Categorie: "Schuldhulpverlening"

Geld lenen kost geld, dus zorg dat je geen schulden maakt!

maxGeld lenen kost geld, dat wordt in elke reclame over leningen gezegd. Toch zijn er veel mensen die – onnodig – geld lenen en daardoor uiteindelijk veel duurder uit zijn. In de min op je bankrekening, een televisie op afbetaling kopen, een persoonlijke lening, creditcardschulden en eentje waar je meestal niet aan ontkomt:

Schuldenzooi

Gelukkig gaat dit niet over mezelf. Want ga er maar aan staan, als je veel schulden terug te betalen hebt. Terwijl je moet leven van een heel laag inkomen. Ik sta daar op zich niet in met het gevoel van ‘aaahhh wat zielig…’. Het is natuurlijk bijzonder naar, daarover geen discussie. Wel vind ik: mensen zijn die schulden zelf aangegaan. En dus moeten ze die terugbetalen, duidelijk. Er is alleen wel zoiets als een bestaansminimum. 

Jongeren uit de min

Er komen steeds meer initiatieven om jongeren te helpen op het gebied van schulden. Schulden bij jongeren? Ja… dat is helaas helemaal geen uitzondering! Het begint natuurlijk klein, met een beetje geld lenen van ouders of vrienden. Maar ja, ze hebben ook allemaal een mobieltje. En niet zomaar één, het moest wel de hipste zijn natuurlijk.Vaak  met abonnement, en dat moet wel netjes betaald worden. En voor je het weet hebben ze een abonnement op een dure sms-dienst. De scooter moet verzekerd zijn, dat kost ook niet niks. En dan nog ermee rijden… benzine, onderhoud… Rijbewijs halen… stappen… coole kleding… waar halen ze het geld voor al die dingen vandaan?

Met of zonder schone lei

Het aantal mensen dat in de schuldsanering terechtkomt blijft maar stijgen. Niet verrassend natuurlijk, met de crisis die zoveel gezinnen treft, maar wel zorgwekkend. Vorig jaar hebben 15.000 mensen toegang gekregen tot de WSNP – 30% meer dan in 2010. Dat is nogal wat! En dan te bedenken dat er ook nog heel veel mensen zijn die niet toegelaten worden tot de WNSP, door allerlei oorzaken. Daar kom ik later nog weleens op terug. 

Méér dan besparen!

Als budgetcoach kom ik voornamelijk bij mensen die al schulden hebben. Gelukkig niet altijd in superernstige vorm, maar wel schulden. Nu ben ik géén schuldhulpverlener dus begeleid ik ze bij het zelf aanpakken van die schulden. En houd het nieuws over schuldhulp wel bij. Ik maak me er zorgen over!

Vanaf nu zal ik niet meer alleen bloggen over besparen maar ook over allerlei zaken die met schulden te maken hebben. Wie in de schuldproblemen zit moet tenslotte óók besparen!