Basics voor besparen 3 : Meer inkomsten mogelijk?

Je hebt nu je Administratie op orde en bovendien heb je Inzicht in je inkomsten en uitgaven. Je weet dus wat er wanneer binnenkomt op je rekening, en hebt in beeld waar je dat geld dan zo in de loop van de tijd zo ongeveer aan uitgeeft. Dan is het tijd om te gaan kijken wat er beter kan. Als het gaat over besparen duiken de meeste mensen meteen bovenop de uitgaven. Wat kan minder? Wat kan omlaag? Want dat is het doel immers, minder geld uitgeven. Eigenlijk klopt dat niet helemaal. Het doel is om (meer) geld over te houden. Of in ieder geval uit te komen met wat er binnenkomt. Dat er onder de streep geen ‘min’ staat, maar tenminste een 0 of liever nog een positief getal. Zodat je geld kunt gaan reserveren, sparen.

Omdat het verhaal twee kanten heeft – inkomsten en uitgaven – is het ook voor veranderingen belangrijk om naar twee kanten te kijken. Niet alleen naar de uitgaven dus, maar ook naar de inkomsten. Stel jezelf eens even heel serieus de vraag of je inkomsten niet omhoog kunnen. Daar kun je allerlei manieren voor verzinnen. Ik roep er zomaar even wat:

  • meer uren werken
  • opslag vragen omdat je die al heel lang niet hebt gehad
  • een andere, beter betaalde baan zoeken
  • überhaupt een baan zoeken als je nu van een uitkering leeft
  • freelance werk gaan doen voor extra inkomsten
  • een krantenwijk
  • een hondenuitlaatservice
  • etc. etc.

Probeer hier eens buiten de vaste kaders te denken van wat je altijd al hebt gedaan. Vraag je af aan wat voor diensten er wellicht behoefte is waar jij iets mee kunt, en waar je dus geld mee kunt gaan verdienen. Dat hoeft niet op grote schaal te zijn – elke euro is er één. En wie weet, mondt het uit in een goedlopend bedrijf. Je weet maar nooit.

Dit gaat allemaal over inkomsten uit werk. Daarnaast zijn er nog allerlei andere bronnen van binnenkomende euro’s. We noemen dat even ‘voorzieningen‘, denk aan kinderbijslag, toeslagen (zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag, kindgebonden budget). Maar ook gemeentelijke regelingen die jouw financiële situatie een beetje kunnen verlichten. Met Bereken uw recht van Nibud en Stimulansz kun je zien op welke landelijke tegemoetkomingen, toeslagen, subsidies of gemeente specifieke regelingen je wellicht recht hebt. Je moet wel de nodige gegevens invoeren. En dat is natuurlijk geen probleem, want jij hebt je administratie op orde!

 

Lees ook:Basics voor besparen 2 : Inzicht geeft uitzicht
Lees ook:Laat geen geld liggen!
Lees ook:Tien gouden geldtips voor studenten
Lees ook:Weet binnen 1 minuut of je recht op geld hebt
Lees ook:Gewoon zelf nadenken ipv naar TV programma!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.