Besparen op wachtgeld…is dat alles?

Dat wachtgeld vind ik toch maar een vreemde uitvinding. Politici en bestuurders krijgen veel meer en veel langer geld, als ze werkloos zijn – dan gewone werknemers. Ja, er wordt nu op bespaard. De regeling gold voor vier jaar, en dat wordt nu drie jaar en twee maanden. Tien maanden besparing dus… nou ja… ik weet niet hoeveel mensen er in de praktijk echt heel lang gebruik maken van de wachtgeldregeling? Hoe groot zal de werkelijke besparing zijn? En is het niet veel realistischer om er veel heftiger in te snijden dan alleen maar dit?

Ik snap best dat ze iets moeten doen om politieke functies voor mensen aantrekkelijk te maken. De meesten die toetreden tot de Tweede Kamer bijvoorbeeld, zeggen er wel een baan voor op. En het is maar de vraag hoe snel ze weer een nieuwe baan hebben gevonden, als ze er weer uit moeten…of zelf uit stappen, om welke reden dan ook.

Er zijn alleen zoveel situaties bekend waarin de wachtgeldregeling volkomen buiten proporties uitpakt. Iemand die nog niet eens een dag als Kamerlid functioneert, op moet stappen wegens een fout verleden, maar dan wel een behoorlijke tijd wachtgeld krijgt.

Nu ben ik niet erg op de hoogte van de ins en outs, vraag me af of je met een wachtgeldregeling ook een sollicitatieplicht hebt zoals in de WW. Hoe zeer die ook een wassen neus is in de praktijk, de plicht is er wel. Moeten vertrokken politici ook actief solliciteren om hun wachtgeld te blijven ontvangen? Of mogen ze rustig achterover leunen op kosten van de staat? Dan zou het voor het leger werklozen misschien wel interessant worden om politiek actief te worden….

Lees ook:Rijk zonder geld
Lees ook:Heb jij voldoende spaargeld?
Lees ook:Buch in de bajes
Lees ook:Wanneer wordt het betuttelen?
Lees ook:Tien gouden geldtips voor studenten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.