Categorie: "inkomsten"

Gratis geld voor iedereen?

Gisteren kwam ik langs wat pagina’s en een uitzending van VPRO Tegenlicht over het basisinkomen. Het wát, zul je misschien denken? Het basisinkomen. Dat is een idee waar sommige mensen mee spelen als oplossing voor onze veranderende arbeidsmarkt en inkomenssituatie. De kern: iedereen krijgt een vast basisinkomen. Zonder regels of voorwaarden, iedereen krijgt het gewoon. Daarnaast kun je met werk extra geld verdienen voor een hoger inkomen. Maar dat hoeft niet, niemand verplicht je dat, dat is jouw keuze.

Waar ik hier een tijdje geleden ook al eens over sprak met mijn lief, vond ik het toen nog ondenkbaar dat het iets zou kunnen zijn. Vraag me niet waarom, misschien over wat ik gisteren las en zag, nu denk ik er anders over. Ik kan niet zeggen dat ik al fervent voorstander ben – daarvoor heb ik me er nog niet genoeg in verdiept. Maar ik zie wel wat de mogelijkheden zouden kunnen zijn.

Eigenlijk ben ik nogal calvinistisch ingesteld. Werken voor je geld zul je. En als je geen baan hebt, dan heb je er maar alles aan te doen om die te vinden. Zelf verantwoordelijk voor je eigen inkomen. Dat werk. Alleen zie ik ook wel dat dit bij veel mensen niet lukt. En dat dit aantal mensen alleen maar zal groeien – steeds meer soorten banen verdwijnen door de technologische ontwikkeling. Als de banen er niet meer zijn, hoe kunnen we iedereen aan het werk houden dan? Misschien hoeft dat ook helemaal niet: iedereen aan het werk houden.

Als het nou financieel zo rond te breien is dat iedereen een basisinkomen krijgt, dat net genoeg is om sober van te leven. Dat wie luxer wil leven daar gewoon zelf voor zal moeten zorgen. Dat alle uitkeringen, toeslagen, subsidies, aftrekposten en heffingskortingen worden afgeschaft, en alle bijbehorende regeltjes en controles ook. Even kort door de bocht hè. Hoeveel zal dat wel niet besparen in de ‘rondpompmachine‘ en het controle-apparaat?

Als dat nou financieel kan, waarom zouden we dat dan niet doen? Wil dan opeens niemand meer werken? Dat betwijfel ik. Kunnen we leven met het idee dat iemand die de hele dag niets nuttigs doet gewoon geld krijgt om van te leven? Dat is voor mij nog wel een uitdaging. Maar nogmaals, ik zie wel mogelijkheden. Ben benieuwd wat jij ervan vindt!

Basics voor besparen 3 : Meer inkomsten mogelijk?

BesparenblogJe hebt nu je Administratie op orde en bovendien heb je Inzicht in je inkomsten en uitgaven. Je weet dus wat er wanneer binnenkomt op je rekening, en hebt in beeld waar je dat geld dan zo in de loop van de tijd zo ongeveer aan uitgeeft. Dan is het tijd om te gaan kijken wat er beter kan. Als het gaat over besparen duiken de meeste mensen meteen bovenop de uitgaven. Wat kan minder? Wat kan omlaag? Want dat is het doel immers, minder geld uitgeven. Eigenlijk klopt dat niet helemaal. Het doel is om (meer) geld over te houden. Of in ieder geval uit te komen met wat er binnenkomt. Dat er onder de streep geen ‘min’ staat, maar tenminste een 0 of liever nog een positief getal. Zodat je geld kunt gaan reserveren, sparen.

Omdat het verhaal twee kanten heeft – inkomsten en uitgaven – is het ook voor veranderingen belangrijk om naar twee kanten te kijken. Niet alleen naar de uitgaven dus, maar ook naar de inkomsten. Stel jezelf eens even heel serieus de vraag of je inkomsten niet omhoog kunnen. Daar kun je allerlei manieren voor verzinnen. Ik roep er zomaar even wat:

  • meer uren werken
  • opslag vragen omdat je die al heel lang niet hebt gehad
  • een andere, beter betaalde baan zoeken
  • überhaupt een baan zoeken als je nu van een uitkering leeft
  • freelance werk gaan doen voor extra inkomsten
  • een krantenwijk
  • een hondenuitlaatservice
  • etc. etc.

Probeer hier eens buiten de vaste kaders te denken van wat je altijd al hebt gedaan. Vraag je af aan wat voor diensten er wellicht behoefte is waar jij iets mee kunt, en waar je dus geld mee kunt gaan verdienen. Dat hoeft niet op grote schaal te zijn – elke euro is er één. En wie weet, mondt het uit in een goedlopend bedrijf. Je weet maar nooit.

Dit gaat allemaal over inkomsten uit werk. Daarnaast zijn er nog allerlei andere bronnen van binnenkomende euro’s. We noemen dat even ‘voorzieningen‘, denk aan kinderbijslag, toeslagen (zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag, kindgebonden budget). Maar ook gemeentelijke regelingen die jouw financiële situatie een beetje kunnen verlichten. Met Bereken uw recht van Nibud en Stimulansz kun je zien op welke landelijke tegemoetkomingen, toeslagen, subsidies of gemeente specifieke regelingen je wellicht recht hebt. Je moet wel de nodige gegevens invoeren. En dat is natuurlijk geen probleem, want jij hebt je administratie op orde!

 

Basics voor besparen 2 : Inzicht geeft uitzicht

Als je je administratie op orde hebt, is deze stap in principe niet zo spannend. Je hebt immers al je papieren op een plek waar je ze gemakkelijk vinden kunt. Dus dan moet het een makkie zijn om goed in beeld te krijgen wat je per
Besparenblogmaand binnenkrijgt aan geld, en wat je per maand uitgeeft. Misschien denk je: ja hállo: ik heb gewoon altijd meer uitgaven dan inkomsten dus houd ik aan het eind van mijn saldo altijd een stukje maand over. Tja, maar zo gemakkelijk kom je niet van me af. Zelfs áls dat allemaal zo is, dan nog moet je eerst weten waar de pijnpunten in jouw inkomsten en uitgaven zitten. Pas dan kun je er iets aan doen tenslotte!

Een overzicht maken van je inkomsten en uitgaven kun je op allerlei manieren doen. Op papier, in een Excel-sheet, online, net wat jij handig vindt. Op internet zijn genoeg voorbeelden te vinden van invulschema’s. Bij Nibud, allerlei kleine clubjes, en ook de banken bieden vaak wel iets aan. Ik zie bij Rabobank bijvoorbeeld de Budgetplanner. Nu gaat budgetteren natuurlijk nog een stap verder, dat is kijken naar de toekomst – wat je dan per maand gaat uitgeven. Nu zitten we nog in de fase van het in kaart brengen van hoe het nu gaat. Pas daarna ga je kijken waar je naartoe wilt met je uitgaven per maand.

Een online huishoudboekje kan ook uitkomst bieden. AFAS Personal is een bekende (voorheen Yunoo), maar er zijn er nog veel meer. Kijk maar eens even op dit overzicht op Wijzer in geldzaken! Met zo’n huishoudboekje worden jouw inkomsten en uitgaven in categorieën ingedeeld en krijg je snel en gemakkelijk inzicht in hoe je ervoor staat.

Maar nogmaals: niet iedereen is zo digitaal ingesteld. En met een schriftje met een rekenmachine kun je ook prima uit de voeten om inzicht te krijgen in je inkomsten en uitgaven. Om vervolgens te gaan kijken op welke manier je die beter in balans kunt krijgen.

 

Kassa voor Koningsdag

kassaOh ja, Koningsdag… niet meer Koninginnedag… ik ben benieuwd hoeveel jaar het gaat duren voordat ik daar aan gewend ben… Hoe dan ook, deze actie van ABN Amro vind ik leuk: een gratis kassabox af te halen op de kantoren, waar kinderen hun vrijmarktopbrengst in kunnen bewaren. Leuk bedacht, daar houd ik van.

Natuurlijk kun je dan gaan gallen dat kinderen beter een heuptas kunnen gebruiken, omdat zo’n kassa ook wel makkelijk gestolen wordt. Tja. Zit natuurlijk best wat in, maar kom op – je laat je kids toch niet alleen op dat kleedje zitten op Koningsdag? Daar ga je toch lekker bij zitten? In alle vroegte uit de veren om een plekje te bemachtigen waar tenminste wat publiek langskomt…

Ik zal jullie eerlijk zeggen: persoonlijk begin ik er niet aan, onze overbodige spullen verkopen op Koningsdag. Maar voor wie dat wel leuk vindt, omdat met de kids te doen, vind ik deze kassa een leuk idee. Alleen zeg ik er ook bij: laten ze het op de vrijmarkt verdiende geld alsjeblieft niet op een spaarrekening bij ABN Amro zetten. Want daar krijg je echt niet genoeg rente.

Vrijwilligerswerk bespaart!

logo scoutingAls ik zeg ‘vrijwilligerswerk bespaart’ denk jij misschien: ja logisch. Dan hoeft degene voor wie jij het werk doet je niet te betalen, dus dat bespaart hem geld. Maar dat bedoel ik niet. Wat bedoel ik dan wel? Nou, dat je geld bespaart door vrijwilligerswerk te doen. Hoe kom ik daar nou bij…het is een kwestie van tijd. Als je veel tijd over hebt en niet veel om handen, wat ga je dan doen? Dan ga je veel vaker winkelen. Of gewoon even de stad in. Of doelloos rondsurfen op internet. Het gevolg daarvan is dat je véél eerder onnodige uitgaven doet. Geld uitgeeft aan spullen die je niet echt had hoeven kopen. Teveel vrije tijd kost simpelweg geld.

Vul je je tijd met vrijwilligerswerk, dan komt het daar veel minder van. Zelf ben ik bijzonder druk met Scouting. Heerlijk om te doen, dat staat voorop. Kinderen een leuke tijd bezorgen en tussen de bedrijven door ook nog wat leren – ik vind het geweldig. Bijkomend voordeel is dat ik er maar zelden aan toe kom om gewoon maar even rustig te winkelen. Nu ben ik van mezelf al niet zo’n shopper, dat scheelt ook. Al zal het juist als je wél een shopper bent een groot effect hebben als je minder tijd overhoudt om te gaan shoppen.

Daarnaast is vrijwilligerswerk natuurlijk nuttig: je helpt er een organisatie of mens mee. Als je zorgt voor vrijwilligerswerk dat je zelf ook echt leuk vindt – en dat moet wel, anders houd je het niet vol – haal je er enorm veel plezier en voldoening uit. Dat kun je niet uitdrukken in geld, maar is wel heel veel waard. Tot slot staat het ook nog eens erg goed in sollicitaties als je als vrijwilliger actief bent. Dus ben of moet je op zoek naar een nieuwe baan, dan kan het je daarbij helpen.

Spaarders zetten 400 euro per maand opzij

spaarpot_01Hoeveel spaar jij per maand? Laat je reactie achter!

Nederlanders blijken namenlijk flink te sparen. Gemiddeld zetten ‘we’ 400 euro per maand opzij. De meeste spaarders hebben een concreet doel met hun spaargeld. Het geld wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de afbetaling van de hypotheek of de auto.  ‘De vaste spaarders zetten gemiddeld

Bereken jouw koopkracht voor 2013

file000362076963Op de website van het Nibud vind je een handige rekentool waarmee je je koopkracht voor 2013 kunt berekenen. Het begrip koopkracht geeft aan hoeveel goederen een huishouden kan kopen met het besteedbaar inkomen. Bij gelijkblijvend inkomen en stijgende prijzen daalt de koopkracht. De koopkracht daalt ook bij stijgende belastingen omdat dan het besteedbare deel van het inkomen daalt. In 2013 merken we

Vrouwen verdienen bijna de helft minder dan mannen

Wat vind jij? Moeten vrouwen ernaar streven om net zoveel als mannen te verdienen? Of moeten we de rolverdeling – moeder zorgt voor de kinderen (en werkt niet of parttime) en vader zorgt voor de inkomsten van zijn gezin (werkt fulltime) gewoon in stand houden?

Vrouwelijke werknemers verdienden in 2011 gemiddeld minder dan mannen. Ze ontvingen iets meer dan de helft van het gemiddelde inkomen van hun mannelijke collega’s.  Vrouwen verdienden in dat jaar gemiddeld 33.000 euro bruto, terwijl het gemiddelde inkomen van mannen op 58.000 euro uitkwam. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag.

Het inkomensverschil was het grootst bij

Nog maar één jaar geld bij overlijden partner

Nog zo’n maatregel uit het regeerakkoord waar je nog niet heel veel over leest. Alles valt in het niet bij het zorgpremiegeweld. Maar de gevolgen van de bezuiniging op de Anw zijn toch ook niet mals. Achterblijvende partners kunnen daardoor flink in de problemen komen. Wat was dat ook alweer – de Anw?

Uitkering is geen spaarpot

Klinkt misschien gek, die titel. Ik zou kunnen bedoelen : uitkering is geen vetpot, maar nee – dat bedoel ik niet. Nee: geen spaarpot! Een uitkering is geen spaarrekening die je op mag maken omdat je ervoor ‘gespaard’ hebt.

Van schoppen wordt het niet beter

Je kunt me naïef noemen, maar ik wordt nogal moe dat geklaag en gezeur en gemopper op van alles en nog wat. Over hoe duur alles wordt. Over hoe werkgevers tegenwerken. Over hulpverleners die niet goed helpen. Over instanties die niet meewerken. Over politici die er allemaal niets van snappen. Zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan over alle redenen die mensen hebben om te schoppen.

Buch in de bajes

Okay, dit moet ik gewoon eventjes kwijt – al is de link met besparen ver te zoeken. Gisteravond kwam ik al zappend op de bank langs Buch in de bajes. Niet lang blijven hangen, maar wel lang genoeg om me enorm op te winden (het zit immers nog steeds in m’n hoofd) over de instelling van zo’n crimineel die hij sprak. Wat een idiote mensen lopen er toch rond op deze wereld!

Besparen op wachtgeld…is dat alles?

Dat wachtgeld vind ik toch maar een vreemde uitvinding. Politici en bestuurders krijgen veel meer en veel langer geld, als ze werkloos zijn – dan gewone werknemers. Ja, er wordt nu op bespaard. De regeling gold voor vier jaar, en dat wordt nu drie jaar en twee maanden.