Besparen op boeterente hypotheek

hypotheekAls je een dure hypotheek hebt en die wilt oversluiten, dan moet je boeterente betalen. Tenminste, als de rentevastperiode die je hebt afgesproken nog niet afgelopen is. Je hebt immers aan de bank beloofd dat je – bijvoorbeeld – 10 jaar lang 5% betaalt. Los je nu je hypotheek af doordat je de hypotheek oversluit naar een andere bank? Omdat je daar maar 3% rente hoeft te betalen? Dan moet je de bank waar jouw hypotheek nu loopt een boete betalen. Zo staat het in de voorwaarden en zo wordt het ook uitgevoerd. Maar je kunt op die boeterente besparen!

Dat besparen kan met de zogeheten  ’ABA-constructie’. In dit artikel leg ik dat verder uit. De banken zijn niet blij met die constructie. Niet voor niets stuurt hypotheekbank Obvion haar adviseurs het dringende verzoek om aan deze constructie niet mee te werken. Omdat die maatschappelijk niet verantwoord zou zijn. Daar kun je een behoorlijke discussie over voeren. Ondertussen kun je het gewoon doen, als je een adviseur én een nieuwe bank vindt die hieraan mee wil werken. Het is bewerkelijk hoor… maar kan je dus wel geld besparen als je toch je hypotheek wilt oversluiten.

Lees ook:Besparen op je hypotheeklasten
Lees ook:Korting op je hypotheekrente door spaargeld
Lees ook:Basic is zeker zo leuk
Lees ook:Besparen op goede doelen
Lees ook:Besparen op kosten hypotheekadvies

2 reacties op “Besparen op boeterente hypotheek

  1. SIDANO

    Hier zitten toch wel wat haken en ogen aan. Laat staan het risico. Ik ben dan geen financieel-expert. Maar als je logisch nadenkt. Het moet dan echt een hele hoge boete rente zijn. Je zou dan ook kunnen overwegen om te verkopen en een ander “droomhuis” te kopen. Hoe zit het met het risico dat iemand anders het op naam zet. Is die wel betrouwbaar? En hoe gaat de belastingdienst hier mee om?

      /  
  2. Martin

    Ik vraag mij af welke bank de ABA constructie ondersteund. Iemand suggesties?

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.