Helemaal niet rood staan!

Weten we het nu nog niet? Rood staan = geld lenen. Geld lenen kost geld. En in het geval van rood staan kunnen we daar nog ‘veel’ tussen zetten: rood staan kost veel geld. Sommige mensen weten dat niet, en vinden het ook niet interessant. Anderen weten het wel, maar staan toch iedere maand rood.

De PvdA vindt dat de rente op rood staan omlaag moet. Tja. Dat kunnen ze wel vinden, maar willen ze dat dan gaan opleggen aan de banken? Er is al een maximaal rentepercentage dat in rekening gebracht mag worden bij krediet. Op dit moment is dat 15%. En dus zijn er banken en andere kredietverstrekkers (postorderbedrijven!) die dat doen.

Ja, een persoonlijke lening is goedkoper. Daarvoor betaal je minder rente. En voor een doorlopend krediet ook. Maar ja, dat is allemaal bewerkelijker. Moet je een kredietaanvraag voor doen en geld heen en weer boeken. Er zijn genoeg mensen die rood staan op hun betaalrekening en toch ruim spaargeld op een andere rekening hebben staan.

Kamerlid Nijboer vindt dat de banken hier iets aan moeten doen. Ik vind vooral dat je er zelf iets aan moet doen. Zorgen dat je niet rood staat – liefst zelfs niet rood kúnt staan. Als je geld nodig hebt voor een grote aankoop: sparen. Of een persoonlijke lening afsluiten, die je dan zo snel mogelijk aflost. Moet je allemaal zelf doen. En gelukkig mag je het ook allemaal zelf beslissen. Alleen moet je er dan wel aandacht aan besteden.

Lees ook:Rood staan is zoooo duur
Lees ook:Je spekt de bank!
Lees ook:Schandalig of niet?
Lees ook:Wie gooit er nou geld weg?
Lees ook:Leenrente van 14%… of 16%

3 reacties op “Helemaal niet rood staan!

 1. de Boer

  Je hebt noodgedwongen een uitkering. Je staat in de supermarkt. Je wilt wat te eten kopen voor je kind, je kat en wie weet ook voor jezelf.
  En dan: oh nee toch, saldo staat op nul. Sorry mevrouw, zou u dat voor me willen terugzetten want het feest gaat niet door. Ik zie u over een dag of tien nog wel weer.
  Get a life!

    /  
 2. Panta Rhei

  Reactie op De Boer; er zijn maar weinig uitkeringsgerechtigden die niet genoeg te eten hebben in ons land. Of het moeten mensen zijn die niet goed met geld kunnen omgaan.

    /  
 3. sandra

  mijn partner is arbeidsongeschikt geraakt, ik heb al 13 jaar geen baan en kan ook geen werk vinden( te oud) wij moeten van 580 euro bruto in de maand rondkomen. We hebben een eigen woning, te koop gezet, maar markt werkt niet mee, het geld zit dus in de stenen, daarom krijgen we geen aanvulling tot bijstandsniveau. O ja, we moeten ook nog 3 kinderen erbij onderhouden ( boven 14 jr.)
  dit kan dus in nederland… En we hebben een lage hypotheek en gaan nooit op vakantie maar nu een uitkering van 580 euro??? Het is dus niet zo, Panta Rhei, dat we niet met geld kunnen omgaan en daarom in de problemen zitten, het is bij ons dus ziekte.

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.