

Bron: EditieNL

We zijn op de wereld…

..om mekaar, om mekaar, te hellepen niewaar? Alleen moet je maar net weten dat mensen in je omgeving hulp nodig hebben. Dat schreeuwen de meesten niet van de daken. Uit schaamte of bescheidenheid, of uit angst…bang om ‘nee’ te krijgen…en wat voor redenen er nog meer te bedenken zijn om maar niet om hulp te vragen. Terwijl heel veel mensen het fijn vinden om een ander te kunnen helpen.

Daarom ben ik heel blij met dit nieuwe initiatief ‘We helpen‘. Een soort van ruilsysteem voor hulp bij van alles en nog wat.

Besparen op goede doelen

Als je nou zwaar krap zit in je geld. Je jezelf en je kinderen dingen die je graag zou doen of kopen moet ontzeggen. Simpelweg omdat je er geen centen voor hebt. Waarom blijf je dan geven aan goede doelen?

Loterijen…ik doe niet mee!

Ik vind het heel lastig om te begrijpen dat sommige mensen – en juist mensen die weinig geld te besteden hebben – zoveel geld uitgeven aan loterijen. Soms doordat ze niet goed nee kunnen zeggen als er geworven wordt, en verder gewoon niet opletten. Waardoor er ongemerkt jaarlijks véél geld naar loten gaat. En soms ook wel héél bewust. Vanuit de gedachte: als ik die grote prijs win, zijn al mijn geldzorgen meteen over.

Rijk zonder geld

Nee, dit wordt geen verhaal over hoe rijk ik ben, omdat ik gezond ben en alles goed gaat met m’n naasten. Het is natuurlijk wel zo, dat die zaken je heel rijk maken – dat realiseerde ik me gisteren weer extra toen ik hoorde dat een kennis ernstig ziek blijkt te zijn. Over dat besef schrijf ik wel vaker. Maar nu gaat het even over iets anders. Sinds een paar maanden ben ik actief als vrijwilliger, met werk dat voor een groot deel vergelijkbaar is met wat ik als budgetcoach voor mijn eigen bedrijf doe. Vandaag hadden we een bijeenkomst van vrijwilligers. En wat blijkt?

Niet naïef zijn!

De aardbeving en tsunami in Japan waren nog niet uitgebeefd en gerold, of er waren alweer zielepieten die misbruik willen maken van de ellende die daardoor zou gaan ontstaan. Want dat zo’n heftig natuurgeweld een groot dodental, ontelbare daklozen en ander menselijk leed zou opleveren, dat kon iedereen wel raden. Dus wat zie je in de spam verschijnen? Zogenaamde verzoeken om hulp voor Japan. Of je alsjeblieft geld wilt storten.