Categorie: "Bankproducten"

Besparen op kosten hypotheekadvies

Hypotheekadviseurs: kosten verschillen enormOverweeg jij een huis te kopen? Je eerst eigen woning, of misschien ben je al woningbezitter en wil je een ander huis kopen? Dikke kans dat je voor die aankoop een hypotheek nodig hebt. De koopsom van een huis hebben de meeste mensen nu eenmaal niet gewoon ergens liggen.

Keuzestress

Waarschijnlijk heb je dan op allerlei fronten last van keuzestress. Wat voor huis wil je? Aan welke eisen moet het voldoen? Hoeveel wil je ervoor betalen? Neem je een makelaar in de arm of niet? Wil je het huis opknappen of niet? Zo ja, dan volgt er nog allerlei keuzegedoe rondom vloeren, kleuren, keukens, badkamers en ik weet niet wat. Misschien word je al moe als je eraan denkt – aan al deze keuzes. Maar ja, ze horen erbij als je een huis koopt. Bovendien ben je er dan nog niet, want ook voor de hypotheek moet je keuzes maken!

Geld cadeau voor oud-studenten?

studieschuldHet nieuwe leenstelsel voor studenten heeft natuurlijk nogal wat voeten in de aarde. Het komt er echt van, de politiek is het erover eens, per september is er geen sprake meer van geld cadeau voor studenten. Geen gratis basisbeurs meer – je zal moeten lenen om te studeren. Dat is nogal wat, dus proberen ze de voorwaarden wel zo soepel mogelijk te maken. Zodat het niet onmogelijk wordt om te gaan studeren als je geen geld hebt. Of dat je voor je leven aan de grond zit als je geen goed betaalde baan vindt na je studie. De terugbetalingscondities zijn dan ook ronduit vriendelijk. Zó vriendelijk dat het zelfs zo kan uitpakken dat je alsnog geld cadeau krijgt na je afstuderen.

Besparen op boeterente hypotheek

hypotheekAls je een dure hypotheek hebt en die wilt oversluiten, dan moet je boeterente betalen. Tenminste, als de rentevastperiode die je hebt afgesproken nog niet afgelopen is. Je hebt immers aan de bank beloofd dat je – bijvoorbeeld – 10 jaar lang 5% betaalt. Los je nu je hypotheek af doordat je de hypotheek oversluit naar een andere bank? Omdat je daar maar 3% rente hoeft te betalen? Dan moet je de bank waar jouw hypotheek nu loopt een boete betalen. Zo staat het in de voorwaarden en zo wordt het ook uitgevoerd. Maar je kunt op die boeterente besparen!

Chipknip saldo weg op 1 januari 2015?

chipknip vervaltAls je op je centen let ga je ze natuurlijk niet weggooien. Dus als er geld op je chipknip staat zorg je natuurlijk dat je dat terugstort naar je rekening vóór de jaarwisseling. Moet dat? Nou ehhh ja… alle chipknips zijn vanaf 1 januari buiten werking. En dus kun je maar beter zorgen dat je saldo eraf is. Ben je je geld anders echt kwijt?

Besparen door hypotheek aflossen

hypotheekHeb jij met je besparingen inmiddels een leuk spaarsaldo gevormd? Een spaarsaldo dat je niet nodig hebt eigenlijk, meer dan de noodzakelijke buffer voor onvoorziene omstandigheden? En heb je er ook geen ander duidelijk doel voor? Moet je belasting betalen over je spaargeld, waardoor je bij de huidige idioot lage spaarrente misschien zelfs een negatief rendement hebt? Heb je bovendien een eigen woning met een hypotheek? Dan is het misschien wel een super idee om te gaan aflossen op je hypotheek! Je bent niet de enige, er wordt door heel veel Nederlanders afgelost op hypotheken. Het heeft duidelijke voordelen maar ja… ook een nadeeltje. Het is maar net wat voor jou belangrijk is!

Zomaar €25 shoptegoed bij Bijenkorf card

dwazedagenDe Bijenkorf… hoort die eigenlijk thuis op een blog over besparen? Mijn eerste gevoel zegt dat je niet bepaald geld bespaart als je de Bijenkorf binnenwandelt. Zelfs tijdens de Drie Dwaze Dagen. Want okay, dan mogen er misschien prachtige aanbiedingen zijn (heel eerlijk zou ik het niet weten want ik kom er nooit), gaat dat om spullen die je nodig hebt? Waaraan je geld moet uitgeven als je op de centen moet letten?

Hoe dan ook, De Bijenkorf wil natuurlijk graag klanten. Dus lokken ze met een Bijenkorf Card die gratis is, zolang je die alleen binnen De Bijenkorf gebruikt. Het is dus een creditcard hè, voor alle duidelijkheid. Gebruik je ‘m alleen daar, en betaal je de rekening van je uitgaven altijd binnen 21 dagen, dan betaal je er niets voor. Ook geen rente. En toch krijg je € 25 shoptegoed cadeau bij zo’n Card. En altijd 10% korting op bijna alle cosmetica.

Dus? Altijd doen? Dief van je eigen portemonnee als je ‘t niet doet? Nou nee… niet mee eens. Zo’n card is zo verraderlijk als het maar zijn kan. Tuurlijk, als jij je netjes aan alle bovengenoemde regeltjes houdt betaal je er niets voor. Ze liegen heus niet. Maar ze verleiden wel. Want als je dan toch zo’n card hebt, waar je ook elders mee kunt betalen… dan is het wel makkelijk natuurlijk. Dus voordat je het weet heb je een creditcard mét kosten in je zak. En binnen 21 dagen betalen lukt vast wel. Maar soms misschien ook niet. Of je vergeet het gewoon per ongeluk. Dan betaal je een hele dikke rente van 15%. Dussehhhh… oppassen geblazen!

Korting op je hypotheekrente door spaargeld

hypotheekBanken doen weleens vaker iets met kortingen op de hypotheekrente. Maar Argenta heeft nu wel iets heel creatiefs verzonnen. en wie weet heb je er iets aan. Het concept Argenta Hypotheek Sparen is niet gericht op sparen voor als jij later een huis wil kopen. Nee, het gaat om situaties waarin ouders hun kinderen wel willen helpen met hun nieuwe woning, maar niet direct heel veel geld willen wegschenken. Ze hebben bedacht dat als die ouders nou een fors bedrag op een spaarrekening bij Argenta zetten, het kind een behoorlijke korting op de hypotheekrente krijgt – natuurlijk ook over de hypotheek bij Argenta. Die korting kan oplopen tot 0,25% dus dat is heel aardig. En als Argenta nou een dure hypotheekbank was… Welnee, die Belgen bieden ons Hollanders sowieso al een scherpe hypotheekrente!

De spaarrente die je ouders dan krijgen over dat spaargeld is wel variabel, maar ook daarbij hoort Argenta eigenlijk altijd wel bij de beste in de markt. En ze mogen het op zich wel opnemen, maar dat kan dan weer wel gevolgen hebben voor de korting die jij krijgt.

Heb je al een Argenta-hypotheek? En zijn jouw hersenen nu aan het draaien over de mogelijkheid om via deze weg je hypotheeklasten te verlagen? Helaas, het is alleen mogelijk voor nieuwe hypotheken. De spaarstorting moet ruim voor het passeren van de hypotheekakte zijn gedaan. Dat is nou even jammer!

Let op je deposito

spaarrenteStel je voor: je hebt wel wat spaargeld. Fijn! Omdat je het voorlopig niet nodig hebt en meer rente wilt dan op je spaarrekening, besluit je het voor een bepaalde periode vast te zetten. Dat heet dan een deposito. Je geld staat dan voor één of meerdere jaren vast. In die jaren kun je er niet aankomen, en in ruil voor dat vastzetten krijg je een hogere rente. Dat is het idee.

Dat kan een prima keuze zijn, maar let dan wel goed op de rente die je over je deposito vergoed krijgt. En niet alleen bij het openen van het deposito! Soms heeft de bank de regel (of heb jij ervoor gekozen) dat een deposito aan het eind van de looptijd automatisch verlengd wordt. Klinkt handig, dan heb je er geen omkijken naar en loop je niet het risico dat het geld ongemerkt een tijdje renteloos op je betaalrekening staat. Maarrrrr dat automatisch verlengen kan ook gróte nadelen hebben.

Stel, je hebt ooit een deposito afgesloten bij ING. De rente was daar toen heel aardig en je vond het wel fijn: je spaardeposito bij dezelfde bank als je betaalrekening. Geen probleem. De rente deed je voor één jaar vast. Niet te lang, zodat je na een jaar weer de keuze had. Alleen door de automatische verlenging maakte je nooit meer echt een keuze. Als dat deposito er nu nog steeds staat en vandaag verlengd wordt krijgt je… voor één jaar vast… een spaarrente van… 0,2%. Ja écht, 0,2%! Terwijl je op je internetspaarrekening bij Argenta 1,75% krijgt. Vrij opvraagbaar.

De moraal van dit verhaal: als je een deposito hebt of opent – kijk dan uit met automatische verlenging. Met name de grootbanken – dus ING, maar ook Rabobank en ABN Amro – hebben op dit moment ontzettend lage depositorentes. Je zou toch niet willen dat je geld tegen 0,2% vaststaat bij de bank?

 

Besparen op je hypotheeklasten

hypotheekBen jij één van de velen die iedere maand zorgen heeft over het opbrengen van jouw maandelijkse hypotheeklasten? Zorgt jouw hypotheek voor slapeloze nachten omdat je niet weet of je wel genoeg geld op je rekening zult hebben om de maandlast te betalen? Dat is bijzonder naar. Heel stressvol, niet goed voor je gezondheid en ook niet voor je relatie. Maar wat kun je eraan doen?

Je hypotheeklasten verlagen, dat wil je ongetwijfeld graag. Alleen kan dat natuurlijk niet. Als het even tegenzit is de waarde van je woning minder dan de hoogte van je hypotheek, heb je een zogeheten ‘onder water hypotheek’. Dan is het ook niet zomaar mogelijk om te zeggen: weet je wat, ik ga naar een goedkopere hypotheekverstrekker. Zelfs als dat wel kan zit je met je rente. De hypotheekrente staat vaak voor een lange tijd vast. Dan zit je dus ook zo lang vast aan die hypotheek, en de bijbehorende lasten. Wil je dan overstappen, dan moet je een boeterente betalen. En daar heb je natuurlijk ook geen geld voor!

Misschien kun je iets bereiken met rentemiddeling. Daar hebben heel veel mensen nog nooit van gehoord, maar het kan wel je maandlasten verlagen. Wat betekent het? In feite dat je de rente van je hypotheek wel opnieuw laat bepalen, maar dan zonder dat je een boete moet betalen. Stel, je hebt nu je hypotheekrente vaststaan voor nog 5 jaar tegen 5,5%. Je zou best gebruik willen maken van de huidige lage hypotheekrente, die voor 10 jaar vast bijvoorbeeld op 4% staat. Dat scheelt nogal, 4% of 5,5%. Een lagere rente zou je hypotheeklast ook fors verlagen. Je kunt niet zomaar tegen de bank zeggen: doe mij maar 10 jaar vast 4%. Dan zegt de bank: ja kom, je hebt met ons afgesproken dat je nog 5 jaar lang 5,5% betaalt. Dat kunnen we niet zomaar laten zitten, die belofte! Dan moet je een boete betalen. Logisch.

Wat vaak wel kan, is dat de bank voor je uitrekent welke nieuwe rente je voor 10 jaar vast zou krijgen als je toch je afspraak wilt nakomen en dus geen boete wilt betalen. Dan verrekenen ze 1,5% die je nog 5 jaar lang bovenop de 4% moet betalen, en verdelen dat over de nieuwe rentevastperiode van 10 jaar. Heel simplistisch gerekend is dat 0,75% per jaar. Dat tellen ze op bij de normale 10-jaarsrente van 4%, kom je op een rente van 4,75%. Dat is toch fors minder dan 5,5% en verlaagt dus toch je maandlast. Zo simpel gaat de berekening in het echt niet hoor, dit is alleen even bedoeld voor de uitleg. Maar goed, het is de moeite waard om ernaar te vragen bij je bank. Of je tussenpersoon. Ja toch?

Kassa voor Koningsdag

kassaOh ja, Koningsdag… niet meer Koninginnedag… ik ben benieuwd hoeveel jaar het gaat duren voordat ik daar aan gewend ben… Hoe dan ook, deze actie van ABN Amro vind ik leuk: een gratis kassabox af te halen op de kantoren, waar kinderen hun vrijmarktopbrengst in kunnen bewaren. Leuk bedacht, daar houd ik van.

Natuurlijk kun je dan gaan gallen dat kinderen beter een heuptas kunnen gebruiken, omdat zo’n kassa ook wel makkelijk gestolen wordt. Tja. Zit natuurlijk best wat in, maar kom op – je laat je kids toch niet alleen op dat kleedje zitten op Koningsdag? Daar ga je toch lekker bij zitten? In alle vroegte uit de veren om een plekje te bemachtigen waar tenminste wat publiek langskomt…

Ik zal jullie eerlijk zeggen: persoonlijk begin ik er niet aan, onze overbodige spullen verkopen op Koningsdag. Maar voor wie dat wel leuk vindt, omdat met de kids te doen, vind ik deze kassa een leuk idee. Alleen zeg ik er ook bij: laten ze het op de vrijmarkt verdiende geld alsjeblieft niet op een spaarrekening bij ABN Amro zetten. Want daar krijg je echt niet genoeg rente.

Rood staan is zoooo duur

rood staanHandig hè, dat je rood kunt staan op je rekening. Wist je dat het wel geld kost, dat rood staan? Je hoeft er niets voor te kopen en er worden ook geen vaste tarieven van je rekening afgeschreven. Maar de kosten van rood staan zitten óók niet verwerkt in de kosten van je betaalrekening. Die zijn voor je pinpas en het gebruik van internetbankieren enzo. Misschien, als je die hebt, voor een creditcard. Maar rood staan kost wel degelijk los geld. Je betaalt namelijk rente. En geen misselijke rente ook.

In bankenland noemen ze dat ‘debetrente’. Dat is simpelweg rente voor rood staan. En die rente is veel hoger dan de rente die je betaalt als je een persoonlijke lening of een doorlopend krediet hebt. Als je eenmaal de mogelijkheid hebt om rood te staan (een limiet, heet dat) kun je er zonder verder moeilijk gedoe gebruik van maken. Heel makkelijk. Eigenlijk té makkelijk. Je kunt daardoor betalingen in de winkel doen met geld dat niet van jou is. Dat je dus eigenlijk leent. En waar je dus rente voor betaalt.

Gelukkig hebben we in Nederland een maximale rente die banken en postorderbedrijven enzo je in rekening mogen brengen. Daardoor kunnen de kosten van rood staan niet zo héél erg uit de hand lopen. Die staat nu als ik het goed heb op 15%. Zó hoog is de rente op rood staan meestal niet, tenminste – als je binnen je limiet blijft. Soms kan je saldo ook weleens buiten je limiet komen, dus nog méér rood dan toegestaan. Zo donkerrood, daarvoor is de rente nog veel hoger. Daar komt het bij veel banken wel op 15% neer. Kijk maar eens naar dit overzicht.

Krijg jij wel de hoogste spaarrente?

OLYMPUS DIGITAL CAMERAStel, door al dat besparen heb je inmiddels wat spaargeld bij elkaar gesprokkeld. Dat is heel verstandig, want een buffer hebben we allemaal nodig. Dus niet alle bespaarde euro’s meteen weer verbrassen…reserveren voor mindere tijden of onverwachte gebeurtenissen! Hoe hoog jouw buffer zou moeten zijn kun je hier uitrekenen.

Okay – je hebt een buffer bij elkaar gespaard. Super! Zorg je dan ook dat je de hoogste spaarrente krijgt op dat geld? Nog steeds hebben veel te veel mensen hun spaargeld staan bij de bank waar hun betaalrekening loopt. Nu is dat niet zo dramatisch als die bank de SNS Bank is of de ASN Bank. Maar loopt je spaarrekening bij Rabobank, ING Bank of ABN Amro, dan ben je echt niet handig bezig. Die grootbanken vergoeden zo’n belachelijk lage rente op hun spaarrekeningen dat je een dief bent van je eigen portemonnee als je daar je zorgvuldig gespaarde centjes neerzet.

Nu zijn de spaarrentes op dit moment natuurlijk sowieso niet om over naar huis te schrijven. Toch is het zonde om meer dan een half procent over je spaargeld gewoon weg te geven aan de bank. Een bank die jij echt niet hoeft te spekken – dat doen ze zelf wel! Dussss maak een goede vergelijking van spaarrentes en breng je geld naar een bank die in ieder geval één van de beste rentevergoedingen aan je geeft. Met deze handige SpaarWinstcalculator kun je uitrekenen wat je dat oplevert.

Er kan weer gepind worden op Cyprus

file0001888601245De banken op Cyprus zijn weer open en dus kan er weer gepind worden. Wel heeft de regering strenge beperkingen aan het kapitaalverkeer gesteld. Zo mogen klanten slechts 300 euro per dag van hun rekening halen. De Europese Commissie keurde deze beperking donderdag goed. Maar deze moeten wel ”zo snel als mogelijk” weer worden opgeheven. Op alle radio- en televisiezenders wordt de bevolking opgeroepen