Categorie: "Algemeen"

5 manieren om te besparen op een echtscheiding

Wie gaat scheiden is in ons land zeker niet de enige: maar liefst één derde van de huwelijken loopt in Nederland uit op een scheiding. Desondanks is het voor veel mensen lastig om in te schatten wat er precies bij een echtscheiding komt kijken. Er moet immers niet alleen veel geregeld worden, maar ook de emoties kunnen hoog oplopen. Bovendien gaat er op verschillende gebieden veel veranderen, waarvan het financiële vlak misschien wel hetgeen is dat de meeste stress oplevert. Je krijgt immers toch te maken met een wijziging in inkomsten en andere financiële aspecten.

Tips voor besparing op de energierekening

Kijk jij ook niet zo nauw op een graad meer op de thermostaat en is het iedere keer weer flink schrikken als de energierekening op de mat valt? Hier volgen 7 nuttige tips die je helpen om fors te besparen op je energierekening.

Besparen op je drukwerk

Heb je een nieuwe huisstijl? Of sta je binnenkort op een beurs? Dan is goed drukwerk onmisbaar! Als je niet uitkijkt, wordt het al gauw duur. Toch zijn er genoeg slimmigheden waarmee je kunt besparen op je drukwerk.

Bij het lanceren van een nieuwe huisstijl horen onder andere nieuwe visitekaartjes. Voor al je collega’s bestel je een nieuw kaartje. Koop je deze los, dan betaal je iedere keer opnieuw de instelkosten van de drukpers. Daarom is het voor jou een stuk voordeliger om al deze kaartjes in één keer te bestellen. Je kunt dan gebruik maken van de zogenoemde combinatiekorting van online drukkerij Reclameland. Bestel je 10 verschillende versies, dan bespaar je maar liefst 26% op de prijs.

Besparen met een online administratie

Het voordeel van een online administratie wordt door steeds meer ondernemers gezien. Een overstap van traditioneel naar online boekhouden, zorgt namelijk voor een enorme efficiencyslag in het ondernemerschap. Daarnaast kan een online administratie ondernemers vaak geld besparen.

Slimme administratie met een online boekhouder
Veel ondernemers zijn op zoek naar manieren om kosten te besparen. Bijvoorbeeld door een andere vorm van administratie, zoals zelf online boekhouden met behulp van boekhoudsoftware. Maar is het slim om de boekhouder volledig te schrappen? Een boekhouder werkt vaak voor meerdere bedrijven in dezelfde branche en heeft dus een enorm kennisniveau. Deze schat aan kennis en ervaring over de branche, wet- en regelgeving en regelingen van de Belastingdienst is niet door software te vervangen. Er zijn steeds meer partijen die in de vorm van een online boekhouder het gemak van online boekhouden combineren met de kennis en ervaring van experts.  Daarnaast kan een online boekhouder je helpen kosten te besparen en wel om de volgende redenen:

Beter iemand betalen dan zelf doen?

geldenrechtVoor Geld & Recht schreef ik deze column: Zelf doen of juist uitbesteden? Als je ‘m even leest weet je wat ik wil zeggen en dat wil ik hier natuurlijk ook even kwijt. Dat het niet altijd het slimste is om alle diensten op te zeggen en alles wat ook maar een beetje kan zelf te gaan doen, als je moet besparen. Voor sommige dingen kun je beter iemand betalen dan dat je er zelf heel veel uren in gaat steken. Vooral als je die uren zelf zou kunnen omzetten in verdiensten.

Ik weet het, die luxe heeft niet iedereen: de mogelijkheid om uren om te zetten in inkomsten. Een vak of vaardigheid waarmee je extra geld kunt verdienen als je de tijd hebt. Aan de andere kant: als je creatief nadenkt kun je soms op betaalde activiteiten komen waar een ander niet over nadenkt. Zo weet ik dat een kennis van mij betaald ging strijken toen ze krap zat. Een strijkservice, mooi toch? Zij vond strijken leuk, kon het voor de TV doen terwijl de kinderen sliepen, en kreeg zo wat extra geld in het laatje. Als je nou met die uurtjes strijken een schilder kunt betalen voor strak schilderwerk waar jij helemaal niet blij van wordt, dan is iedereen blij.

Voor die extra verdiensten in de extra uren hoeven we dus niet alleen te denken aan een ‘baan‘. Juist niet. Banen zijn doorgaans niet zo flexibel dat je zomaar wat extra uren kunt werken als je daar tijd voor en zin in hebt. Je kunt dat beter zoeken in freelance werk, eigen ondernemerschap, geld verdienen met iets dat je leuk vindt. En met dat geld iemand betalen voor dingen die jij helemaal niet leuk vindt. Dat is het idee.

Nieuwe bespaartips?

besparenEerder deze maand schreef ik voor Geld & Recht de column “Brengen bespaartips nog iets nieuws?” Deze vraag speelt natuurlijk regelmatig door mijn hoofd, ook als ik weer een blogje ga schrijven. Wat heb ik nou nog voor nieuws te melden aan bespaartips? Voor m’n gevoel kom ik weinig nieuws meer tegen. En heb ik soms het idee dat ik alles al een keer opgeschreven heb. Maar dan realiseer ik me nog maar eens dat het natuurlijk onzin is. Bespaartips opschrijven is altijd goed.

Waarom? Nou ja, misschien is het voor jou niets nieuws wat je leest, maar voor een ander wel. En iedere lezer die er iets mee kan is er één, ja toch? Bovendien is het ook handig om soms weer eens gewezen te worden op iets dat je allang wist. Gewoon om je er weer wat meer van bewust te zijn. En misschien deze keer wel echt iets mee te doen.

Ik ben een groot voorstander van een soort van ambassadeurs. Het liefst de mensen die op artikelen met bespaartips reageren met ‘heb je ook nog iets origineels?’, of ‘denk je nou echt dat ik dit nog niet wist?’, dat soort opmerkingen. Waar een auteur niets mee kan, omdat … zie boven. Als zij nou eens allemaal bespaar-ambassadeur worden. Anderen helpen met de vele bespaartips die zij inmiddels al in hun hoofd hebben zitten. Persoonlijk, in de eigen omgeving. Of hier natuurlijk. Leuke bespaartips zijn altijd welkom in de reacties of via [email protected]

Kijk op geld…. aan de slag!

Heb jij je geldzaken redelijk op orde of is het bij jou een rommeltje met je papieren? Heb je overzicht over je financiën of heb je geen idee hoeveel je te besteden hebt en waar je geld naartoe gaat? Als je de verschillende afleveringen van het programma Kijk op geld volgt en meedoet, dan kun je daar vast veel aan hebben. En als jij het wel allemaal in beeld hebt… geef het dan door aan anderen!

Toch hópen ze wel dat je gek bent!

ikbentochnietgekMooie column van Olaf Simonse op OverGeld. Over hoe hij een laptop ging kopen bij… ik ben toch niet gék!… en zomaar opeens € 120 teveel zou hebben uitgegeven als hij niet extreem goed had opgelet.  Idiote gang van zaken. Kijk ook eens even naar het advies om de laptop na bijna twee jaar te laten vallen en een beroep te doen op de bijgekochte garantie. Nou já!

Het griezelige hiervan vind ik dat maar weer blijkt dat dit soort winkelketens dus hopen dat je toch wel gek bent. Dat je afkomt op de schreeuwerige reclames van laagste prijzen en bodemprijzen en megakortingen en weet ik veel wat. En als je dan eenmaal binnen bent, dat je dan niet meer nadenkt. Je wordt met een vlotte babbel geholpen en voordat je het weet ben je veel meer kwijt dan je bedacht had.

De moraal van dit verhaal? Altijd blijven opletten. Altijd kritisch blijven op waar je ja tegen zegt. Je niet schamen om vragen te stellen die de ander in jouw ogen misschien als dom zou kunnen bestempelen. Jij bent de klant, jij komt je geld uitgeven, jij bent koning. Geen enkele vraag is dom en juist de meest voor de hand liggende kunnen vaak niet eens beantwoord worden. Want wie verzint het: een computer gebruiksklaar maken… wie is er nou gek?

De nieuwste gadgets in de veiling

logo-mrveiling

In deze tijden van onzekerheid is besparen noodzakelijk. Maar wat nu als je dringend een nieuwe laptop nodig hebt? Je bent al snel zo’n duizend euro kwijt. Of toch niet? Bij de nieuwe centenveilingenwebsite MrVeiling.nl kun je al een nieuwe MacBook Pro winnen voor maar €36,68. Dat is maar liefst een besparing van 98%.

Opruimen met Marktplaats

marktplaatsKoop je spullen bij de kringloopwinkel, moet je die kwijt in je schuur. Die staat eigenlijk best wel vol…dus ben ik eindelijk eens die te kleine kinderfietsjes op Marktplaats gaan zetten. De eerste is vanmorgen opgehaald, dat gaat lekker! Verkopen via Marktplaats loopt natuurlijk niet altijd soepel – kopers die niet komen opdagen of niets meer laten horen, dat zijn de mindere dingen. Maar goed, je raakt als het even meezit wel wat spullen kwijt en krijgt er nog wat euro’s voor ook. Dat is toch mooi meegenomen.

Het zou zomaar kunnen dat ik nog wat andere spullen ga proberen kwijt te raken via Marktplaats. Wegbrengen naar de kringloop kan altijd nog, als blijkt dat niemand het wil hebben. Want of het nou door die caravan komt of door de voorjaarskriebels… ik heb de behoefte om op te ruimen. En als dat opruimen dan ook nog wat geld oplevert ben ik helemaal blij!

Lang leve de kringloop

kringloopHet was even stil, ik was een lekker weekje weg. In een stacaravan, om uit te proberen, en die hebben we nog aangeschaft ook! Ik ben helemaal gelukkig met dit heerlijke plekje om onze vrije tijd te gaan doorbrengen. En ook helemaal gelukkig dat ik nu een reden heb om naar de kringloopwinkel te gaan. Eerder kwam ik er weleens binnen maar ging ook zonder spullen weer naar buiten – als ik niets nodig heb koop ik niet snel iets. Zelfs als het bijna niets kost. Maar nu… nu heb ik wel dingen nodig! En die wil ik zo weinig mogelijk nieuw kopen, vind het een regelrecht feestje om voor heel weinig nog prima spullen uit de kringloopwinkel naar onze stacaravan te brengen.

Besparen en toch meer uitgeven?

geld hersenenBesparen, daarmee bedoelen we meestal ‘minder geld uitgeven‘. Alleen gebruiken winkels en andere verkopers het woord graag om ons over te halen iets te kopen. Iets wat we anders helemaal niet zouden kopen. Dan geven we dus niet minder geld uit, maar meer. Meer dan we anders hadden gedaan. Als we dat helemaal niet hadden gekocht.

Best goed om je heel erg van bewust te zijn. Geld is veel psychologischer dan we denken. Psychologie en geld, ik vind het een fantastisch interessante combi. Omdat het zo op het eerst gezicht misschien weinig met elkaar te maken heeft. En als je er over nadenkt juist héél veel. Bijvoorbeeld als je kijkt naar de woorden die verkopers en marketingmensen graag gebruiken. Korting, gratis, goedkoop, extra, besparen… allemaal woorden die iets in onze hersenen losmaken dat zegt ‘moet ik gebruik van maken’, ‘mag ik niet mislopen’.

De moraal van dit verhaal… prik door het gebruik van die woorden heen. Zegt of schrijft iemand dat je kunt besparen? Wat bedoelen ze dan? Dat je minder betaalt dan de normale prijs voor iets waar je anders helemaal geen geld aan zou uitgeven? Dan is het geen besparen. Dan is het simpelweg meer uitgeven.

Goed omgaan met geld: het is net afvallen

weegschaalZoals vele vrouwen ben ik eigenlijk altijd wel bezig met m’n gewicht. Een prototype jojo-er. Ik kan verschrikkelijk goed afvallen – als ik eenmaal de knop heb omgezet om er kilo’s af te werken, lukt me dat prima. Da’s prettig. Mijn uitdaging is en zal altijd blijven om m’n gewicht vervolgens onder controle te houden. Want dat vind ik vele malen moeilijker dan de kilo’s er vanaf krijgen.

Waarom schrijf ik dit op een blog over besparen? Omdat ik ontzettend veel gelijkenissen zie tussen goed omgaan met geld en afvallen. Beheersen van je budget lijkt in allerlei opzichten sterk op het beheersen van je gewicht. Natuurlijk kun je besparen, als je dat echt wilt. Net als dat ik kan afvallen. Alleen… om daarna niet weer in oud gedrag te vervallen. Om niet weer meer te gaan uitgeven dan er binnenkomt… bij eten is het andersom: meer calorieën opeten dan je verbrandt. Dat vergt in beide gevallen structuur en zelfbeheersing.

Je zult merken dat ik dit verband met regelmaat leg. Ik ben toevallig goed met geld maar niet zo goed met kilo’s. En jij?

Back to blogging

file0001344599812Deze blog over Besparen is een veel te lange tijd onbeheerd geweest. Daar ben ik mede schuldig aan: ik ben ‘m ooit begonnen maar er ook mee gestopt. Die knoop hakte ik een ruim jaar geleden door, op 1 januari 2013.

Jammer om te zien dat mijn opvolgster het bloggen voor besparen.blog.nl niet heel lang heeft volgehouden – er is zoveel te melden op het gebied van besparen! Bespaartips natuurlijk, maar ook andere berichten die te maken hebben met besparen.

Ik ben inmiddels (alweer) in een nieuwe fase van m’n werkend leven beland, waardoor ik m’n zin in bloggen weer helemaal terug heb. Voor mij dus een gelukje dat Besparen.blog.nl nu onbeheerd was – zo kon ik er zó weer inrollen.

Vanaf nu zal ik dus weer zo regelmatig als ik kan bloggen over besparen. Back to blogging, leuk weer. Heb je ideetjes om deze blog te verbeteren? Aarzel niet en laat ze me weten!