Categorie: "Gas, water en licht"

Verraderlijke energieberekeningen

energieZo. Ik ga me maar weer eens verdiepen in de energiekosten. Onze energierekening is best hoog maar dat is niet gek. We zijn voornamelijk thuis, hebben veel computers enzo. Toch is het denk ik wel de moeite waard om eens naar ons verbruik te kijken. Dus dat is de volgende stap. De reden dat ik nu kijk is eigenlijk duurzaamheid. Gisteren op TV een discussieprogramma over klimaatverandering enzo en toen dacht ik heel beschaamd: en wij hebben nog niet eens Groene Stroom! Dat wordt toch echt wel eens tijd…

Geld terug van je energiebedrijf!

energieprijzenKijk, dat vind ik dan weer leuk nieuws tussen alle ophef over de huurverhoging die er per 1 juli aan zit te komen. Doordat het de afgelopen winter verre van koud geweest is (waarom had ik ook alweer winterbanden?) hebben we met z’n allen veel minder gas verbruikt. Maar liefst 22% minder zelfs. Tuurlijk, de verwarming hoefde niet hard te werken om het een beetje aangenaam te houden in huis. Dat scheelt behoorlijk in de uiteindelijke energiekosten die we moeten afrekenen met onze energieleveranciers.

Voor een gemiddeld huishouden scheelt dat € 120 op de jaarafrekening. Dus wie weet krijg je een leuk bedrag terug? Dat zou toch mooi meegenomen zijn. Kijk alleen wel uit met de aanpassing van je maandbedrag. Als je dat laat aanpassen naar het verbruik van vorig jaar loop je het risico dat je volgend jaar moet bijbetalen. Want het zou zomaar kunnen dat er eind dit jaar wel sneeuw en ijs is. Dan moeten we weer stoken en schiet de rekening omhoog. Kun je beter je maandbedrag wat hoger laten staan. Moeten bijbetalen is gewoon niet leuk – helemaal als je er geen reserve voor hebt kunnen vormen.

 

Bespaartips met knipoog

Natuurlijk… besparen is een serieus onderwerp. Helemaal als je móet besparen omdat je echt geld tekort komt. Toch vind ik deze tips heel leuk gedaan. Prik je door de grapjes heen, dan heb je gewoon een set hele heldere tips om geld te besparen. Ook al liggen ze behoorlijk voor de hand, je kunt ze niet vaak genoeg herhalen!

Groepsveiling voor energie

besparen energierekeningVorige week schreef ik al dat ik me zou gaan verdiepen in de mogelijkheid om te besparen op onze energierekening. Heeft overstappen naar een ander energiebedrijf zin? Mijn eerste speurtochtje leverde eigenlijk niets op: onze huidige energieleverancier stond gewoon op nummer drie in de vergelijkingen ofzo, het verschil was centenwerk. Beetje jammer, daar ga ik dus niet voor overstappen. Dan kan ik dus nog niet ervaren of overstappen van energiebedrijf nou spannend is of niet.

Nu krijg ik in mijn mailbox toevallig een bericht over een energieveiling. Eén van de initiatieven om collectief over te stappen in de hoop dat de energiebedrijven bereid zijn via zo’n veiling een extra scherp tarief aan te bieden. De Consumentenbond heeft ook zo’n soort veiling lopen. En ach, inschrijven is gratis en vrijblijvend, dus waarom niet. Veel vertrouwen in een beter aanbod heb ik eerlijk gezegd niet. Die groepsveilingen zijn al bijna standaard, het lijkt mij dat de energiebedrijven via de verschillende energievergelijkers dezelfde tarieven bieden. Maar goed, we zullen het beleven!

Overstappen van energiebedrijf… spannend?

energieprijzenHier in huis valt ook echt nog wel wat te besparen. Zo weet ik dat we vrij zijn om over te stappen naar een andere energieleverancier. Een aantal jaren geleden had ik me er eens een keer in verdiept, die energierekening en de mogelijkheden om die te verlagen. Toen ging ik de mogelijkheden van energiebedrijven vergelijken en bleek dat ik een prima deal kon maken als ik bij onze huidige energieleverancier wilde vastleggen dat we er twee jaar zouden blijven. Dat was op dat moment een prima aanbod en toch ook wel prettig: we hoefden niet over te stappen.

Die twee jaar zijn inmiddels echt wel voorbij, dus kan ik weer opnieuw de energiebedrijven gaan vergelijken. Een lucratieve vergelijking, want de prijsverschillen zijn groot. Toch is er een klein stemmetje in me dat zegt ‘weet je het wel zeker?’ en ‘krijg je daar geen gedoe mee?’ en ‘gaat dat aansluiten wel goed?’ en ‘kom je dan niet opeens zonder elektriciteit te zitten?’ Want dat laatste, dat zou echt een drama zijn.

Er zijn natuurlijk talloze mensen die ieder jaar overstappen zonder enig probleem. Maar er zijn ook mensen die bij de uiteindelijke beslissing om over te gaan naar een ander terecht komen in een administratieve hel waar ze enorm veel spijt van hebben. Wat is wijsheid? Nou ja, vergelijken kan in elk geval. Daar ga ik me de komende tijd maar eens op storten. En daar zal ik jullie natuurlijk in laten meedelen!

Goed nieuws: Energierekening gaat flink omlaag!

energieprijzenDe energierekening van Nederlandse huishoudens gaat de komende jaren met enkele tientallen euro’s per jaar omlaag, omdat netbeheerders minder moeten gaan rekenen voor het transport van elektriciteit en gas. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) woensdag bekendgemaakt. De tariefverlaging voor 2014 tot en met 2016 moet volgens een ontwerpbesluit een totale besparing opleveren van

Kun jij je energierekening elke maand nog betalen?

file000439264046Eneco, het grootste zelfstandige Nederlandse energiebedrijf, slaat alarm over het aantal onbetaalde energierekeningen. Over 2012 heeft Eneco voor 31 miljoen euro aan onbetaalde rekeningen uitstaan. Concurrenten Essent en Nuon beamen de trend.   De financiële topman van Eneco, Guido Dubbeld, wijt de slechte betaalmoraal aan de economische crisis. „Net als op de hypotheekmarkt, zien ook wij dat mensen niet meer betalen.”

De verliezen lopen mede op door

Bijna 2 miljoen mensen stappen over van energieleveranciers

Steeds meer mensen ontdekken dat overstappen van energieleverancier loont! Er waren nog nooit zoveel bedrijven en particulieren die energie hebben vergeleken en vervolgens zijn overgestapt. In totaal werden er vorig jaar 1,8 miljoen leverancierswijzigingen verwerkt door Energie Data Service Nederland, zo meldt de Volkskrant.  Het lijkt erop dat sinds de energiemarkt geliberaliseerd is,

Slapend rijk worden

Als je nou toch 50% op je energierekening zou kunnen besparen… dan tikt het wel hard aan! Tenminste, ik weet niet wat jij per maand aan energie betaalt, maar wij wel iets van € 200. Dus de helft besparen is € 100 per maand. Dat is de moeite waard… Nu zeg ík niet dat het kan, maar het is wel waar het bedrijf Qurrent je bij wil helpen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik die naam nog niet eerder tegengekomen was, tot dit artikel op Metronieuws: Alleen al door het inzicht bespaar je. Ja, dat roep ik nou ook steeds. Alleen dan over geldzaken in het algemeen, niet specifiek over energieverbruik.

Je gaat meer betalen!

 

Met alle gedoe rondom de verkiezingen zou je bijna vergeten dat er in het Lenteakkoord al een aantal afspraken zijn gemaakt die ondertussen gewoon uitgevoerd worden. Zoals de verhoging van de BTW per 1 oktober. Dat is over een ruime twee weken… je gaat dan voor veel dingen simpelweg meer betalen.