Last van geschrap?

Het wemelt van de berichten over bezuinigingsplannen van de verschillende ministers. De één gaat het belastingvoordeel op zuinige auto’s nagenoeg helemaal vernietigen, de ander schrapt in de kindregelingen (kinderopvangtoeslag, kindgebonden budget), weer een volgende streept de nodige vergoedingen uit het basispakket voor de ziektekostenverzekering. Laten we bovendien het uithollen van het persoonsgebonden budget niet vergeten. En dat is dan alleen nog maar even uit mijn hoofd.

Natuurlijk is logisch dat er bezuinigd moet worden. De staatskas moet op orde, en dat is op het moment niet zo. Iedereen zal last hebben of krijgen van de maatregelen, dat kan niet anders. Het is wel handig om dat niet lijdzaam af te wachten en straks te moeten constateren dat je in de financiële problemen terecht bent gekomen.

Anticiperen is het toverwoord. Je kunt natuurlijk heel hard schoppen tegen al die plannen, ze oneerlijk vinden en ertegen protesteren. Maar uiteindelijk betalen we met z’n allen de rekening voor de staatsschuld. Dus houd er gewoon maar rekening mee dat je netto te besteden budget in een maand omlaag zal gaan. Het beste is om je daarop voor te bereiden door te kijken waar je zelf kunt schrappen. Welke uitgaven kunnen eigenlijk wel minder? Op welke posten zou je best wat kunnen besparen? Waarom doe je dat niet alvast? Zolang je bestedingsruimte gelijk blijft kun je daar een spaarpotje mee vormen of aanvullen. Ook zo’n buffer is immers hard nodig in moeilijke tijden.

Lees ook:Overzicht…inzicht…rust
Lees ook:Ga maar weer zoeken…
Lees ook:Vakantie bespaartips
Lees ook:Helemaal niet rood staan!
Lees ook:Wel of niet wisselen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.