Besparen en toch meer uitgeven?

Besparen, daarmee bedoelen we meestal ‘minder geld uitgeven‘. Alleen gebruiken winkels en andere verkopers het woord graag om ons over te halen iets te kopen. Iets wat we anders helemaal niet zouden kopen. Dan geven we dus niet minder geld uit, maar meer. Meer dan we anders hadden gedaan. Als we dat helemaal niet hadden gekocht.

Best goed om je heel erg van bewust te zijn. Geld is veel psychologischer dan we denken. Psychologie en geld, ik vind het een fantastisch interessante combi. Omdat het zo op het eerst gezicht misschien weinig met elkaar te maken heeft. En als je er over nadenkt juist héél veel. Bijvoorbeeld als je kijkt naar de woorden die verkopers en marketingmensen graag gebruiken. Korting, gratis, goedkoop, extra, besparen… allemaal woorden die iets in onze hersenen losmaken dat zegt ‘moet ik gebruik van maken’, ‘mag ik niet mislopen’.

De moraal van dit verhaal… prik door het gebruik van die woorden heen. Zegt of schrijft iemand dat je kunt besparen? Wat bedoelen ze dan? Dat je minder betaalt dan de normale prijs voor iets waar je anders helemaal geen geld aan zou uitgeven? Dan is het geen besparen. Dan is het simpelweg meer uitgeven.

Lees ook:Besparen, bezuiningen of consuminderen…
Lees ook:Verleiding van kortingsbonnen
Lees ook:Meer inkomsten werkt ook goed
Lees ook:Zal de goudprijs nog verder dalen?
Lees ook:Maakt gierig gelukkig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.