Basics voor besparen 4 : Minder uitgeven

En dan nu … in het vierde deel pas… komen we bij wat de meeste mensen onder ‘besparen’ verstaan. Minder geld uitgeven. Kostenposten verminderen of wegstrepen. Waar kunnen we op beknibbelen? Welke besparingen doen het minste pijn? Of leveren het meeste op?

Voor sommige mensen is het relatief gemakkelijk om minder geld uit te geven. Als je altijd heel ruim geleefd heb en veel geld uitgegeven hebt aan dingen die van de ene op de andere dag stopgezet kunnen worden is het niet zo moeilijk. Wat overigens niet wil zeggen dat het geen probleem is. Immers: een stap terug doen in de uitgaven die je gewend was is sowieso niet leuk.

Ook bij het zoeken naar besparingen in je uitgavenpatroon geldt dat je niet in het wilde weg maar van alles moet gaan doen. Als je weloverwogen te werk gaat hebben je inspanningen veel meer effect. En voorkom je dat je de verkeerde bespaarposten kiest.

Je gaat dus terug naar stap 2, waar je inzicht hebt gekregen in je inkomsten en uitgaven. Je ziet daar hoeveel je waaraan uitgeeft. Een goede graadmeter voor je bespaarmogelijkheden is een beeld van hoe anderen het doen. Dat kun je mooi bekijken via het Persoonlijk Budgetadvies van Nibud. Helemaal gratis.

Zit jij met sommige kostenposten ruim boven het gemiddelde van een soortgelijk gezin, dan is het zinvol om eens te gaan bekijken hoe dat komt. Geef je veel meer uit dan anderen aan boodschappen? Aan verzekeringen? Aan energie? Aan vervoer? Dat zijn dan de eerste onderwerpen om verder in te duiken. Daar kun je waarschijnlijk leuk besparen.

Een voordeel van de huidige economische situatie is dat je niet de enige bent die aan het besparen gaat. Er zijn heel veel mensen die in dat schuitje zitten, en een flink aantal daarvan deelt zijn of haar ervaringen op internet. Het is zeker zinvol om eens lekker te struinen door de verschillende bespaarblogs en vele bespaartips die te vinden zijn. Ongetwijfeld talloze open deuren, dingen die je allang gedaan hebt of zaken die voor jou niet van toepassing zijn. Maar je vindt op die manier vast ook veel ideetjes om geld besparen voor jou leuker of makkelijker te maken.

Lees ook:Basics voor besparen 7 – Budgetteren
Lees ook:Basics voor besparen 1: Administratie op orde
Lees ook:Besparen? Maak een plan!
Lees ook:Budget bruiloft
Lees ook:Je moet er wel wat voor doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.