Categorie: "Kinderen"

Voordelige uitjes vaak veel leuker!

Voordelig uitje: Park OikosWe zitten midden in de zomervakantie. Wie al een tijdje thuis is met de kinderen weet het: ze gaan zich vervelen. Dus ga je op zoek naar leuke dingen om met ze te doen. Je wordt zelf immers ook behoorlijk gaar van kids die de hele tijd roepen ‘ik weet niet wat ik kan doen…’ of ‘mama, ik vervéél me…’. Leuke uitjes mogen dan ook wel betaalbaar zijn!

Voed je kinderen op!

woedendkindJe kent het vast wel. Kinderen in winkels die dreinen om hun zin te krijgen. Vooral in de Bart Smit of Intertoys. Moeders die zich kapot schamen en er maar aan toegeven omdat ze van het gezeur af willen zijn. En wat voor signaal geven ze daarmee af?

Geld cadeau voor oud-studenten?

studieschuldHet nieuwe leenstelsel voor studenten heeft natuurlijk nogal wat voeten in de aarde. Het komt er echt van, de politiek is het erover eens, per september is er geen sprake meer van geld cadeau voor studenten. Geen gratis basisbeurs meer – je zal moeten lenen om te studeren. Dat is nogal wat, dus proberen ze de voorwaarden wel zo soepel mogelijk te maken. Zodat het niet onmogelijk wordt om te gaan studeren als je geen geld hebt. Of dat je voor je leven aan de grond zit als je geen goed betaalde baan vindt na je studie. De terugbetalingscondities zijn dan ook ronduit vriendelijk. Zó vriendelijk dat het zelfs zo kan uitpakken dat je alsnog geld cadeau krijgt na je afstuderen.

Gratis sport uitproberen voor kids

Grappig initiatief! Andere spelen: een aantal onbekende sporten die je gratis kunt uitproberen als je tussen 7 en 14 jaar bent. Misschien leuk voor jouw kids, om ze eens iets anders te laten zien dan het eeuwige voetbal.  En ja, het is echt gratis – voor zover ik kan zien. Kijk maar eens op de website van Andere spelen!

Recycle Sint en Freesint

recyclesintNog twee nachtjes, dan is het alweer pakjesavond. Nu onze mannen het grote geheim kennen is het magische er wel vanaf bij mij moet ik zeggen. Maar goed, het wordt natuurlijk evengoed gezellig. Met cadeautjes die ze écht willen hebben, dus ik maak me geen zorgen over ongebruikt speelgoed. Dat probleem is er vooral bij jongere kids volgens mij.

Slimme tips voor kinderfeestjes

Minecraft slider printpret2-785x180Het is hier even ‘kinderfeestjes-seizoen’. M’n jongste heeft nog geen feestje gevierd voor zijn verjaardag die al in augustus was, en de oudste is volgende week jarig. Dus mijn feestjesbrein is weer volop aan het werk, heerlijk hoor! Nu doen wij één feest voor de mannen samen, dus doen we het niet al te budgetvriendelijk deze keer. Al ben ik er ook 100% van overtuigd dat kinderfeestjes niet duur hoeven te zijn hoor!

Lekker samen in de herfstvakantie

herfstWe zitten midden in de herfstvakantie. Van het mooie weer moeten we het niet hebben, maar wat is het heerlijk om zomaar even een weekje lekker alleen maar met de kinderen bezig te zijn. Rustig aan, samen spelen, leuke dingen doen. Morgen gaan we naar Cinekid. Nee, niet het goedkoopste uitje dat je kunt verzinnen voor de herfstvakantie, dat is waar. Wel heb ik dagtickets gekocht en denk ik dat we daarmee wel de hele dag lekker zoet zijn met z’n drietjes. We hebben er in elk geval alledrie heel veel zin in, m’n kleine mannen en ik. Grote man moet werken.

Feest…gratis kinderboek!

kinderboekenweekHet is weer feest voor gezinnen die van lezen houden. De Kinderboekenweek is begonnen, duurt van 1 tot en met 12 oktober dit jaar. Met een heel gezellig thema: Feest!

In de Kinderboekenweek worden kinderen getrakteerd op een gratis boek (als je €10 uitgeeft): het welbekende Kinderboekenweekgeschenk. Dit jaar is dat een boek van Harmen de Jonge: Zestig spiegels. Wat een goede reden om in ieder geval eens per jaar met je kind naar de boekwinkel te gaan en een boek te laten uitzoeken. Verder kun je natuurlijk prima terecht in de bibliotheek.

Nu zeg ik dat wel zo leuk, maar ik geloof dat ik het dit jaar niet ga doen. Vorig jaar togen we gezellig naar de boekhandel en allebei mijn jongens mochten een boek uitzoeken. Eerlijk gezegd weet ik niet eens zeker of ze het wel echt gelezen hebben. Ze lezen supergraag, die mannetjes van mij… in de Donald Duck. De Duckjes zwerven overal, vormen een waar spoor door ons huis.

En ach, ik ga er niet moeilijk over doen. Hoe leuk ik het ook zou vinden als ze leesboeken zouden verslinden en het een feest vonden om met me naar de bibliotheek of boekwinkel te gaan – ik kan het niet afdwingen. Strips lezen is óók lezen en dat kunnen ze allebei heel goed, dus wie ben ik dan hè?

Hoe nodig is nieuw?

schoolspullenVeel gezinnen hebben gewoontes om op specifieke momenten nieuwe spullen te kopen. Eén van die momenten is het begin van het schooljaar. Hét moment voor een nieuw fruitbakje, een nieuwe drinkfles, broodtrommel of gymtas. En ach, ook nieuwe multomappen, pennen en potloden. Een schooltas misschien, en ga zo maar door. Een verjaardag is hét moment voor nieuwe kleding, net als Kerst- en andere feestdagen. Aan de ene kant is het een mooi systeem: buiten de speciale momenten geen gedoe, iedereen weet wanneer er iets nieuws gekocht kan worden.

De vraag is alleen: hoe nodig is het om al die spullen steeds nieuw te kopen? Heeft je kind niet nog meer dan genoeg prima kleren in de kast liggen, waardoor het eigenlijk niet nodig is om een nieuwe broek te kopen voor Kerst? Waarschijnlijk wel. De broodtrommel van vorig schooljaar, is daar iets mis mee? De rugzak, is die te klein of stuk? Waarschijnlijk niet. Dan is het dus helemaal niet nodig om die spullen nieuw te kopen. Natuurlijk, leuk is het wel. Een glanzend nieuw fruitbakje. Een multomap met de meest hippe trendopdruk. Een smetteloos wit overhempje aan de feesttafel. Ja, leuk is het zeker. En als je genoeg geld te besteden hebt is het ook logisch dat je dat soort dingen doet.

Maar: heb je minder geld te besteden dan voorheen? Moet je besparen om rond te kunnen komen? Dan kun je deze aankopen prima laten. En ja, dat kun je de kinderen ook prima uitleggen. Je doet ze niets tekort als je onnodige aankopen achterwege laat. Sterker nog, je leert ze een hele belangrijke financiële les. Dat je geen onnodige uitgaven doet als je het geld daar niet voor hebt. Dat je moet rondkomen met wat je binnenkrijgt. En dat je echt niet ongelukkiger wordt zonder nieuwe gymtas. Zéker niet als papa een paar keer extra met je gaat voetballen buiten!

De valkuil van het goedkope pretparkkaartje

pretparkkaartjeNog niet zo lang geleden schreef ik al dat het pretparken worst zal zijn of jij heel weinig hebt betaald voor de toegang. Natuurlijk is het mooi binnenlopen als alle gasten zo’n € 30 betalen om naar binnen te komen. Toch ben ik er redelijk van overtuigd dat zo’n Slagharen, Walibi, MoviePark, Toverland of Duinrell net zo veel – of misschien wel meer – verdient aan degenen die voor bijna niets de toegangspoort konden passeren.

Dat is iets psychologisch. Als je het volle pond betaalt voor de toegangsprijs, is de kans groot dat je verder niet veel meer wilt uitgeven in het park. Je neemt je eigen belegde broodjes, drinken en snoepjes mee. Cadeautjes kopen in de vele shops doe je niet – deze dag heeft al genoeg gekost! Ze verdienen dus de toegangsprijs aan je, maar verder ben je zuinig.

Krijg je de kaarten cadeau, gratis of bijvoorbeeld voor de helft van de normale prijs, dan heb je het gevoel dat je enorm veel voordeel hebt gehad. Daardoor – en dat geldt natuurlijk niet voor iedereen – ben je dan veel minder kritisch op de overige uitgaven tijdens het dagje uit. Een hot dog bij een kraampje? Een slush of een ijsje? Een patatje of zelfs een hele maaltijd in een restaurant? Kan allemaal prima, de kaarten kostten immers zó weinig! En oh ja, zoek maar iets leuks uit in één van die gezellige winkeltjes. Dat geld waren we anders tenslotte kwijt geweest aan de kaartjes.

Wie écht bewust bezig is met geld en op de centen moet letten, pakt het natuurlijk anders aan. Die neemt het voordeel van de goedkope kaartjes, maar brengt de dag verder door alsof ze de hoofdprijs hebben gekost. Dus toch broodjes en drinken mee. Toch geen aankopen in de shops. Dan heb je pas écht een goedkoop dagje uit.

Zie het alleen maar eens voor elkaar te krijgen. Die parken staan bol van de verleidingen, zowel op het gebied van eten en drinken, als allerlei leuke spullen om mee naar huis te nemen. Verleidingen die je zelf misschien wel prima kunt weerstaan – maar hoe zit het met de kinderen? Die worden gebombardeerd met allerlei lekkers en moois dat ze allemaal graag willen hebben. Hoe bestand ben jij dan tegen het gezeur dat daaruit voortkomt? En heb je dan nog wel een leuke dag?

Volle prijs voor pretpark? Nee joh!

slagharenElke keer schrik ik nog steeds als ik de ticketprijzen zie voor pretparken. Vandaag nog. Langs de weg een coole poster voor Walibi. Bestel je kaarten online… vanaf maar € 27,50. Máár € 27,50? Dat zou ik toch niet máár willen noemen. Dat kost je voor een  gezin met papa, mama en twee kids máár € 110. Om binnen te komen.

Enigszins verdedigend denk ik dan ook weer: je hebt wel een hele dag toegang tot alle attracties natuurlijk. Zoveel rondjes attracties op de kermis – dan ben je nog wel wat meer kwijt. Dat is ook weer zo. Maar toch. Wat een geld.

Goed nieuws is dan wel weer dat er voor pretparken en andere populaire attracties zoveel kortingsacties lopen, dat het eigenlijk idioot is om de volle mep te betalen aan de kassa. Vorig week was het wel even lachen met een actie voor Slagharen. Via de Duitse versie van de site kon je kaarten bestellen voor € 3 per persoon. Kijk, dan wordt het leuk. Helemaal als je toch al in de planning had zitten om naar Slagharen toe te gaan in deze vakantie. Het ging dan ook hard rond op internet.

Maar zo krijg je ook kortingskaarten voor pretparken bij supermarkten en drogisten. Kun je kijken of je via Vakantieveiling.nl of een andere veilingsite een mooie deal kunt scoren. Tip: bepaal van tevoren goed wat je maximaal wilt betalen en ga daar ook niet overheen! Je zult niet de eerste zijn die zich laat verleiden tot veel te hoog bieden. Ook op Marktplaats worden vaak kaarten met korting aangeboden, al vind het persoonlijk nog wel spannend om daar dan iets mee te doen. Via Marktplaats koop ik toch liever door naar de verkoper toe te rijden.

Hoe dan ook: het is nagenoeg nooit nodig om de volle prijs te betalen voor een pretpark. Of het nou Slagharen is, Hellendoorn, Walibi, Toverland, Drievliet, Duinrell, Dolfinarium… en ga zo nog maar even door. En het grappige is: dat hoeft van die pretparken volgens mij ook helemaal niet. Als je maar komt. Maar daar ga ik in een andere blog verder op in.

Over commercie voor de kids gesproken

koekjes_kleinGisteren een mooi voorbeeld van commercie voor kids. Ik ging met m’n jongste (7 jaar) even een paar boodschapjes halen, en hij mocht een koekje uitzoeken.  Na lang dubben voor het koekjesschap – ik had inmiddels de andere boodschappen bij elkaar gesprokkeld – was hij eruit: de Prince koekjes met vanillevulling. Lekker ja, leuk plan. Maarrrr soortgelijke koekjes liggen ook onderin bij de merkloze artikelen (of ik moet eigenlijk zeggen onbekende merken), voor véél minder geld. Om precies te zijn: Prince was € 1,67, de andere € 0,49. Dat scheelt enorm – ongeveer de hoeveelheid zakgeld die m’n mannetje per week krijgt. Desondanks wilde hij de Prince koekjes, want die hadden goud (vertaling: Goût vanille) en de andere niet.

Ik besloot te gaan voor een vergelijkend warenonderzoek. Allebei de pakken gekocht om allebei tegelijk te proeven. Met als afspraak dat als we de Prince nou echt niet heel veel lekkerder vonden dan de Brink, dat het de volgende keer de goedkope werden. Natuurlijk vond mijnheer zelf de Prince koekjes het lekkerst. Tja, daar zat een afdruk van een prins in geponst. Gelukkig had ik nog twee mannen rondlopen en die vonden ze ongeveer even lekker. Ikzelf ook. Ja, enig smaakverschil was er wel – maar niet drie-dubbel-zo-lekker. Wil hij de volgende keer toch de Prince? Mag hij van zijn zakgeld het verschil betalen…

Pasen in bespaarmodus

pasenFeestdagen zijn voor veel mensen een crime als ze geld willen besparen. Want feestdagen, die moeten gezellig zijn. En gezellig worden ze alleen maar als je er veel geld aan uitgeeft. Echt? Nee, onzin natuurlijk. Het barst alleen van de reclames die je dat wel doen geloven.

Dat is zo met Kerst, en zeker ook met Pasen. Het Paasweekend staat voor de deur en de rustieke broden en roomboterkuikens vliegen je om de oren. Heb je ze nodig om leuke Paasdagen te hebben? Welnee!

Natuurlijk is er niets mis mee om je best te doen met Pasen. Decoratie kun je duur kopen – veel goedkoper (en leuker) is om de versiering zelf te maken. En hergebruiken wat je vorig jaar had. De Paasknutsels van de kinderen van vele jaren komen bij ons ieder jaar te voorschijn. Superleuk en … gratis! Tot slot: Pasen is lente: ga naar buiten en haal je decoratie uit de natuur!

Een Paasontbijt, Paasbrunch of Paaslunch vind ik persoonlijk bijzonder gezellig. Al jaren organiseren we iets met een stel vrienden. Lekkere – en dat zijn niet perse dure – dingen op tafel (de gasten nemen ook wat mee), kinderen eten wat en gaan hun gang. De papa’s en mama’s leunen lekker lang achterover en hebben alle tijd om fijn te kletsen. Helemaal goed wat mij betreft!

Kassa voor Koningsdag

kassaOh ja, Koningsdag… niet meer Koninginnedag… ik ben benieuwd hoeveel jaar het gaat duren voordat ik daar aan gewend ben… Hoe dan ook, deze actie van ABN Amro vind ik leuk: een gratis kassabox af te halen op de kantoren, waar kinderen hun vrijmarktopbrengst in kunnen bewaren. Leuk bedacht, daar houd ik van.

Natuurlijk kun je dan gaan gallen dat kinderen beter een heuptas kunnen gebruiken, omdat zo’n kassa ook wel makkelijk gestolen wordt. Tja. Zit natuurlijk best wat in, maar kom op – je laat je kids toch niet alleen op dat kleedje zitten op Koningsdag? Daar ga je toch lekker bij zitten? In alle vroegte uit de veren om een plekje te bemachtigen waar tenminste wat publiek langskomt…

Ik zal jullie eerlijk zeggen: persoonlijk begin ik er niet aan, onze overbodige spullen verkopen op Koningsdag. Maar voor wie dat wel leuk vindt, omdat met de kids te doen, vind ik deze kassa een leuk idee. Alleen zeg ik er ook bij: laten ze het op de vrijmarkt verdiende geld alsjeblieft niet op een spaarrekening bij ABN Amro zetten. Want daar krijg je echt niet genoeg rente.