Tips voor besparing op de energierekening

Kijk jij ook niet zo nauw op een graad meer op de thermostaat en is het iedere keer weer flink schrikken als de energierekening op de mat valt? Hier volgen 7 nuttige tips die je helpen om fors te besparen op je energierekening.

1.         Isoleren

Op de absolute nummer 1 voor het besparen op de energierekening staat het isoleren  van de woning. Je woning is zo lek als een mandje als deze niet is voorzien van isolatiemateriaal. Met name bij oudere woningen, die tussen 1920 en 1970 gebouwd zijn, zie je dat het isolatiemateriaal ontbreekt. Door je huis volledig te isoleren bespaar je tot wel € 600 per jaar op de energierekening.

2.         Een nieuwe ketel

Verouderde CV installaties behalen een rendement van slechts 64%. Hierdoor gaat veel energie onnodig verloren. Het beste is om je CV installatie te laten vervangen voor een nieuwere. De nieuwste HR ketels behalen een rendement van boven de 95%. Dit levert je een jaarlijkse energiebesparing van gemiddeld € 300 op. De prijzen van CV ketels lopen uiteen, maar gemiddeld heb je een nieuwe HR ketel binnen 4 jaar terugverdiend.

3.         Groene energie

Waarbij het vroeger een prijzige aangelegenheid was om zonnepanelen aan te schaffen, zijn de prijzen van zonnepanelen de laatste jaren sterk gedaald en het rendement ervan flink verhoogd. Dat maakt het tegenwoordig erg aantrekkelijk om zonnepanelen op het dak van je woning te installeren. In een tweepersoons huishouden bespaar je tot wel € 750 per jaar door de inzet van zonnepanelen.

4.         Verwarming uit

Zet de verwarming een graad lager dan normaal en je bespaart al gauw € 70 per jaar op de gasrekening. Kijk daarnaast eens naar een SMART-thermostaat. Met een SMART-thermostaat bespaar je namelijk nog meer. Naast de mogelijkheid voor het handmatig instellen van de programma’s die zijn gebaseerd op een normaal verloop van de week, beschikt de SMART-thermostaat over bewegingssensoren en lichtsensoren die de verwarming uitschakelen als er voor lange tijd geen beweging is gedetecteerd. De SMART-thermometer levert je nog een extra besparing van gemiddeld € 45 op. De moeite van het overwegen dubbel en dwars waard.

5.         Stand-by

Een besparing die niet direct voor de hand ligt, maar veel apparaten zoals televisies en computers worden op de stand-by mode gezet in plaats van helemaal uit. Door deze apparaten volledig uit te schakelen in plaats van ze op de stand-by mode te zetten bespaar je gemiddeld zo’n € 60 per jaar. Dat is lekker verdienen voor zo’n kleine moeite!

6.         Opgeladen devices
Een veelvoorkomende fout die wordt gemaakt is het aansluiten van een smartphone of tablet aan de oplader, net voor het slapen gaan. Hierdoor zal de telefoon of tablet uren achter elkaar volledig volgeladen op het nachtkastje blijven liggen. Dit is niet alleen schadelijk voor de batterij van het betreffende device, maar het kost je ook nog eens tientallen euro’s aan stroomverlies. Laat opladers ook niet zomaar in het stopcontact zitten. Opladers nemen stiekem toch wat stroom af ook al zit er geen device op aangesloten. Dit levert je een extra besparing van gemiddeld € 12 per jaar op.

7.         De ijsbreker

We zien het allemaal, maar schenken er meestal te weinig aandacht aan. Aangevroren  ijs in koelkast en vriezer ziet er op het eerste gezicht erg onschuldig uit. Toch gebruikt de koelkast of vriezer al 20% meer energie bij slechts 4 mm ijs. Het is daarom belangrijk om één keer in de drie maanden de vriezer of koelkast te ontdoen van ijs. Hiermee bespaar je per jaar tot wel € 40 op de energierekening.

Je weet nu precies wat je te doen staat of wat je juist moet laten om die energierekening drastisch terug te dringen. Nuttige tips die relatief weinig moeite kosten en de meer ingrijpende maatregelen die ervoor zorgen dat jij de volgende keer met een grote glimlach de enveloppe van de energiemaatschappij open staat te maken.