Stiekeme afschrijvingen

Sinds kort ben ik naast al mijn andere activiteiten ook nog actief als vrijwilliger voor Humanitas Thuisadministratie. Heel dankbaar vrijwilligerswerk: je gaat naar mensen die hun administratie niet op orde hebben. In beginsel om ze te leren hoe ze het zelf moeten doen, soms ook met de wetenschap dat ze het nooit zelf zullen gaan kunnen. Dan moet je dus welke paar weken even langs om de ontvangen post door te wandelen en te helpen met de vervolgacties. Zo was ik gisteren bij een cliënt, een oudere man, erg vergeetachtig. De papieren kwamen uit alle gaten en hoeken, ik heb ze netjes in een ordner gestopt en ook veel weggegooid. Tussen de papieren vond ik ook een soort glossy gids, ‘Privilege‘. Iets waar zo’n man niets mee kan en wil.

Dan gaan bij mij meteen alarmbellen rinkelen: dit is vast iets waar hij voor betaalt zonder dat hij het door heeft. En inderdaad…ergens op zijn afschriften kwam ik een afboeking tegen onder de naam Pretium van iets van €65. Een jaarbetaling en mijnheer had geen idee waar het over ging. Thuis even gesnuffeld op internet en meteen gevonden dat hij niet de enige is die zoiets heeft. En dat het nog behoorlijk wat problemen kan opleveren om er vanaf te komen. Dus gaan we volgende keer maar even aan de slag om een opzegging te regelen.

Dit soort dingen zijn zó naar!  Die mensen worden met een mooi verhaal gebeld, zeggen in hun naïviteit ergens ‘ja’ tegen, zonder door te hebben dat ze vervolgens ieder jaar een paar tientjes moeten betalen. Dat gaat automatisch dus ze merken er niets van. Zo kunnen dat soort clubs veel geld binnenslepen over de rug van dit soort lieve, onwetende oude mensen.

De moraal van dit verhaal: blijf altijd je afschriften goed controleren, ook al denk je wel te weten wat er op je bankrekening gebeurt. Dit soort bedragen spelen eens per jaar en voor je het weet kijk je er overheen.

Lees ook:Waarom zou ik?
Lees ook:Te trots voor hulp?
Lees ook:Móeten moeten moeten
Lees ook:Basic is zeker zo leuk
Lees ook:Basics voor besparen 1: Administratie op orde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.