Categorie: "Vakanties en uitjes"

Voordelige uitjes vaak veel leuker!

Voordelig uitje: Park OikosWe zitten midden in de zomervakantie. Wie al een tijdje thuis is met de kinderen weet het: ze gaan zich vervelen. Dus ga je op zoek naar leuke dingen om met ze te doen. Je wordt zelf immers ook behoorlijk gaar van kids die de hele tijd roepen ‘ik weet niet wat ik kan doen…’ of ‘mama, ik vervéél me…’. Leuke uitjes mogen dan ook wel betaalbaar zijn!

Lekker samen in de herfstvakantie

herfstWe zitten midden in de herfstvakantie. Van het mooie weer moeten we het niet hebben, maar wat is het heerlijk om zomaar even een weekje lekker alleen maar met de kinderen bezig te zijn. Rustig aan, samen spelen, leuke dingen doen. Morgen gaan we naar Cinekid. Nee, niet het goedkoopste uitje dat je kunt verzinnen voor de herfstvakantie, dat is waar. Wel heb ik dagtickets gekocht en denk ik dat we daarmee wel de hele dag lekker zoet zijn met z’n drietjes. We hebben er in elk geval alledrie heel veel zin in, m’n kleine mannen en ik. Grote man moet werken.

Gratis leuke dingen doen 4 & 5 oktober

weekendwetenschapBinnenkort is het Weekend van de Wetenschap. Op 4 en 5 oktober om precies te zijn. Dan zijn er allerlei leuke activiteiten te doen die te maken hebben met wetenschap. Een deel ervan is gratis, andere niet. Als je op de site van het Weekend van de Wetenschap kijkt, kun je alle activiteiten doornemen. Bij de selectie kun je ook kiezen voor ‘gratis toegang’. Een leuk gratis dagje uit, dat ook nog hartstikke interessant en leerzaam is. Ik zeg DOEN!.

Even opletten: gratis toegang is in sommige gevallen niet voor iedereen. Bijvoorbeeld bij BodyWorlds, daar is gratis toegang voor kinderen tot 15 jaar. Volwassenen moeten dus gewoon betalen en dat is niet goedkoop geloof ik. Maar aan de andere kant.. als je er toch al heen wilde met je kinderen, dan is het wel flink goedkoper tijdens het Weekend van de Wetenschap.

Wel echt gratis is de open dag bij Estec, het testcentrum van de European Space Agency (ESA). Cool, van alles zien over de ruimtevaart… en  dat kan normaal niet, het is alleen op deze open dag toegankelijk. Wel verplicht inschrijven!

Zo zijn er nog veel meer wetenschapsinstituten open voor publiek waar je normaal niet komt. En waar allerlei activiteiten georganiseerd worden, superleuk. Hij gaat mij bij in de agenda, dat Weekend van de Wetenschap!

 

Goedkoop naar de film!

Nationale-Filmdagen-poster-kl-600x300Daar kom ik dan dus nu achter hè, vlak na het weekend. Het zijn kennelijk de Nationale Filmdagen, tot en met woensdag 24 september. En die Nationale Filmdagen, daardoor kun je veel goedkoper naar de film. Voor €5 per kaartje naar de film… dat is toch wel echt behoorlijk goedkoper dan de normale prijs.

Dus nou ja – ik had het liever voor het weekend met jullie gedeeld maar het is nog niet afgelopen. Eén van deze avonden kun je er nog van profiteren, of woensdagmiddag gezellig met de kinderen naar de film. Leuk!

Is er een adder onder het gras? Ach nee, niet echt natuurlijk. Kan me wel voorstellen dat als je nu met de kinderen naar de film gaat, je iets meer vragen krijgt straks in de herfstvakantie: mááám, gaan we naar de bios? Maar ach, consequent en duidelijk als we zijn is dat natuurlijk geen probleem.

Ga je tijdens de Nationale Filmdagen nog naar de film? Veel plezier dan! En ga je niet… dan houd je toch weer €5 per persoon in je zak…

De valkuil van het goedkope pretparkkaartje

pretparkkaartjeNog niet zo lang geleden schreef ik al dat het pretparken worst zal zijn of jij heel weinig hebt betaald voor de toegang. Natuurlijk is het mooi binnenlopen als alle gasten zo’n € 30 betalen om naar binnen te komen. Toch ben ik er redelijk van overtuigd dat zo’n Slagharen, Walibi, MoviePark, Toverland of Duinrell net zo veel – of misschien wel meer – verdient aan degenen die voor bijna niets de toegangspoort konden passeren.

Dat is iets psychologisch. Als je het volle pond betaalt voor de toegangsprijs, is de kans groot dat je verder niet veel meer wilt uitgeven in het park. Je neemt je eigen belegde broodjes, drinken en snoepjes mee. Cadeautjes kopen in de vele shops doe je niet – deze dag heeft al genoeg gekost! Ze verdienen dus de toegangsprijs aan je, maar verder ben je zuinig.

Krijg je de kaarten cadeau, gratis of bijvoorbeeld voor de helft van de normale prijs, dan heb je het gevoel dat je enorm veel voordeel hebt gehad. Daardoor – en dat geldt natuurlijk niet voor iedereen – ben je dan veel minder kritisch op de overige uitgaven tijdens het dagje uit. Een hot dog bij een kraampje? Een slush of een ijsje? Een patatje of zelfs een hele maaltijd in een restaurant? Kan allemaal prima, de kaarten kostten immers zó weinig! En oh ja, zoek maar iets leuks uit in één van die gezellige winkeltjes. Dat geld waren we anders tenslotte kwijt geweest aan de kaartjes.

Wie écht bewust bezig is met geld en op de centen moet letten, pakt het natuurlijk anders aan. Die neemt het voordeel van de goedkope kaartjes, maar brengt de dag verder door alsof ze de hoofdprijs hebben gekost. Dus toch broodjes en drinken mee. Toch geen aankopen in de shops. Dan heb je pas écht een goedkoop dagje uit.

Zie het alleen maar eens voor elkaar te krijgen. Die parken staan bol van de verleidingen, zowel op het gebied van eten en drinken, als allerlei leuke spullen om mee naar huis te nemen. Verleidingen die je zelf misschien wel prima kunt weerstaan – maar hoe zit het met de kinderen? Die worden gebombardeerd met allerlei lekkers en moois dat ze allemaal graag willen hebben. Hoe bestand ben jij dan tegen het gezeur dat daaruit voortkomt? En heb je dan nog wel een leuke dag?

Volle prijs voor pretpark? Nee joh!

slagharenElke keer schrik ik nog steeds als ik de ticketprijzen zie voor pretparken. Vandaag nog. Langs de weg een coole poster voor Walibi. Bestel je kaarten online… vanaf maar € 27,50. Máár € 27,50? Dat zou ik toch niet máár willen noemen. Dat kost je voor een  gezin met papa, mama en twee kids máár € 110. Om binnen te komen.

Enigszins verdedigend denk ik dan ook weer: je hebt wel een hele dag toegang tot alle attracties natuurlijk. Zoveel rondjes attracties op de kermis – dan ben je nog wel wat meer kwijt. Dat is ook weer zo. Maar toch. Wat een geld.

Goed nieuws is dan wel weer dat er voor pretparken en andere populaire attracties zoveel kortingsacties lopen, dat het eigenlijk idioot is om de volle mep te betalen aan de kassa. Vorig week was het wel even lachen met een actie voor Slagharen. Via de Duitse versie van de site kon je kaarten bestellen voor € 3 per persoon. Kijk, dan wordt het leuk. Helemaal als je toch al in de planning had zitten om naar Slagharen toe te gaan in deze vakantie. Het ging dan ook hard rond op internet.

Maar zo krijg je ook kortingskaarten voor pretparken bij supermarkten en drogisten. Kun je kijken of je via Vakantieveiling.nl of een andere veilingsite een mooie deal kunt scoren. Tip: bepaal van tevoren goed wat je maximaal wilt betalen en ga daar ook niet overheen! Je zult niet de eerste zijn die zich laat verleiden tot veel te hoog bieden. Ook op Marktplaats worden vaak kaarten met korting aangeboden, al vind het persoonlijk nog wel spannend om daar dan iets mee te doen. Via Marktplaats koop ik toch liever door naar de verkoper toe te rijden.

Hoe dan ook: het is nagenoeg nooit nodig om de volle prijs te betalen voor een pretpark. Of het nou Slagharen is, Hellendoorn, Walibi, Toverland, Drievliet, Duinrell, Dolfinarium… en ga zo nog maar even door. En het grappige is: dat hoeft van die pretparken volgens mij ook helemaal niet. Als je maar komt. Maar daar ga ik in een andere blog verder op in.

Goedkope uitjes: ga naar buiten!

picknickNog heel even en de scholen hebben vakantie. Zes hele weken voor de basisscholen, zes hele weken om de kinderen te vermaken. Lang niet iedereen heeft de centen om meerdere weken op reis te gaan. Toch zullen ook de gezinnen met minder geld er wel op uit willen gaan. Wat zijn nou goedkope uitjes?

Laat het doel zijn dat het gratis is. Want ook zonder geld uit te geven aan hoge toegangsprijzen voor pretparken en dierentuinen kun je een geweldige dag hebben met je kinderen. Kinderboerderijen zijn vaak gratis toegankelijk. Parken, meertjes, recreatiestrandjes, strand, duinen… ga lekker naar buiten!

Boterhammen, fruit en drinken mee, dan kun je lekker picknicken met z’n allen. Dat hoeft niet eens ver van huis te zijn: het grasveld voor de deur is ook prima. Bal mee en lekker spelen met ze. Boek mee en voorlezen in het gras. Het kan allemaal heel goedkoop, en waarschijnlijk is het aan het eind van de dag leuker dan een druk pretpark met lange wachtrijen voor heel veel geld.

 

Besparen op ijsjes

ijskaartZo, we zullen er weer eens een lekkere dooddoener ingooien. Besparen is voor een enorm gedeelte een kwestie van karakter. Je niet schamen om minder uit te willen geven dan een ander. Het geen probleem vinden om ‘nee’ te zeggen tegen je kinderen. Tevreden te zijn met een goedkoper alternatief. Ook als het bijvoorbeeld om ijsjes gaat. De vakantie komt eraan, dat wordt weer lekker veel ijsjes eten tenslotte!

Als je weinig te besteden hebt, hoeft dat niet te betekenen dat je de kinderen geen ijsje kunt geven. Dat kan alleen wel een heel simpel waterijsje uit je eigen vriezer zijn, in plaats van een Magnum bij de snackbar. Van die simpele zelf-bevries-ijsjes, van die langwerpige plasticjes, ideaal vind ik ze. Mijn kids zijn er dol op, ook al is het niet meer dan bevroren limonade. En je hebt er … weet ik het, 10 voor €0,50 ofzo? Alleen nemen niet alle kinderen daar genoegen mee. Voor sommigen moet en zal het een Magnum zijn. Of zoiets. Tja.

IJsjes, dat is nou echt zo’n impulsproduct. Je loopt langs de snackbar en hebt opeens een onbedwingbare zin in ijs. Dat ga je kopen bij de snackbar, ook al is het in de supermarkt ernaast natuurlijk veel goedkoper. Een pak ijs voor de prijs van één los ijsje. Maar toch. Dan zit je met de rest van het pak, en je was niet onderweg naar huis. Ook als je met genoeg mensen bent om het hele pak op te maken heb je dan het probleem dat iedereen iets anders wil. Dus is het handiger om losse ijsjes bij de snackbar te halen. Erg slim qua centen is het alleen niet.

Besparen met vakantieveiling.. of toch niet?

vakantieveilingenZelf heb ik er nog nooit iets actiefs mee gedaan, met de o zo populaire vakantieveilingen. Tenminste, zelf niet meegedaan aan een veiling. Een lief vriendinnetje van mij is er wel behoorlijk actief mee en zo zijn we laatst met vier vriendinnen naar een onbeperkt-zelf-pizza’s bakken tent geweest in Amsterdam – Studio Westerpark. Was superleuk en kostte geen drol. Dus ja, het kan wel zin hebben. Dit was een kadootje voor de verjaardag van één van de meiden: origineel, superleuke avond en hartstikke low-budget. En toch heb ik me nog niet op Vakantieveilingen.nl gewaagd. Gewoon net voor die link voor de allereerste keer het siteadres ingevoerd.

Waarom eigenlijk niet? Ik durf het niet te zeggen. Heb genoeg verhalen gehoord van mensen die er iets hadden ‘gewonnen‘ dat dan uiteindelijk helemaal niet zo goedkoop bleek. Een beetje gek ook: ‘gefeliciteerd, u heeft de veiling gewonnen’ – je betaalt er natuurlijk gewoon voor. Niks gewonnen hoor. Gewoon betaald.

Misschien is het vooral dat ik denk dat je op zo’n site verleid wordt tot het doen van uitgaven die je anders nooit zou doen. Omdat het zo goedkoop is. Of zou kunnen zijn, want met een veiling weet je nog helemaal niet of het goedkoop zal zijn. En ach, die paar euro meer bieden kan ook nog wel. Want ondertussen heb je natuurlijk al enorm veel zin in dat uitje waar je op aan het bieden bent. En maakt die paar euro je niet zoveel meer uit. Terwijl je – als je er vooraf over had nagedacht – die prijs er misschien helemaal niet echt voor over had. Of erger – je dat geld eigenlijk helemaal niet hebt.

Kijk, heb je nou plannen om bijvoorbeeld naar De Efteling te gaan en je vindt een veiling waar je kaartjes voor zo’n attractiepark veel goedkoper kan krijgen dan aan de kassa… ja, dan heb je er echt iets aan. Als je dan ook een grens stelt aan de prijs die je wilt betalen. En je aan die grens houdt. Want ook op vakantieveilingen draait het uiteindelijk natuurlijk om discipline.

Lang leve de kringloop

kringloopHet was even stil, ik was een lekker weekje weg. In een stacaravan, om uit te proberen, en die hebben we nog aangeschaft ook! Ik ben helemaal gelukkig met dit heerlijke plekje om onze vrije tijd te gaan doorbrengen. En ook helemaal gelukkig dat ik nu een reden heb om naar de kringloopwinkel te gaan. Eerder kwam ik er weleens binnen maar ging ook zonder spullen weer naar buiten – als ik niets nodig heb koop ik niet snel iets. Zelfs als het bijna niets kost. Maar nu… nu heb ik wel dingen nodig! En die wil ik zo weinig mogelijk nieuw kopen, vind het een regelrecht feestje om voor heel weinig nog prima spullen uit de kringloopwinkel naar onze stacaravan te brengen.

Geld besparen op je vakantie

Nu het zo koud en grijs blijft in ons koude kikkerlandje, krijgen veel mensen behoefte aan een lekkere zonvakantie. Maar in deze crisistijd is vakantie een luxe en één van de dingen waar op bezuinigd kan worden. Daarom zet besparen blog een drie tips

Goedkoop treinuitje in de herfstvakantie!

Kijk, dat vind ik nou mooi meegenomen. Volgende week hebben mijn kids herfstvakantie, en gaan we lekker een paar dagen naar m’n ouders. Die wonen alleen aan de andere kant van het land. Normaal gesproken ga ik met de auto. Alleen komt mijn lief nu de volgende dag achter ons aan, en leek het me wat overdreven om daar met twee auto’s te zijn. En dus bovendien met twee auto’s achter elkaar terug te rijden.