Uitkering is geen spaarpot

Klinkt misschien gek, die titel. Ik zou kunnen bedoelen : uitkering is geen vetpot, maar nee – dat bedoel ik niet. Nee: geen spaarpot! Een uitkering is geen spaarrekening die je op mag maken omdat je ervoor ‘gespaard’ hebt.

We hebben in Nederland een mooi sociaal stelsel. Wie niet in staat is om zelf in zijn inkomen te voorzien, krijgt een basis vanuit dit stelsel. Niet kunnen werken omdat je geen baan kunt vinden, arbeidsongeschikt bent of om een andere reden niet in staat bent om te werken… daar zijn de sociale verzekeringen en voorzieningen voor bedoeld.

Neem nou de WW. Dat is een verzekering: ben je werknemer word je werkloos, dan kun je daar een beroep op doen. Maar bij verzekeringen geldt óók dat je de plicht hebt de schade zoveel mogelijk te voorkomen en te beperken. Nu krijg je geen WW als je zelf ontslag neemt, en ontslag door bijvoorbeeld reorganisatie of faillissement van je werkgever kun je niet zelf voorkomen. Vervolgens kun je de schade wél beperken door zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan.

Te vaak hoor en lees ik opmerkingen als: de WW, die moet je maximaal benutten. Je hebt er toch zelf jarenlang voor gewerkt? Om vervolgens op een heel laag pitje te solliciteren, terwijl je mogelijkheden genoeg hebt om aan een andere baan te komen. Alsof het een spaarpot is! Ja, je hebt pittig premie betaald. Maar dat is niet apart gezet als spaarpot voor jouw eigen werkloosheid. Zo werkt het met verzekeringen niet.

Ik weet ook wel dat het niet gemakkelijk is om tegenwoordig aan een baan te komen. Alleen stoor ik me aan de instelling van velen die daar ook niet echt heel hard hun best voor doen. Omdat ze er toch voor gewerkt hebben. En ondertussen wel klagen over te hoge belastingen.

Lees ook:Zo bespaar je op je verzekering: 8 tips
Lees ook:Slim omgaan met autoschade
Lees ook:Extra werken dé oplossing?
Lees ook:Adders in de autoverzekering
Lees ook:Buch in de bajes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.