Categorie: "Wonen"

Tips voor een duurzaam interieur

Het is niet alleen goed voor de aarde om energiezuinig te leven, maar ook voor jezelf. Bij duurzaam wonen denken mensen vaak aan flinke investeringen, maar door deze investeringen bespaar je al snel op de energiekosten. Hieronder zijn een aantal tips te vinden zodat jij ook iets terug kan doen voor de aarde.

Besparen op kosten hypotheekadvies

Hypotheekadviseurs: kosten verschillen enormOverweeg jij een huis te kopen? Je eerst eigen woning, of misschien ben je al woningbezitter en wil je een ander huis kopen? Dikke kans dat je voor die aankoop een hypotheek nodig hebt. De koopsom van een huis hebben de meeste mensen nu eenmaal niet gewoon ergens liggen.

Keuzestress

Waarschijnlijk heb je dan op allerlei fronten last van keuzestress. Wat voor huis wil je? Aan welke eisen moet het voldoen? Hoeveel wil je ervoor betalen? Neem je een makelaar in de arm of niet? Wil je het huis opknappen of niet? Zo ja, dan volgt er nog allerlei keuzegedoe rondom vloeren, kleuren, keukens, badkamers en ik weet niet wat. Misschien word je al moe als je eraan denkt – aan al deze keuzes. Maar ja, ze horen erbij als je een huis koopt. Bovendien ben je er dan nog niet, want ook voor de hypotheek moet je keuzes maken!

Besparen op boeterente hypotheek

hypotheekAls je een dure hypotheek hebt en die wilt oversluiten, dan moet je boeterente betalen. Tenminste, als de rentevastperiode die je hebt afgesproken nog niet afgelopen is. Je hebt immers aan de bank beloofd dat je – bijvoorbeeld – 10 jaar lang 5% betaalt. Los je nu je hypotheek af doordat je de hypotheek oversluit naar een andere bank? Omdat je daar maar 3% rente hoeft te betalen? Dan moet je de bank waar jouw hypotheek nu loopt een boete betalen. Zo staat het in de voorwaarden en zo wordt het ook uitgevoerd. Maar je kunt op die boeterente besparen!

Gratis workshop met koffie en cupcake

ladiesdayBen jij wel een beetje handig met klussen? Dan heb je dit waarschijnlijk niet nodig maar vind je het wel leuk. Ben je niet zo handig… dan kun je iets leuks nieuws leren op deze Ladies day van Karwei. Aanstaande zaterdag, 11 oktober, door het hele land: gratis workshop waarbij je een voederhuisje, een pronkkastje of een steigerhouten huisje kunt maken. Kopje koffie erbij, lekkere cupcake, allemaal gratis. Dus als je niets bijzonders te doen hebt: why not?

Korting op je hypotheekrente door spaargeld

hypotheekBanken doen weleens vaker iets met kortingen op de hypotheekrente. Maar Argenta heeft nu wel iets heel creatiefs verzonnen. en wie weet heb je er iets aan. Het concept Argenta Hypotheek Sparen is niet gericht op sparen voor als jij later een huis wil kopen. Nee, het gaat om situaties waarin ouders hun kinderen wel willen helpen met hun nieuwe woning, maar niet direct heel veel geld willen wegschenken. Ze hebben bedacht dat als die ouders nou een fors bedrag op een spaarrekening bij Argenta zetten, het kind een behoorlijke korting op de hypotheekrente krijgt – natuurlijk ook over de hypotheek bij Argenta. Die korting kan oplopen tot 0,25% dus dat is heel aardig. En als Argenta nou een dure hypotheekbank was… Welnee, die Belgen bieden ons Hollanders sowieso al een scherpe hypotheekrente!

De spaarrente die je ouders dan krijgen over dat spaargeld is wel variabel, maar ook daarbij hoort Argenta eigenlijk altijd wel bij de beste in de markt. En ze mogen het op zich wel opnemen, maar dat kan dan weer wel gevolgen hebben voor de korting die jij krijgt.

Heb je al een Argenta-hypotheek? En zijn jouw hersenen nu aan het draaien over de mogelijkheid om via deze weg je hypotheeklasten te verlagen? Helaas, het is alleen mogelijk voor nieuwe hypotheken. De spaarstorting moet ruim voor het passeren van de hypotheekakte zijn gedaan. Dat is nou even jammer!

Geld terug van je energiebedrijf!

energieprijzenKijk, dat vind ik dan weer leuk nieuws tussen alle ophef over de huurverhoging die er per 1 juli aan zit te komen. Doordat het de afgelopen winter verre van koud geweest is (waarom had ik ook alweer winterbanden?) hebben we met z’n allen veel minder gas verbruikt. Maar liefst 22% minder zelfs. Tuurlijk, de verwarming hoefde niet hard te werken om het een beetje aangenaam te houden in huis. Dat scheelt behoorlijk in de uiteindelijke energiekosten die we moeten afrekenen met onze energieleveranciers.

Voor een gemiddeld huishouden scheelt dat € 120 op de jaarafrekening. Dus wie weet krijg je een leuk bedrag terug? Dat zou toch mooi meegenomen zijn. Kijk alleen wel uit met de aanpassing van je maandbedrag. Als je dat laat aanpassen naar het verbruik van vorig jaar loop je het risico dat je volgend jaar moet bijbetalen. Want het zou zomaar kunnen dat er eind dit jaar wel sneeuw en ijs is. Dan moeten we weer stoken en schiet de rekening omhoog. Kun je beter je maandbedrag wat hoger laten staan. Moeten bijbetalen is gewoon niet leuk – helemaal als je er geen reserve voor hebt kunnen vormen.

 

Inkomens scheefhuurders lastig te achterhalen, waardoor inkomensafhankelijke huurverhoging niet toepasbaar is

huurEn weer is de inkomensafhankelijke huurverhoging in het nieuws. Ik berichtte er al een aantal keer over de afgelopen twee weken. Dit keer wordt duidelijk dat een flink deel van de inkomens van scheefhuurders niet achterhaald kan worden. Woningcorporaties kunnen bij slechts 70 procent van hun woningen een hogere huur in rekening brengen aan scheefhuurders. Bij ongeveer 660.000 van de 2,2 miljoen corporatiewoningen heeft de Belastingdienst het inkomen van de huurder

Bezwaar maken tegen huurverhoging 2013 kan lonen!

149061_158696074298217_1494536431_nDe Woonbond roept op om heel kritisch te kijken naar het voorstel voor huurverhoging en bij onjuistheden bezwaar te maken. De nieuwe wetgeving voor de huurverhogingen is erg ingewikkeld. De kans is daarom groot dat het huurverhogingsvoorstel niet klopt. Bijvoorbeeld als:

Betalen van de hypotheek voor veel mensen moeilijker

file0001176600352Het aantal woningbezitters dat de hypotheekkosten niet (meer) kan betalen is afgelopen jaar met 25 procent gestegen. Dat blijkt uit de maandag gepubliceerde Hypotheekbarometer van Bureau Krediet Registratie (BKR).  Op dit moment hebben 81.888 huiseigenaren een

Inkomensafhankelijke huurverhoging, hoe werkt dat nou eigenlijk?

huurwoningEr is veel te doen over de voorgenomen inkomensafhankelijke huurverhoging. Het kabinet wil zorgen dat er meer sociale huurwoningen beschikbaar komen voor lagere inkomensgroepen. Vanaf 1 juli 2013 gelden er hogere percentages voor maximale huurverhoging voor hogere inkomens en middeninkomens. Het kabinet wil hiermee

Woningmarkt nog altijd onder druk

file5671329581148In het eerste kwartaal van dit jaar zijn wederom flink minder woningen verkocht, tegen een lagere prijs. In vergelijking met het vierde kwartaal van vorig jaar gaat het zelfs om een daling van 30 procent. NVM-makelaars verkochten in het eerste kwartaal ruim 17.500 woningen. In totaal zijn er zo’n 23.750 woningen verkocht. Dit blijkt donderdag uit cijfers van de NVM, de grootste makelaarsorganisatie van Nederland. Een woning wordt nu voor gemiddeld

Twee vliegen…

Vandaag maar eens even twee vliegen in één klap. Zonet heb ik op m’n Hypothekenblog een stukje geschreven over de kosten van onderhoud van de eigen woning. VEH heeft daar onderzoek naar gedaan en kwam met pittige cijfers. Gemiddeld zou er € 400 per maand door een woningeigenaar aan onderhoud en verbetering besteed worden. Dat zijn natuurlijk gemiddelden, het is niet alsof ieder gezin € 400 per maand aan het huis uitgeeft. Het is maar net wat er in je huis moet gebeuren.