Hoe nodig is nieuw?

Veel gezinnen hebben gewoontes om op specifieke momenten nieuwe spullen te kopen. Eén van die momenten is het begin van het schooljaar. Hét moment voor een nieuw fruitbakje, een nieuwe drinkfles, broodtrommel of gymtas. En ach, ook nieuwe multomappen, pennen en potloden. Een schooltas misschien, en ga zo maar door. Een verjaardag is hét moment voor nieuwe kleding, net als Kerst- en andere feestdagen. Aan de ene kant is het een mooi systeem: buiten de speciale momenten geen gedoe, iedereen weet wanneer er iets nieuws gekocht kan worden.

De vraag is alleen: hoe nodig is het om al die spullen steeds nieuw te kopen? Heeft je kind niet nog meer dan genoeg prima kleren in de kast liggen, waardoor het eigenlijk niet nodig is om een nieuwe broek te kopen voor Kerst? Waarschijnlijk wel. De broodtrommel van vorig schooljaar, is daar iets mis mee? De rugzak, is die te klein of stuk? Waarschijnlijk niet. Dan is het dus helemaal niet nodig om die spullen nieuw te kopen. Natuurlijk, leuk is het wel. Een glanzend nieuw fruitbakje. Een multomap met de meest hippe trendopdruk. Een smetteloos wit overhempje aan de feesttafel. Ja, leuk is het zeker. En als je genoeg geld te besteden hebt is het ook logisch dat je dat soort dingen doet.

Maar: heb je minder geld te besteden dan voorheen? Moet je besparen om rond te kunnen komen? Dan kun je deze aankopen prima laten. En ja, dat kun je de kinderen ook prima uitleggen. Je doet ze niets tekort als je onnodige aankopen achterwege laat. Sterker nog, je leert ze een hele belangrijke financiële les. Dat je geen onnodige uitgaven doet als je het geld daar niet voor hebt. Dat je moet rondkomen met wat je binnenkrijgt. En dat je echt niet ongelukkiger wordt zonder nieuwe gymtas. Zéker niet als papa een paar keer extra met je gaat voetballen buiten!

Lees ook:Een te kleine TV? Getver!
Lees ook:Lang leve de kringloop
Lees ook:Ballen, zoenen, bubbels en knallers
Lees ook:Lang leve de Koningin!
Lees ook:Heb je die iPhone 6 dan nodig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.