Categorie: "Belasting"

Zorgtoeslag

toeslagen-aanvragenIn ons land heeft iedere inwoner de verplichting om een basiszorgverzekering af te sluiten. Dit is een verzekering die de standaardkosten dekt van bijvoorbeeld het ziekenhuis, de huisarts en de apotheek. Naast de basisverzekering kunt u een aanvullende verzekering afsluiten, maar dit is echter niet verplicht.

De overheid heeft in 2006 besloten om inwoners tegemoet te komen die de maandelijkse premie voor de basisverzekering met moeite kunnen betalen. Zij krijgen dan ook een zorgtoeslag. Deze toeslag is een financiële tegemoetkoming van de Belastingdienst. Met deze toeslag blijft de zorgverzekering voor iedereen betaalbaar. Niet iedereen heeft recht op zorgtoeslag. Of u hier recht op heeft, hangt onder meer af van de volgende zaken:

  • De hoogte van uw (toetsings)inkomen
  • De hoogte van het (toetsings)inkomen van uw eventuele partner
  • Uw leeftijd

Veel zwartspaarders melden zich bij de belastingdienst en stappen over op een witte bankrekening

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHet aantal zwartspaarders dat zich wil bekeren tot een witte bankrekening, neemt toe.  Dat is de indruk van het ministerie van Financiën, aldus een woordvoerder van het departement vrijdag in reactie op een bericht in Trouw. Sommige spijtoptanten melden zich zelfstandig bij de Belastingdienst, anderen wenden zich

Ozb stijgt sneller dan is toegestaan

file000922737309De hoogte van de onroerendezaakbelasting (ozb) stijgt dit jaar sneller dan is toegestaan. Minister Plasterk gaat verhaal halen bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Dat meldt onderzoeksinstituut COELO. De landelijke opbrengst van de ozb stijgt dit jaar namelijk met

Heb jij nog geld in een oude sok of onder je kussen?

gouden-handdruk-homeWist je dat je verplicht bent aangifte te doen van contant geld als het boven de 512 euro uitkomt! Veel mensen hadden dit op de peildatum van 1 januari waarschijnlijk niet in hun portemonnee, maar als je spaarpotjes (ook van de kinderen), boekenbonnen en het tegoed op je OV-chipkaart meetelt, komt je

Tips voor je belastingaangifte (voor 1 april!)

De Consumentenbond heeft een aantal tips op een rij gezet voor het doen van je belastingaangifte. Dat moet – zoals elk jaar – weer gebeuren voor 1 april. Als je dat niet redt, kun je ook uitstel vragen. Met één telefoontje naar de BelastingTelefoon (0800 0543) krijg je zonder opgaaf van redenen tot 1 september uitstel.

Bron: Consumentenbond

ANWB niet helemaal eerlijk?

Van de week kregen we post van de ANWB. Even vluchtig keek ik ernaar en viel mijn oog op het woord ‘assurantiebelasting‘. Beroepsdeformatie zullen we maar zeggen. En ik dacht: ‘Huh? wij hebben toch geen verzekering bij de ANWB?’. Wat blijkt: de Wegenwachtservice van de ANWB geldt als verzekering. Dat had ik me eerlijk gezegd nooit gerealiseerd.

Inkomensafhankelijke zorgpremie van de baan

Ja! Het is helemaal duidelijk nu. Het regeerakkoord is aangepast – de inkomensafhankelijke zorgpremie is weggegumd. Natuurlijk kon dat niet zomaar – dat snappen we allemaal ook wel. En toch niet met hogere belastingpercentages. Maar de heftige zorgpremie en het afschaffen van de zorgtoeslag zijn van de baan. 

Verlichting stress zorgpremie

Als je de afgelopen week slecht geslapen hebt door de berichten over de plannen van de nieuwe regering met de zorgpremie, is het handig om alles even met elkaar in samenhang te zien. Alléén maar kijken naar de enorme bedragen aan zorgpremie die je moet gaan betalen over je inkomen, zou er op zich al voor kunnen gaan zorgen dat je binnenkort zorg nodig hebt. De gevolgen van de stress die je daarvan kunt hebben. Maar hoe kun je die samenhang berekenen?

Belastingverhoging ont…wijken

Nou, het lijkt echt te gaan gebeuren: de assurantiebelasting naar 21%. Tenminste, daar zijn de heren Rutte en Samsom het over eens geworden in hun deelakkoord. En dat gaat eigenlijk iedereen behoorlijk wat geld kosten. Want verzekeringen hebben we allemaal, tenminste – als het goed is. Een autoverzekering moet simpelweg als je autorijdt. Een opstalverzekering is verplicht als je een hypotheek hebt. En als het goed is heeft iedereen ook wel een inboedel- en een aansprakelijkheidsverzekering. Allemaal polissen waarbij over de premie assurantiebelasting betaald wordt.