Categorie: "Boeken"

Nieuw boek met bespaartips!

Bespaartips zijn altijd de moeite waard om door te nemen. Als je al een tijdje druk bezig bent met het vinden van manieren om geld te besparen kan het natuurlijk wel zijn dat je op een gegeven moment niet veel nieuws meer tegenkomt.

Aan de andere kant is ook het tegenkomen van ‘niets nieuws’ zinvol: het helpt je gewoon even herinneren aan wat je eigenlijk wel wist. Want zeg nou eerlijk: doe jij echt het maximale qua geld besparen?

Besparen op lezen: doorgeefboek

boekAls je dol bent op boeken lezen, kun je ze natuurlijk allemaal kopen. Een veel slimmere oplossing is het lidmaatschap van de openbare bibliotheek, maar iedere boekenwurm weet zelf ook wel dat je daarmee veel geld kunt besparen. Wat ook leuk is, om met een groepje vriend(inn)en je boeken aan elkaar door te geven. Door van zo’n doorgeefboek ook nog een doorgeefcadeau te maken, bespaar je bovendien op kosten van cadeautjes.

Feest…gratis kinderboek!

kinderboekenweekHet is weer feest voor gezinnen die van lezen houden. De Kinderboekenweek is begonnen, duurt van 1 tot en met 12 oktober dit jaar. Met een heel gezellig thema: Feest!

In de Kinderboekenweek worden kinderen getrakteerd op een gratis boek (als je €10 uitgeeft): het welbekende Kinderboekenweekgeschenk. Dit jaar is dat een boek van Harmen de Jonge: Zestig spiegels. Wat een goede reden om in ieder geval eens per jaar met je kind naar de boekwinkel te gaan en een boek te laten uitzoeken. Verder kun je natuurlijk prima terecht in de bibliotheek.

Nu zeg ik dat wel zo leuk, maar ik geloof dat ik het dit jaar niet ga doen. Vorig jaar togen we gezellig naar de boekhandel en allebei mijn jongens mochten een boek uitzoeken. Eerlijk gezegd weet ik niet eens zeker of ze het wel echt gelezen hebben. Ze lezen supergraag, die mannetjes van mij… in de Donald Duck. De Duckjes zwerven overal, vormen een waar spoor door ons huis.

En ach, ik ga er niet moeilijk over doen. Hoe leuk ik het ook zou vinden als ze leesboeken zouden verslinden en het een feest vonden om met me naar de bibliotheek of boekwinkel te gaan – ik kan het niet afdwingen. Strips lezen is óók lezen en dat kunnen ze allebei heel goed, dus wie ben ik dan hè?

Basisinkomen: volop in de belangstelling

Ik heb er geloof ik een nieuw stokpaardje bij: de mogelijkheden van het basisinkomen. Het is mooi om te zien hoe het overal reacties losmaakt. De één vindt het communistische onzin, of linkse naïviteit, de ander is er flink voor te porren en ziet de mogelijkheden. Ik behoor tot de laatste groep. Het boek Gratis geld voor iedereen van Rutger Bregman heb ik binnen en boeit me enorm.

Veel artikelen die over het basisinkomen geschreven worden bieden  inhoudelijk niet veel nieuws. Wat mij vooral fascineert zijn de reacties op de artikelen. Veel, fel en heel uiteenlopend. Dat is mooi! Ik merk dat ik het fijn vind om al die verschillende inzichten te overwegen en een plekje te geven in mijn meningsvorming. En ongetwijfeld ook in die van anderen. Als er maar steeds meer mensen over nadenken krijgt het vast wel weer een plek op de politieke agenda.

Meer met je geld!

Boek Meer met je geld!Het Nibud heeft een nieuw boek uitgebracht met de titel: Meer met je geld! Het boek leidt je van overzicht naar inzicht in je geldzaken en helpt je om keuzes te maken en zonodig ook actie te ondernemen. Het biedt handvaten om een eigen begroting te maken, een jaarbegroting, of een begroting per maand.

Het begint allemaal met

Doe-gedoe voor geldmazzel

Het is al eventjes uit – en ik moet eerlijk bekennen dat ik het nog niet gelezen heb. Maar daar komt snel verandering in! Het boek van Eef van Opdorp en Daniëlle Knapen is ongetwijfeld superleuk om te lezen. En leerzaam, en nuttig, want daar gaat het uiteindelijk om. Het heet Geld, gezin en geluk en het gaat… niet over besparen. Tenminste, dat woord willen ze liever vermijden, lees ik in deze recensie. Die me trouwens qua titel van het boek wel even op het verkeerde been zette, maar wel met de mooie omschrijving ‘Doe-gedoe voor geldmazzel’ kwam.

Extra besparen in het nieuwe jaar

De bezuinigingsmaatregelen vliegen ons om de oren. Helemaal deze week, met Prinsjesdag erin. Over 10 dagen gaat de btw omhoog, de zorgpremies zullen verder stijgen, het eigen risico voor de zorguitgaven, de accijnzen op sigaretten en alcohol, de belastingvrije reiskostenvergoeding staat op het punt om afgeschaft te worden… en ga zo nog maar even door.

Prachtige bespaartips


Eerlijk gezegd vind ik het best lastig om steeds weer iets nieuws te verzinnen om hier aan jullie te vertellen over besparen. Toegegeven: ik ben geen bespaarder-pur-sang. Merk steeds meer dat het vooral de geldpsychologie is die ik interessant vind. Zie veel bespaartips die ik zelf niet snel zal uitvoeren. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat jullie er niets aan kunnen hebben!

Bol.com misleidend?

Pffff wat een geneuzel over de reclame van Bol.com zeg. Die schreeuwen lekker van de daken dat ze nu geen verzendkosten rekenen. Blijkt dat alleen te gelden bij bestellingen vanaf € 20. En dat zeggen ze er in de reclamespot niet bij. Okay, dat hadden ze misschien wat duidelijker moeten communiceren, maar om er nou een officiële klacht over in te dienen bij de Reclame Code Commissie? Dat heeft één of andere site (ik ga geen naam noemen want dan heeft het voor hen nog zin ook) heeft dat dus wel gedaan. En tja, de RCC kon natuurlijk niet anders dan de klager gelijk geven.

Gratis seminar Kinderen en geld

Financiële opvoeding… je kunt er zóveel mee betekenen voor de toekomst van je kind! Als kinderen tijdens hun jeugd een aantal belangrijke geldlessen meekrijgen, hebben ze daar de rest van hun leven heel veel profijt van. Dat wil jij jouw kinderen toch niet onthouden? Maar hoe doe je dat, je kind voorbereiden op financiële zelfstandigheid? Misschien ben je er zelf ook wel niet zo goed in…

Bespaarfeestje – korting!

Vanmiddag ga ik naar een feestje. Tenminste, ik neem aan dat het een feestje wordt: de presentatie van het boek Vrolijk besparen van Marieke Henselmans. En ik lees net op eyeOpen in haar dagelijkse blog dat je het boek deze week kunt bestellen zonder verzendkosten. Dat is dan weer mooi meegenomen. Wat moet je doen?

Je geld of je leven…gratis!


Bespaarboeken zijn er volop. Mooi, want hoe meer je erover leest, hoe meer je geneigd zult zijn om ook iets met al die bespaartips te doen. Marieke Henselmans heeft net een nieuw boek uit…Vrolijk besparen. Ik krijg het binnenkort binnen en zal jullie er zeker over vertellen! Met een gratis boek is het trouwens nog extra fijn besparen. En dat wordt je nu aangeboden door Rob van Eeden en Hanneke van Veen.

Pinnen? Afschaffen!


Het boek heb ik gewoon al in huis… dat is snel… maar nog niet gelezen: Psychologeld van Anna Dijkman en Chris Zadeh. Ga ik tussen de bedrijven zeker wel doen, ben heel benieuwd of ik er iets nieuws uithaal. Sowieso vind ik het altijd erg leuk om te lezen over de psychologische aspecten van geld. De Telegraaf pakte het nieuwe boek ook op…

Open deuren

Mijn lief keek even mee toen ik op de bank zat met Goed met geld. Begon een beetje te gniffelen… ‘tsss, wat een open deuren zeg!’. Ik natuurlijk meteen op de kast – maar in feite heeft hij natuurlijk ook wel gelijk. Als je rustig, nuchter en realistisch nadenkt zijn bespaaradviezen vaak open deuren. Het is echt geen hogere wetenschap.