Let op je deposito

Stel je voor: je hebt wel wat spaargeld. Fijn! Omdat je het voorlopig niet nodig hebt en meer rente wilt dan op je spaarrekening, besluit je het voor een bepaalde periode vast te zetten. Dat heet dan een deposito. Je geld staat dan voor één of meerdere jaren vast. In die jaren kun je er niet aankomen, en in ruil voor dat vastzetten krijg je een hogere rente. Dat is het idee.

Dat kan een prima keuze zijn, maar let dan wel goed op de rente die je over je deposito vergoed krijgt. En niet alleen bij het openen van het deposito! Soms heeft de bank de regel (of heb jij ervoor gekozen) dat een deposito aan het eind van de looptijd automatisch verlengd wordt. Klinkt handig, dan heb je er geen omkijken naar en loop je niet het risico dat het geld ongemerkt een tijdje renteloos op je betaalrekening staat. Maarrrrr dat automatisch verlengen kan ook gróte nadelen hebben.

Stel, je hebt ooit een deposito afgesloten bij ING. De rente was daar toen heel aardig en je vond het wel fijn: je spaardeposito bij dezelfde bank als je betaalrekening. Geen probleem. De rente deed je voor één jaar vast. Niet te lang, zodat je na een jaar weer de keuze had. Alleen door de automatische verlenging maakte je nooit meer echt een keuze. Als dat deposito er nu nog steeds staat en vandaag verlengd wordt krijgt je… voor één jaar vast… een spaarrente van… 0,2%. Ja écht, 0,2%! Terwijl je op je internetspaarrekening bij Argenta 1,75% krijgt. Vrij opvraagbaar.

De moraal van dit verhaal: als je een deposito hebt of opent – kijk dan uit met automatische verlenging. Met name de grootbanken – dus ING, maar ook Rabobank en ABN Amro – hebben op dit moment ontzettend lage depositorentes. Je zou toch niet willen dat je geld tegen 0,2% vaststaat bij de bank?

 

Lees ook:Krijg jij rente over je salaris?
Lees ook:Wat kost jouw bank?
Lees ook:Vernieuwende bank alleen maar duurder?
Lees ook:Beste koop? Yeah right!
Lees ook:Maximale zekerheid met hoge rente

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.