Besparen? Maak een plan!

De meeste mensen willen het volgens mij eigenlijk wel: geld besparen. Eindelijk eens wat geld overhouden, of wat meer overhouden dan nu. Bij die vage wens blijft het voor velen. En dus gebeurt er niet veel. Want als je wilt besparen werkt het niet om dat alleen maar af en toe te roepen. Niet denken, maar doen! Alleen: hoe pak je dat aan?

Eigenlijk geldt voor besparen precies hetzelfde als voor elk ander doel dat je jezelf kunt stellen. Afvallen, een (andere) baan zoeken, gezonder leven, het zijn allemaal ‘voornemens’. Daar komt pas echt iets van terecht als je het doel heel concreet maakt. Bij de wens om te besparen doe je dat door eerst eens te kijken waar je op wilt besparen. Want er zijn zoveel mogelijkheden! Je kunt besparen op je boodschappen, op je energieverbruik, op cadeaus, op hobby’s,  op benzine, op verzekeringen, op kleding… en ga zo maar door. Alles waar je geld aan uitgeeft is een mogelijke bespaarpost. En vergeet ook niet de andere kant: de inkomsten. Als je die weet te vergroten houd je ook meer geld over.

Maar goed, die uitgaven dus. Om te weten waar je het beste op kunt besparen, is het belangrijk om te weten waar je nu je geld aan uitgeeft. En hoeveel dan. Dus dan ga je terugkijken: hoeveel heb ik de laatste maanden besteed aan…. Gegevens die redelijk makkelijk terug te vinden zijn door naar je bankrekening te kijken. Of de transacties over te zetten naar een online huishoudboekje. Sommige banken hebben zo’n huishoudboekje al in hun internetbankiersysteem verwerkt.

Heb je in beeld waar je geld naartoe gaat, dan kun je kijken wat je van die uitgaven vindt. Je kunt ze vergelijken met anderen, zodat je een beeld hebt van wat  ’normaal’ is. Nu is dat natuurlijk een rekbaar begrip. Normaal…tja, wat is normaal? Het is ook maar net wat jij belangrijk vindt. Daarom zet je de dingen waar je geld aan uitgeeft op volgorde van belangrijkheid. De uitgaven die onderaan bungelen in die lijst zijn de zaken waar je met het minste pijn op kunt besparen. Zo kies je de zaken uit waar je minder aan wilt gaan uitgeven.

Dat ga je vervolgens concreet maken. Niet in het algemeen roepen ‘minder uitgeven aan kleding’. Nee: je bekijkt wat je nu uitgeeft en probeert in te schatten hoeveel minder het kan. Je geeft jezelf een budget. Stel dat niet te krap af, want dan wordt besparen een straf. En dat houd je niet vol… net als afvallen door niets meer te gaan eten. Naast het stellen van een budget bedenk je hoe je gaat zorgen dat je binnen dat budget blijft, wat je daarvoor precies gaat doen. Heel concreet: ik koop alleen nieuwe schoenen als mijn oude versleten zijn. Of: ik koop alleen aanbiedingen van A-merken in de supermarkt, als de aanschaf daarmee goedkoper is dan het kopen van een huismerk. Zo kun je van alles bedenken.

Dit schrijf je allemaal op in een echt Bespaarplan. Want als je een plan hebt, is de kans dat je jouw doel bereikt veel groter!

Lees ook:Basics voor besparen 3 : Meer inkomsten mogelijk?
Lees ook:Basics voor besparen 2 : Inzicht geeft uitzicht
Lees ook:Overzicht…inzicht…rust
Lees ook:Vakantie bespaartips
Lees ook:Last van geschrap?

2 reacties op “Besparen? Maak een plan!

  1. Bellen

    Samen met mijn vriendin hebben we een soort logboek gemaakt waarin we alle uitgaven en inkomsten onder elkaar zetten en op die manier beter inzicht krijgen in wat we te besteden hebben en hoe het kan dat het elke maand net niet lukt. Ik dacht altijd dat zoiets schriftelijk bijhouden onzin was, maar toch zie ik dat ik onbewust toch teveel geld uitgeef. Mensen die ook problemen hebben rond te komen raad ik aan dit ook te doen en alles op te schrijven. Voor ons werkt het in elk geval goed en er is al wat verbetering.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.