Besparen door hypotheek aflossen

hypotheekHeb jij met je besparingen inmiddels een leuk spaarsaldo gevormd? Een spaarsaldo dat je niet nodig hebt eigenlijk, meer dan de noodzakelijke buffer voor onvoorziene omstandigheden? En heb je er ook geen ander duidelijk doel voor? Moet je belasting betalen over je spaargeld, waardoor je bij de huidige idioot lage spaarrente misschien zelfs een negatief rendement hebt? Heb je bovendien een eigen woning met een hypotheek? Dan is het misschien wel een super idee om te gaan aflossen op je hypotheek! Je bent niet de enige, er wordt door heel veel Nederlanders afgelost op hypotheken. Het heeft duidelijke voordelen maar ja… ook een nadeeltje. Het is maar net wat voor jou belangrijk is!

Even een rekenvoorbeeldje. Stel, je hebt € 10.000 aan spaargeld dat je overweegt te gebruiken voor een extra aflossing op je hypotheek. De spaarrente die je krijgt staat op… zeker niet meer dan 1,75%. Ondertussen heb je een hypotheek staan van € 200.000. Jouw hypotheekrente staat op 5,1%, dus betaal je per maand €850 aan rente. Bruto, dus zonder het belastingvoordeel van de hypotheekrenteaftrek. En dus ook zonder andere hypotheeklasten zoals de storting in je spaarpolis en de premie voor de levensverzekering. We houden het even simpel met alleen de rente.

Als je €10.000 aflost betaal je daarna rente over € 190.000. Dus € 807,50 bruto per maand. Scheelt toch €42,50 per maand, dat is € 510 per jaar. Terwijl het spaargeld jou bij een spaarrente van 1,75% per jaar het schamele bedrag van € 175 oplevert. Gemakkelijke winst toch, € 335 in the pocket.

Nu is dit bruto. In werkelijkheid betaal je door de hypotheekrenteaftrek netto minder rente. Bij een belastingvoordeel van 42% is de €510 bruto voordeel geslonken tot €295,80 netto voordeel. Maar goed, dat is nog steeds ruim meer dan die €175. Dus voordelig is het nog steeds. Bovendien hoef je bij aflossing geen belasting meer te betalen over die €10.000, als je boven de vrijstelling voor de vermogensrendementsheffing zit.

Okay, financieel voordelig dus – je spaargeld gebruiken voor extra aflossing van je hypotheek. Maar wat zijn de nadelen dan? Voornamelijk dat je het geld niet zomaar eventjes weer opneemt voor iets anders. Het komt, zoals ze dat wel zeggen, ‘vast te zitten in de stenen’. Daarmee neemt het risico op een restschuld bij verkoop (de welbekende onderwaterhypotheek) overigens dan weer wel af. Misschien is het grootste nadeel wel dat je mogelijk belastingvoordeel voor de toekomst inlevert. Als je nu een stuk hypotheek aflost waarvan de rente fiscaal aftrekbaar is, kun je dat niet over een paar jaar weer ‘opnemen’ met hypotheekrenteaftrek. De bijleenregeling zorgt ervoor dat de aflossing die je nu doet bij verkoop gezien wordt als ‘winst’ – een bedrag dat je in de financiering van een volgende woning niet fiscaal voordelig kunt lenen.

Zo, dat is het in een notendop. Een beetje ingewikkeld om dit allemaal in een klein stukje tekst uit te leggen hoor! Misschien heb ik het je niet echt duidelijk kunnen maken, maar dan is eigenlijk maar één boodschap van belang! Verdiep je er verder in en denk er wel serieus over na. Het financieel voordeel nu is wel groot, door de verlaagde maandlasten van je hypotheek kun je vervolgens weer meer sparen. En kom je er zelf niet uit? Raadpleeg dan je bank of hypotheekadviseur!

Lees ook:Haal het meeste uit je spaarrekening!
Lees ook:Besparen op boeterente hypotheek
Lees ook:Besparen op je hypotheeklasten
Lees ook:Zonnepanelen of hypotheek aflossen?
Lees ook:Let op je deposito

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.