Rood staan is zoooo duur

Handig hè, dat je rood kunt staan op je rekening. Wist je dat het wel geld kost, dat rood staan? Je hoeft er niets voor te kopen en er worden ook geen vaste tarieven van je rekening afgeschreven. Maar de kosten van rood staan zitten óók niet verwerkt in de kosten van je betaalrekening. Die zijn voor je pinpas en het gebruik van internetbankieren enzo. Misschien, als je die hebt, voor een creditcard. Maar rood staan kost wel degelijk los geld. Je betaalt namelijk rente. En geen misselijke rente ook.

In bankenland noemen ze dat ‘debetrente’. Dat is simpelweg rente voor rood staan. En die rente is veel hoger dan de rente die je betaalt als je een persoonlijke lening of een doorlopend krediet hebt. Als je eenmaal de mogelijkheid hebt om rood te staan (een limiet, heet dat) kun je er zonder verder moeilijk gedoe gebruik van maken. Heel makkelijk. Eigenlijk té makkelijk. Je kunt daardoor betalingen in de winkel doen met geld dat niet van jou is. Dat je dus eigenlijk leent. En waar je dus rente voor betaalt.

Gelukkig hebben we in Nederland een maximale rente die banken en postorderbedrijven enzo je in rekening mogen brengen. Daardoor kunnen de kosten van rood staan niet zo héél erg uit de hand lopen. Die staat nu als ik het goed heb op 15%. Zó hoog is de rente op rood staan meestal niet, tenminste – als je binnen je limiet blijft. Soms kan je saldo ook weleens buiten je limiet komen, dus nog méér rood dan toegestaan. Zo donkerrood, daarvoor is de rente nog veel hoger. Daar komt het bij veel banken wel op 15% neer. Kijk maar eens naar dit overzicht.

Lees ook:Helemaal niet rood staan!
Lees ook:Schandalig of niet?
Lees ook:Je spekt de bank!
Lees ook:Leenrente van 14%… of 16%
Lees ook:Wie gooit er nou geld weg?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.