Besparen op je hypotheeklasten

hypotheekBen jij één van de velen die iedere maand zorgen heeft over het opbrengen van jouw maandelijkse hypotheeklasten? Zorgt jouw hypotheek voor slapeloze nachten omdat je niet weet of je wel genoeg geld op je rekening zult hebben om de maandlast te betalen? Dat is bijzonder naar. Heel stressvol, niet goed voor je gezondheid en ook niet voor je relatie. Maar wat kun je eraan doen?

Je hypotheeklasten verlagen, dat wil je ongetwijfeld graag. Alleen kan dat natuurlijk niet. Als het even tegenzit is de waarde van je woning minder dan de hoogte van je hypotheek, heb je een zogeheten ‘onder water hypotheek’. Dan is het ook niet zomaar mogelijk om te zeggen: weet je wat, ik ga naar een goedkopere hypotheekverstrekker. Zelfs als dat wel kan zit je met je rente. De hypotheekrente staat vaak voor een lange tijd vast. Dan zit je dus ook zo lang vast aan die hypotheek, en de bijbehorende lasten. Wil je dan overstappen, dan moet je een boeterente betalen. En daar heb je natuurlijk ook geen geld voor!

Misschien kun je iets bereiken met rentemiddeling. Daar hebben heel veel mensen nog nooit van gehoord, maar het kan wel je maandlasten verlagen. Wat betekent het? In feite dat je de rente van je hypotheek wel opnieuw laat bepalen, maar dan zonder dat je een boete moet betalen. Stel, je hebt nu je hypotheekrente vaststaan voor nog 5 jaar tegen 5,5%. Je zou best gebruik willen maken van de huidige lage hypotheekrente, die voor 10 jaar vast bijvoorbeeld op 4% staat. Dat scheelt nogal, 4% of 5,5%. Een lagere rente zou je hypotheeklast ook fors verlagen. Je kunt niet zomaar tegen de bank zeggen: doe mij maar 10 jaar vast 4%. Dan zegt de bank: ja kom, je hebt met ons afgesproken dat je nog 5 jaar lang 5,5% betaalt. Dat kunnen we niet zomaar laten zitten, die belofte! Dan moet je een boete betalen. Logisch.

Wat vaak wel kan, is dat de bank voor je uitrekent welke nieuwe rente je voor 10 jaar vast zou krijgen als je toch je afspraak wilt nakomen en dus geen boete wilt betalen. Dan verrekenen ze 1,5% die je nog 5 jaar lang bovenop de 4% moet betalen, en verdelen dat over de nieuwe rentevastperiode van 10 jaar. Heel simplistisch gerekend is dat 0,75% per jaar. Dat tellen ze op bij de normale 10-jaarsrente van 4%, kom je op een rente van 4,75%. Dat is toch fors minder dan 5,5% en verlaagt dus toch je maandlast. Zo simpel gaat de berekening in het echt niet hoor, dit is alleen even bedoeld voor de uitleg. Maar goed, het is de moeite waard om ernaar te vragen bij je bank. Of je tussenpersoon. Ja toch?

Lees ook:Besparen op boeterente hypotheek
Lees ook:Wat gaat de rente doen?
Lees ook:Korting op je hypotheekrente door spaargeld
Lees ook:Let op je deposito
Lees ook:Besparen door hypotheek aflossen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.